Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü İstanbul Esenler, Ümraniye, Ataşehir, Büyükçekmece, Eyüpsultan ve Sancaktepe’de kullanılmak üzere 35 MWe/97MWt gücünde 3 Treyler mobil elektrik santrali yaptırıyor. Santrallerin toplam maliyeti 189 milyon TL’yi bulacak.
Her türlü çevre ve iklim koşulları dikkate alınarak projelendirilecek olan Treyler mobil elektrik santrali İstanbul Avrupa yakasında Alibeyköy, Beylikdüzü veya Davutpaşa trafo merkezlerinin her hangi ikisinde birer adet bulunacak.
Anadolu yakasında da Dudullu, Küçükbakkalköy veya Paşaköy trafo merkezlerinin herhangi birisinde bir adet olmak üzere toplam üç mobil elektrik santrali kurulumu yapılacak. Trafoların bağlantı yapılacak trafo merkezi sınırları dışında bir alan kullanılması gerekmeyecek.
Treyler mobil elektrik santrali, her türlü çevre ve iklim koşulları dikkate alınarak projelendirilecek. TEİAŞ proje kapsamında ekstra alan veya arsa kullanmayacak. Ekstra kullanım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda gerekli izinler alındıktan sonra trafo merkezine bağlantı yapılması sağlanacak.
İstanbul’a hizmet vermesi planlanan Treyler mobil elektrik santralleri kışın doğalgaz arzında sıkıntı yaşandığı durumlarda ve yaz aylarında pik enerji tüketiminin yaşandığı durumlarda bölgesel elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak.
Kısa sürede kurularak devreye alınabilmesi,
1-2 gün içerisinde demontajı yapıldıktan sonra ihtiyaç duyulan başka bir trafo merkezine nakil yapılarak orta gerilim barasından elektrik sistemine bağlanabilmesi,
Elektrik sistemine bağlantı yapabileceği her Trafo Merkezinde (TM) hizmet verebilecek
esnekliğe sahip olması gibi özellikleriyle Ülkemizin elektrik arz güvenliğine katkı sağlayacak.
Yatırımı öngörülen Treyler Mobil Elektrik Santralinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ) tarafından aşağıda belirtilen kısıt durumlarında, arz güvenliğine katkı sağlayacak:
Kış şartlarında oluşabilecek doğalgaz arz sıkıntısının elektrik sistemi arz güvenliğini olumsuz etkileyebileceği durumlarda,
Üretim kaynakları ile iletim hatlarının/kabloların irtibatının kopması nedeniyle oluşabilecek ve geniş çaplı kesintiye sebep olabilecek olağanüstü durumlarda,
Olası bir deprem, kar fırtınası gibi doğal afet durumlarında,
Beklenmeyen bir sabotaj vb. gibi acil tedbir gerektiren olağanüstü durumlarda,
(N-1) (Kısıtlılık: İletim sisteminin herhangi bir ekipmanının veya birbirlerine)1 ve hatta daha büyü kısıt risklerinin oluşabileceği durumlarda,
Enterkonnekte elektrik şebekesine tek hatla bağlı bulunan Trafo Merkezlerine ait iletim hatlarında meydana gelebilecek uzun süreli arıza durumlarında kullanılacak.
Treyler mobil elektrik santralinin çok kısa sürede trafo merkezleri orta gerilim barasına bağlanarak elektrik arz güvenliğinin ve sistem güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.
Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 24’ü doğalgazla karşılanıyor. Bu miktar doğalgaz, su buharı ve endüstriyel işlemlerde ısı üretimi, konut ve ticari ısınma ile elektrik enerjisi üretimi için kullanılıyor. Enerji Bilgi İdaresi 2020 yılında üretilen elektriğin yüzde 33’ünün doğalgaz yakıtlı santrallerden üretileceğini öngörüyor.
Türkiye’nin 2017 yılı elektrik tüketimi 288 Milyar kWh olarak gerçekleşmiştir. TEİAŞ tarafından hazırlanan 10 Yıllık Talep Tahminleri Raporu’nda 2026 yılında Türkiye elektrik tüketiminin yüksek talep senaryosuna göre yaklaşık 400 milyar kilovatsaati aşması tahmin edilmektedir. Ekonomik büyümemizin vazgeçilemez unsurlarından biri olan elektrik talebinin karşılanması çok büyük önem arz etmektedir.
EÜAŞ 3 treyler mobil elektrik santrali kuruyor