Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ilk beş ayında ülke genelinde 556 bin 784 konut el değiştirdi. Ocak – Mayıs döneminde en çok ev 96 bin 386 adetle İstanbul’da satıldı. Mega kentte gayrimenkul piyasasının en hareketli olduğu ilçe 17 bin 503 konut satışıyla Esenyurt oldu. Beylikdüzü 4 bin 708 konut ile ikinci, Sancaktepe 4 bin 655 adetle üçüncü sırada yer aldı. Ocak – Mayıs döneminde, İstanbul’da en az konut 124 adetle Beykoz’da satılırken, bu ilçeyi 200 konutla Beşiktaş ve 747 konutla Beyoğlu takip etti.
Konut satışlarında en yakın rakibine dört kat fark atan Esenyurt ile ikinci sırada bulunan Beylikdüzü emlak piyasasını değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, entegre ulaşım ağlarının yapımı ve uygun fiyatlı markalı konutların iki ilçeye olan ilgiyi artırdığını belirtti.
Esenyurt’un İstanbul ulaşım sisteminin omurgasını oluşturan E-5 Karayolu ve TEM Otoyolu’nun orta aksında kolay erişilebilir bir noktada konumlandığını ifade eden Yazıcı, bölgenin konut dokusunda güvenlikli ve sosyal imkânları olan site tipi projelerin görüldüğünü kaydetti. Yazıcı, bölgenin Atatürk Havalimanı ve alışveriş merkezlerine yakın olmasının konut piyasasını hareketlendiren en önemli faktörler olduğunu söyledi. Mahmutbey – Esenyurt metro hattının bölgeye olan talebi daha da artırmasının beklendiğini söyleyen Yazıcı, Mahmutbey istasyonunun Kirazlı – Başakşehir – Olimpiyatköy ve Kabataş – Mahmutbey raylı sistem hatlarıyla entegre olmasıyla birlikte bölgedeki konut fiyatlarında ikinci bir yükseliş dalgasının yaşanacağını dile getirdi.
Beylikdüzü’nün hem yatırım hem de yerleşim amaçlı tercih edildiğini söyleyen Yazıcı, Bakırköy – Avcılar – Esenyurt – Beylikdüzü- Büyükçekmece (TÜYAP) Metro hattının bölgeye ulaşımı rahatlatacağını ve konut fiyatlarında artış yaşanacağını söyledi. Beylikdüzü’nde değeri artıran bir diğer faktörün ise sahile yakınlık ve manzara hâkimiyeti olduğunu belirten Yazıcı, bölgenin sahile yakın olmasının villa konseptinin yoğunlaşmasına neden olduğunu vurguladı. Esenyurt’un üniversite yerleşkelerine yakın olması sebebiyle, yatırım amaçlı konut satın almada da belirleyici olduğunu aktaran Yazıcı, bu nedenle bölgede en çok üretilen konut tipinin 1+1 olduğunu bildirdi. Beylikdüzü’nde ise en çok 3+1, sonrasında 2+1 ve 4+1 konut tipinin üretildiğini ifade eden Yazıcı, bölgedeki konut projelerinde geniş tipte dairelerin daha fazla üretildiğinin görüldüğünü vurguladı.
Esenyurt’ta inşası devam eden halihazırda 70, Beylikdüzü’nde ise 33 markalı konut projesi bulunuyor. Beylikdüzü’nde markalı konut piyasasının gelişimi 2004 yılında başladı ve 69 firma rekabet halinde. 2006 yılından itibaren yoğun yapılaşmanın görüldüğü Esenyurt’ta ise 75 farklı inşaat şirketi proje geliştirdi. Esenyurt’ta Özyurtlar, Tekfen Holding, Babacan Yapı, İnanlar İnşaat, Beylikdüzü’nde Demir İnşaat, Gül Proje, Keleşoğlu İnşaat, Dekar Yapı, Huzurlu İnşaat, geliştirdikleri projelerle dikkat çekti. Her iki bölge de arazi stokunun İstanbul’un diğer ilçelerine göre daha fazla olması ve konut fiyatlarının erişilebilir seviyelerde bulunması nedeniyle tercih ediliyor.
Esenyurt’ta konut projelerinde metrekare birim fiyatlarının bin 700 – 6 bin 500 lira aralığında değiştiğini kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Beylikdüzü ‘nde ise bu rakamın 2 bin – 7 bin lira aralığında değiştiğini söyledi. Yazıcı, her iki ilçede de 10 bin liralık metrekare birim fiyatlarına rastlandığını bildirdi.
İsmail Şahin/Sözcü
Esenyurt ve Beylikdüzü konut fiyatlarına ulaşım dopingi