Türkiye’nin en kalabalık yirmi beşinci şehri olan Eskişehir’de en çok konut satışı nüfusunun yarısından fazlasını barındıran Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinde gerçekleşti. Tepebaşı’nda fiyatlar 3100-3250 TL/m2 aralığında seyrederken, en çok artış %20-30 aralığında olmak üzere Vadişehir ve Eskibağlar Mahallesinde yaşandı.
EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, Eskişehir il geneli konut satışlarında 2020 yılına kadar %10-15 yıllık artış olurken, 2020 yılı Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi, birinci el konut satışlarındaki ek faiz indirimleri ve sağlanan diğer ödeme kolaylıklarının etkisi ile ekstra bir artış yaşandı. Bu aylarda sağlanan kolaylıklar konut fiyatlarına pozitif olarak yansırken, yüksek artış sadece 3 ayda bölgesel bazda %15-25 aralığında yaşandı. Ağustos ayı ve sonrasında ise konut kredisi faiz oranlarında artış yaşanması dolayısıyla piyasa daha stabil hale geldi. Tepebaşı ilçesi, Eskibağlar bölgesi için 2020 ilk çeyreğinde sıfır konutlarda 2500-2700 TL/M2 aralığında seyreden konut değerleri, haziran temmuz, ağustos aylarında 3100-3250 TL/m2 aralığında seyretti.
Verileri değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Fatih Doğan, Odunpazarı ilçesinin genellikle orta ve ileri yaş grubu tarafından tercih edildiğini belirterek, “Tepebaşı ilçesinde ise konutlar Anadolu Üniversitesi’nin de etkisi ile yoğun bir şekilde genç nüfus tarafından tercih ediliyor. Bu durum konut tercihlerinin Tepebaşı ilçesinde 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere geniş bir yelpazede olmasına, Odunpazarı ilçesinde ise daha çok 3+1 ve 4+1 konutlar şeklinde olmasına neden olmaktadır.” dedi.
Amorti sürelerinin il içerisinde bölgesel bazda da değişkenlik gösterdiğini sözlerine ekleyen Doğan, “Yüksek gelirli ailelerin ikamet ettiği bölgelerden Tepebaşı ilçesinde Batıkent ve Aşağısöğütönü, Odunpazarı ilçesinde ise Vadişehir ve Ihlamurkent bölgelerinde amorti süreleri oldukça yüksek. Toplu konut alanlarının olduğu bölgelerde kiralama opsiyonunun yüksek olduğu üniversite çevreleri gibi orta ve düşük gelirli ailelerin ve öğrencilerin daha çok yaşadığı bölgelerde ise amorti süreleri daha düşük. Yakın zamanda konut fiyatlarının arttığı oranlarda kira rakamlarının artmaması ve pandemi sürecinin olumsuz etkisi, amorti sürelerinin yükselmesini kaçınılmaz kılmıştır.” şeklinde konuştu.
Doğan, “Şirintepe, Eskibağlar, Yenibağlar ve Bahçelievler Mahalleleri arasında konumlu olan Anadolu Üniversitesi yerleşkesi, bölgeyi öğrenciler için cazibe yeri haline dönüştürdü. Öğrenci ve genç bekar nüfusun konaklama tercihlerinin bu bölgeler çevresinde olması, yatırım amaçlı konut almak isteyenleri bu bölgelere yönlendirdi. Küçük metrajdaki konutlar öğrenci ve genç nüfus tarafından, büyük metrajlı daireler ise ilçede yaşayan aileler tarafından tercih edilmektedir. Bölge, genç nüfusa hitap ettiğinden ilin en fazla kafe alanları bu bölgelerdedir.” dedi.
Batıkent, Aşağısöğütönü ve Zincirlikuyu Mahalleleri bölgenin yüksek gelirli kesimlerin tercih ettiği yerler olarak karşımıza çıkarken, bölgede sosyal donatılı lüks sitelerin varlığı da artmaktadır. Şirintepe, Eskibağlar, Yenibağlar ve Bahçelievler Mahalleleri genel olarak öğrenci ve genç nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerdir. 2021 ilk çeyreğinde 1+1 tipte olan konutların ortalama satış rakamları Eskibağlar Mahallesi’nde 4500-5500 TL/m2, Bahçelievler Mahallesi’nde 4000-4500 TL/m2, Şirintepe Mahallesi’nde 3000-3500 TL/m2 aralığında seyretmektedir. Bu mahalleler içerisinde, son yıllarda en fazla değer artışı yıllık yaklaşık %20-25 aralığında olmak üzere Eskibağlar Mahallesi’nde yaşandı. Bunun nedeni; bölgeye olan talebin her geçen gün artması, boş konut stokunun azalması ve yatırım amaçlı alternatif bölgelerin olmaması. Ancak son zamanlarda ülkemizde de yaşanan pandemi sürecinin etkisi ile üniversitelerin uzun süredir kapalı olması bölgede kira fiyatlarının aşağı yönlü seyretmesine neden oldu. Konut fiyatlarının son süreçte durağanlığı devam ederken ilerleyen süreçte üniversitelerin açılmasının belirsizliği henüz fiyatlara yansımamış olarak görünmektedir.
Odunpazarı ilçesinde talep gören bölge ise Vadişehir Mahallesi. Bölgenin merkez mahallelere göre daha elverişli ve ayrık nizamlı yapılaşmalar için uygun olması bölgeye olan talebin artmasına ve sosyal donatılı siteler ortaya çıktığını göstermektedir. İlçe sınırlarında bulunan organize sanayi bölgesinde faaliyette bulunan firmaların sayı olarak artması ve 2. OSB olan İmişehir Genişleme Bölgesinin faaliyete geçmesi firmalardaki beyaz yakalıların bölgeye yakın nitelikli yerlere olan talebini artırdı. Vadişehir Mahallesi’nde son zamanda konut fiyatları ortalama 5000-5500 TL/m2 aralığında iken önceki yıllara göre değer artışı yıllık yaklaşık %25-30 aralığında gerçekleşti.
Ev arayanların yüzde 70’inin bütçesi 500 bin TL’nin altında