Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle, Reidin tarafından hazırlanan ve Türkiye genelindeki 68 şehrin tamamını kapsayan nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,26 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,45 oranında yükseldi.
Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre satılık konut yüzde 2 oranında artan Tekirdağ, fiyatların en çok yükseldiği şehir olurken konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehrin ise yüzde 1,64 oranı ile Giresun olduğu saptandı.
Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak şekilde yapılan Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise eylülde kira fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,33 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,76 oranında arttı. Geçen ay, metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.29 oranında artan Bursa kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Konut kira değerleri yüzde 2 azalışla Bilecik’in konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir olduğu belirtildi. Eylül ayı itibariyle en yüksek yıllık brüt kira getiri oranları ise Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü. Bu iller, aynı zamanda eylül ayı itibariyle en düşük amortisman sürelerinin ölçüldüğü iller olarak da öne çıktı.
Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, yeni konut fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,24 oranında arterken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,79 yükseldi. Endeks başlangıç dönemi olan 2010 Ocak ayına göre ise yüzde 69,70 oranında artış gösterdi. İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0, 11 oranında, İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.36 oranında azalan endeks, başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projelerin Avrupa yakasına kıyasla 8.5 puan fazla artış gösterdiğini ortaya çıkardı. Konut fiyatlarının 1+ yüzde 0,83 oranında, 2+1’lerde yüzde 0, 46 oranında arttığı 3+’lerde yüzde 0,23 oranında, 4+1’lerde ise yüzde 0,20 oranında azaldığı da görüldü.
Eylül ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 22’lik (kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, yabancıların 1+1 konutlar tercih ettiği gözlemledi. Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde ise eylülde peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 29 ve senet kullanım oranı yüzde 37 olarak gerçekleşti. Eylül ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 26’sı bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 74’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.
Eylülde konut fiyatları en çok Tekirdağ’da arttı