Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli gayrimenkul sertifikasının şu an konut projeleri başta olmak üzere kentsel dönüşüm projeleri için yapıldığını ama ileride altyapı projeleri için mümkün olabileceğini dile getirdi.
Gayrimenkul sertifikasının son derece önemli bir finansman aracı olduğunu ifade eden Canikli, uygulamanın eksik yönlerini de tamamlandığını ileri sürdü. Sistemin “mükemmel” olarak nitelendirilebilecek şekilde hayata geçirildiğini kaydeden Canikli, “Şu an için konut projeleri başta olmak üzere dönüşüm projeleri için düzenlendi, altyapı projeleri için mümkün değil ama ileride onlar da bir şekilde modele katılabilir.” diye konuştu.
Söz konusu yöntemle dönüşüm projeleri için çok ciddi kaynak sağlanabileceğinin altını çizen Canikli, şu anda dönüşümü gerçekleştirilmesi gereken milyonlarca konut bulunduğuna, bununla ilgili gelecek yıllarda çok ciddi bir kaynak ihtiyacının ortaya çıkacağına dikkati çekti.
İlk uygulamayı TOKİ’nin başlatmasını önemli bir nokta olarak gören Canikli, “TOKİ’nin öncülük yapması iyi oldu. Sistemin uygulamada nasıl yürüyeceği noktasında TOKİ uygulaması iyi bir örnek teşkil edecek. Dolayısıyla talep daha da büyüyecek.” dedi.
Hem küçük yatırımcılar hem de dönüşüm projelerinde yer almak isteyen müteahhitlere kaynak sağlamak adına sistemin önemine işaret eden Canikli, şunları kaydetti:
“Konutun yapımına başlandığı tarihten tamamlandığı tarihe kadar çok ciddi fiyat artışı olduğunu gördük. İnşaatın başladığı tarih ile bittiği tarih arasında ciddi bir kar oranı ortaya çıkıyor. Amaçlardan biri de vatandaşımızı bu kardan, ranttan faydalandırmak. Hatta sermayesi ne kadar küçük olursa olsun, metrekare bazlı fiyatlama yapılacağı için bir vatandaşımız bu şekilde bir metrekarelik konutu temsil eden menkul kıymeti satın alabilecek. Bunları daha sonra biriktirip bittiğinde tamamını alabilecek, isterse satıp karını realize edebilecek. Gerçekten harika bir sistem.”
Başbakan Yardımcısı Canikli, gayrimenkul sertifikası sisteminin vatandaş tarafından kavranması gerektiğine işaret etti. Sistemin hiçbir riskinin bulunmadığına ve ilk uygulamanın TOKİ tarafından hayata geçirilmesinin de vatandaşa güven verdiğine dikkati çeken Canikli, “Sistem bütün güvenlik mekanizmalarını ilave maliyet getirmeden içerisinde barındırıyor. Vatandaşımız bu yatırımından ciddi gelir elde edecek. Konjonktür olarak da tam zamanı. Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarında köpüğün alındığı özellikle dolar cinsinden fiyatların daha reel hale geldiği bir döneme girdik. Dolayısıyla bu tür finansman araçlarına yatırım yapmanın tam zamanı diyebiliriz.” diye konuştu.
Bu sistemin, vatandaşların her boyuttaki talebine cevap verebildiğini dile getiren Canikli, “Dönüşüm sektörüne çok ciddi finansman sağlayacak ve karı da tabana yayacak. Yatırım yapan açısından daha ucuz, faizsiz finansman modeli olacak. Parasını yatıran açısından da faizsiz olarak finansal piyasalarda kar elde etme imkanı ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.
Canikli, Turkuaz Kart uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatarak, bu şekilde oturma izni ve vatandaşlık hakkı verileceğini anımsattı. Canikli, “İstanbul’da, büyükşehirlerde dönüşüm projelerinin değeri 1 milyar dolardan aşağı değil. Bunu, yurt dışından buralara, faizli finansman modellerine hassasiyeti olan, bulaşmak istemeyen küresel ölçekli yatırımcılar açısından da inanılmaz bir gelir getirici, finansal ürün olarak değerlendirmek mümkün.” ifadelerini kullandı.
Erdal Çelikel-Seval Ocak Adıyaman/AA
Gayrimenkul sertifikasına altyapı da katılabilir