İstanbul’da Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesi kentsel dönüşümün en sancılı yaşandığı alan oldu. Yaklaşık 7 yıl önce başlayan dönüşüm süreci hala sürüyor. Kimi firmalar projeleri yaptı, teslim etti. Kimi firmalar iflas etti ve bakanlık devreye girdi. Bölgeden en son mağdur haberi ise dizi film sektöründen bilinen Pana Yapı ile anlaşanlardan gelmişti. Hürriyet’in şubat ayında gündeme getirdiği mağduriyet hala çözüm bekliyor. Geçen hafta, evi yıkılan ama yenisi yapılmayan bir aile proje alanına giderek çadır kurmuştu. Kira yardımı alamadığı için zor durumda kaldıklarını belirten vatandaşlar bu aileye destek verince alanda çadır sayısı arttı. Şimdi bölgede milyonluk rezidanslara komşu bir ‘çadırkent’ var. Bölgeyi ziyaret ettik, inşaat çalışmalarının durduğu şantiye alanına çadır kuran vatandaşı dinledik.
“Müteahhite 3 katlı bahçeli evimi verdim, şimdi sokakta kaldım. Evimin betonunu sırtımda taşıdım da yaptım. Kimin ne hakkı var bana bunu yaşatmaya” Bu sözlerin sahibi 72 yaşındaki Şanım Şimşek. Onun gibi yüzlerce kişi çadırkentte nöbet tutuyor. Çoğu emekli maaşıyla yaşadıklarını, kiralarını ödeyemedikleri için sokakta kaldıklarını söylüyor. Seslerini duyurmak için 8 gün önce tek bir çadırla başlayan süreçte Fikirtepe’deki diğer firmaların mağdurlarında da destek aldıklarını belirten vatandaş “Sorunumuz çözülene kadar buradayız” diyor.
6 aydır kira yardımı alamadığını belirten 58 yaşındaki Hamdi Bıçakçı, “1800 lira emekli maaşım, 1900 lira kiram var. Evimizden barkımızdan olduk, geçinemiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum” diyor.
Mağdurlar Fikirtepe’de uzun süren dönüşüm sürecinde hem ruhsal hem de beden sağlıklarının bozulduğuna da dikkat çekiyor. İddialara göre evini kaybettiği için intihar eden de var. Çadırkentte konuştuğumuz Engin Bey, bölgedeki beton santralları ve yıkım çalışmaları nedeniyle solum sorunu yaşandığını söylüyor. Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, 2016’dan sonra Fikirtepe’de 9 beton santrali açıldığını belirtiyor ve şunları söylüyor, “İnşaatlar olsun diye kuruldu deniyor ama bölgedeki firmalar bu santrallerden alım dahi yapmıyor. Hepimizin hayatı alt üst oldu. Fikirtepe dönüşüm atölyesi haline geldi. Dilerim buradaki hatalar diğer ilçelerde olmaz. Çadırkentte başlayan hareket bir direniş değil, hak arama. Bu hak arama da sürecek.”
Gülistan Alagöz / Hürriyet
Fikirtepe’de çadırsal dönüşüm