Başbakan Binali Yıldırım, konut alacaklara müjdeli haber verdi. Yıldırım, Ziraat Bankası ve diğer bankaların konut stoğunu azaltmak için kampanya yapacaklarını söyledi. Yıldırım, böylelikle konut sektöründe çarkları yeniden döndürmeye başlayacağız dedi.
Kampanyanın konut satışlarına olumlu yansıyacağını bildiren gayrimenkul sektörü temsilcileri, kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmalarını önemli bir hamle olarak gördüklerini dile getirdi.
İşte sektör liderlerinin görüşleri:
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden biri olan konut kredisi faiz oranlarının yüksek olmasıdır. Konut ihtiyacı halen çok fazla olmasına rağmen faizlerdeki aylık bazda 1,3 seviyelerindeki yüksek oran ve belirsizlik alım kararlarının ertelenmesine neden oluyor. Kredi faizlerinin konut satışlarını ne ölçüde olumsuz etkilediğini görmek için “İpotekli Satışlara” bakmak yeterli olur. Yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışların yüzde 45 oranında azalması, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Faizlerin yüksekliğinin ötesinde bankaların kredi verme şartlarında zorlayıcı davranmaları da ipotekli satış oranlarının dip seviyeleri inmesine neden olmaktadır.
Diğer taraftan faizlerin daha da yükselmesi, ekonominin dinamosu olan inşaat sektörüne sarsıcı bir darbe indirmek anlamına gelir. Yüksek faiz oranları, alımlar üzerinde baskı yatırken konut üretimindeki maliyetleri de artırmaktadır. Aynı zamanda konut üreticilerinin yatırım maliyetlerini de olumsuz etkiliyor. Tamamen durgunluğuna giren arz ve talep dengesi, Türk ekonomisindeki dengeleri de altı üst ediyor.
Sonuç olarak kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok çok önemli bir hamle. Ancak merkez bankası ve özel bankalarının bu kampanyaya dahil olması gerekir” dedi.
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı: Bankalar Birliği Genel Kurulu’ndan yapılan bu önemli açıklama ile hükümetimiz, diğer tüm alanlarda atılan adımlarda olduğu gibi, gayrimenkul sektörü özelinde de uzun zamandır tüketici ve üretici tarafından beklenen haberi verdi. Konut kredi oranlarında uygulanan faiz fiyatlamasında geleceği müjdelenen ciddi bir indirim satışlara direkt olarak olumlu yansıyacaktır.
Kamu bankaları ile birlikte özel sektördeki bankaların da katılım sağlaması, banka kredili satışlarda ciddi bir iyileşmeyi beraberinde getirecek ve tüketici talep ettiği gayrimenkule çok daha rahat ve düşük maliyetli olarak ulaşabilecektir. KDV ve tapu harçları düzenlemesi sonrası atılan bu adım, sadece gayrimenkul sektörü için değil genel ekonomiye getireceği katkı anlamında da oldukça önemli.
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Mevcut siyasi istikrarın bir yansıması olarak ekonomimizin lokomotifi gayrimenkul sektörüne olan destek ve tüketicilerin ev sahibi olmasını sağlayacak teşvikler, tüm hızıyla devam ediyor. Bu sürece başta Ziraat Bankası olmak kaydıyla bankacılık sektörünü dahil etmek hem oyuncular nezdinde mevcut konut stoğunu azaltır hem de iç piyasada likidite döngüsünü hızlandırır.
KDV ve tapu harçları düzenlemesi sonrası atılan böylesi bir adımın ülke ekonomisine, sektörümüzdeki oyunculara ve özellikle ev sahibi olmak isteyen tüketicilerimize kazandıracağına inanıyorum. İstanbul’a ve ülkemize güveniyoruz. Bu çerçevede DAP Yapı olarak konuttaki kredi faizlerinin geldiği seviyeyi de göz önüne alarak ev sahibi olmak isteyenlere yönelik birçok kampanyaya imza attık. Sahip olduğumuz güçlü finansman ile yatırımlarımıza devam edeceğiz.
Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil: Hükümetimizin imar barışının ardından attığı bu adım bir süredir yavaş seyreden satışların canlanmasında önemli bir itici güç olacak. Geçen yılın son çeyreğinden beri konut satışları kredi faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle talebin ertelenmesine sebep olmuştu. Şimdi hem yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülen KDV indirimi, hem de tapu harcı oranının düşürülmesi konut satın almayı planlayanlar açısından konut yatırımının cazibesini artıracaktır. Özellikle büyük ve lüks konutlarda bu indirimin etkisi daha fazla hissedilecektir. İnşaat sektörü olarak bizlerin de uzun bir zamandır beklediği bir destekti, Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu kararlar ve teşvikler ile hem konut satışları hareketlenecek, hem de gerçekleşen satışlar ile vergi gelirleri artacağı için bütçe disiplini açısından da bir rahatlama sağlayacaktır.
Ayrıca konut sektöründe lüks segmente yönelik üretilen konutların orta ve düşük gelir grubuna hitap etmemesi ve yüksek kredi oranları zamanla bu segmentte bir miktar arz fazlası oluşmasına neden oldu. Hükümetimizin son olarak açıkladığı konut kampanyası çalışmaları da faiz indirimi yönündeki beklentilerimizi de güçlendiriyor. Başbakanımızın konut stoğunu azaltmak için Ziraat Bankası ve diğer bankaların kampanya başlatacağını duyurması da bu anlamda sektörümüzün geleceği açısından umut verici bir gelişmedir.
Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç: Konut sahibi olamayan dar gelirli vatandaşlar veya daha büyük bir konut sahibi olmak isteyip elinde yeterli miktarda birikimi olmayanlar için KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi ile yeni bir fırsat oluştu.
Hükümetimiz konut sahibi olmayı kolaylaştırmak için bütün olumlu adımları atıyor. Sektör temsilcileri olarak bizlerde çeşitli kampanyalarla konut alıcılarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Başbakanımız tarafından son olarak açıklanan, oluşan konut stoğunu azaltmak için bankalara yapmış olduğu faiz indirimi çağrısıyla başlayacak konut kampanyası kapsamındaki faiz indirimi beklentimiz güçlendi diyebilirim. Bu olumlu gelişmelerle birlikte vatandaşlarımızın konut almak için artık çok fazla beklemeden harekete geçeceğini öngörüyorum. Böylece hem inşaat sektörü yeniden hareketlenecek hem de konut alımları kolaylaşacak.
Demir Grup Yönetim Başkanı Hamit Demir: Sektörümüze kazandırılan İmar Barışı, KDV ve tapu harçlarının düşürülmesi uygulamalarının ardından, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın bankalara yönelik “Kredi faizlerinin düşürülmesi” çağrısıyla, önce toparlanma ardından canlanma dönemi başlayacak. Kredi faiz oranlarının düşürülmesine yönelik ilk girişimi gösteren kamu bankalarının ardından diğer bankalarında hızlıca harekete geçeceğine inanıyoruz. Yıldırım’ın bu çağrısıyla bankalar arasında hızlı bir kampanya süreci başlayacak. Bu kampanyalar konut üreticilerinin kampanyalarıyla da birleşerek yılın en parlak dönemine imza atılacak.
İçinde bulunduğumuz bahar ayları itibariyle satışların en hareketli olması gereken bir dönemdeyiz. Faizlerin yüzde 1’in altına indirilmesi, son dönemdeki en büyük beklentilerimiz arasındaydı. Mevcut konut stoğunu azaltmaya yönelik bu hamleyle sektörümüzün içerisinde olduğu en verimli dönem olan bahar döneminde, güvenli liman olarak görülen gayrimenkul ve inşaat sektörüne yönelik talepler yine hız kazanacak.
Basit bir hesaplama yapmak gerekirse; faizler yüzde 0.99 olduğunda 10 yıl vadeli olarak 300 bin TL kredi kullanan yatırımcının aylık ödemesi 4 bin lira düzeylerinden 3 bin 400 lira seviyelerine inebilecek. Sektörümüzü canlandırmaya yönelik atılan bu çok önemli adımın kısa sürede karşılık göreceğine inanıyoruz. Böylece sektörümüz hak ettiği noktaya ulaşarak yılın tamamında hedeflenen konut satış rakamlarının çok üstünde bir satış performansı sergileyebilecek.
Tona Yapı ve Safe İnşaat Ortaklığı İcra Kurulu Başkanı İlhan Erdal: İnşaat sektörü, beslediği yan sektörler ile de ekonomik anlamda Türkiye’nin çarklarını işletiyor. Alınan karar doğrultusunda konut piyasasında bir hareketlilik yaşanacağını düşünüyorum. Yapılan bu teşvikler sadece inşaat sektörüne değil aynı zamanda da Türkiye ekonomisine can suyu olacaktır. Bu teşviklerin düzenli hale getirilmesi en büyük temennimiz. Bu düzenlemeler karşısında bankalarda kendi üzerlerine düşen görevi yerine getirmeli ve faiz oranlarını yeniden gözden geçirmelidir. 1’in üzerinde seyreden faizler bu oranın altına çekilmelidir. Bu sayede de ülkemiz ekonomisi için artı bir durum daha oluşturulmuş olacaktır.
Gayrimenkul sektörü konut kampanyasını değerlendirdi