Binali Yıldırım’ın memleketinde gerçekleştirilen Erzincan Tramvay Projesi “Üniversitesi-Dörtyol-Otogar-Hava Meydanı Kent İçi Tramvay Hattı”nda realize edilecek.
Erzincan Tramvay Projesi güzergahını kapsayan bölgede ulaşım genelde karayolu ile sağlanıyor. Proje, yurtlar ve fakülte binalarını barındıran Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Neon Hastanesi, Dörtyol Meydanı, Terzibaba Camii, Otogar, Akyazı Kavşağı ve Havalimanına doğrudan hizmet etmesi açısından şehrin ulaşım omurgasını oluşturacak.
Bu güzergaha ek olarak, şehir merkezinin kuzey ve güneyindeki yerleşimlerin ana tramvay eksenine ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla yaklaşık 12,7 km uzunluğunda 2. etap ring hattı planlandı. Söz konusu ring hattı ile ana tramvay hattının kuzeyinde kalan Cumhuriyet, Kazım Karabekir, Yunus Emre ve Ergenekon Mahalleri ile, güneyinde kalan İzzetpaşa Mahallesi ve TCDD garı yakınındaki yerleşim yerlerinin şehir merkezine ve ana tramvay hattına ulaşımı sağlanacak.
Bu sayede il merkezini doğu – batı ekseninde baştan sona geçen tramvay hattına kuzey ve güney yönlerindeki yerleşim yerleri ile birlikte projenin tüm il çapında katma değeri maksimize edilmiş olacak. Söz konusu ring hattı üzerinde toplam 8 adet istasyon olması öngörülmekte olup istasyon lokasyonlarının kesinleştirilmesine ilişkin çalışma devam ediyor.
Çift hat olarak planlanan tramvay hattının işletme hızının trafikten ayrık kesimlerde 50 km/sa civarında olacağı öngörülmekte iken, karma trafik şeklinde çalışacağı planlanan kesimlerde yaklaşık 35 km/sa olacağı düşünülüyor. Bu durumda tek yön toplam seyahat süresi yaklaşık 42 dk civarında olacak.
Hat üzerinde toplamda 26 adet istasyon yer alacak. Bu istasyonlardan bir kısmı nüfus gelişimine bağlı olarak ilk inşaat aşamasından daha sonra 2. etap olarak yapılması planlandı. Proje kapsamındaki tramvayların bakım ve onarımlarının gerçekleştirilebilmesi için Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bölgesinde 1 adet 49 bin 980 metrekare büyüklüğünde depo ve bakım sahası planlandı.
2017 yılı Ulaşım Ana Planı Öngörülerinde yer alan, tüm terminal noktaları (havaalanı, hızlı tren garı, otogar) ve 25.000’nin üzerinde öğrencisi bulunan Erzincan Üniversitesinin şehir merkezi ile en hızlı ve rahat şekilde bağlantısının sağlanması hedeflendi. İnşaatının tamamlanmasını müteakip, Üniversite, Otogar, Havaalanı ve şehir merkezi arasında kesintisiz ulaşım imkanı sağlanacak. Yolcuların tramvay konforu ile ulaşımlarını sağlayarak trafik rahatlatılarak şehir merkezinin yayalaştırılmasına katkı sağlayacak ve çevreye salınan emisyon ve gürültü azaltılacak.
Projenin inşaat aşamasında 80 kişinin çalışacak. İnşaat işlemlerinin tamamlanması sonrasında tramvay hattının devreye alınması ile birlikte makinist, biletçi, güvenlik görevlisi, temizlik personeli, bakım teknisyenleri ve diğer personel olarak ilk aşamada 155 kişinin, ring hattının da devreye girmesi ile birlikte toplamda 237 kişinin çalıştırılması öngörülüyor.
Proje kapsamında işçi istihdamında bölge halkına öncelik verilecek olup hem inşaat hem de işletme dönemlerinde mümkün olduğunca bölge halkından işçi alımı gerçekleştirilecek.
Emlaknews.com.tr
Erzincan Tramvay Projesi 1 milyar lirayı buluyor