Güneydoğu Anadolu Bölgesi denince akla gelen ilk büyükşehirlerden olan Gaziantep’te konut fiyatlarında değeri en fazla artan bölgeler neresi? Konut alıcısı hangi bölgelere talep gösteriyor? Tüm bu soruların cevaplarını Gaziantep’te yaşayan gayrimenkul uzmanı M. Halil Güleç şöyle cevapladı;
Gaziantep ilimizde 19 Kasım 2020 itibarıyla son bir yıl içerisinde satılık dairelerin fiyatları yüzde 39,15 artmıştır. İlimizde yaşayan yabancıların da bu artışa katkısı büyük olmuştur. Bakıldığı zaman ortalama amortisman süresi 17 yıl kadar. Satılık dairelerin ortalama metrekare fiyatlarını vermek gerekirse, 2 bin 200 TL civarında. Tabi şunu unutmamak gerekir ki yeni konutların özellikleri, konumu, sosyal imkanları, site içinde olup olmadığı gibi etkenler metrekare fiyatlarını artıran önemli konular.
İlimizde son bir yıl içinde konut alıcısının talep gösterdiği bölgelere bakacak olursak sırasıyla, Nizip, Şahinbey, Şehitkamil, Oğuzeli, Nurdağı olarak ön plana çıkıyor. Amortisman süreleri dikkate alındığında Gaziantep’te en hızlı geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Nurdağı, Araban, Şahinbey, Şehitkamil, Nizip olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
Gaziantep’te kiralık konutlarda son durum konusunda bilgiler veren Güleç, şunları söyledi;
Şehrimizde kiralık daire fiyatlarına değinecek olursak son bir yılda ortalama yüzde 23 oranında bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. 130metrekarelik daireyi baz alırsak ortalaması 1.500 TL seviyelerinde. Buradaki dairelerin ortalama kira metre fiyatı 11 TL ile 20 TL arasında.
Son zamanlarda ilimizde gerçekleşen fuar ve etkinlikler bölgemize ilgiyi artırmış durumda. Üstelik Gaziantep ilimizin dünyaca ünlü turistik bölgeleri var. Örnek vermem gerekirse her yıl binlerce ziyaretçi çeken yerler şöyle;
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, sanat tarihçisi vearkeologların aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği Türkiye’yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahip. Gerek bina büyüklüğü gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birisidir.
Şahinbey Sınırları içerisinde bulunan Gaziantep Savaş Müzesi, yapılan restorasyon sonrasında, “Şahinbey Millî Mücadele Müzesi” olarak yeniden projelendirilmiştir. Gaziantep’in direniş destanı tüm yönleriyle, etkili sunum alanları ve bu mücadelenin ruhunu taşıyan destansı bir anlatımla ziyaretçilerle buluşturulmuştur. Gaziantep’in direniş destanının tüm yönleriyle anlatıldığı müze ziyaretçilerini beklemektedir…
Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde. Rumkale bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için, ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 km uzaklıktaki kasaba köyünden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılıyor. Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hristiyanlığı yayması nedeniyle Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır.
Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olan Gaziantep Kalesi gerek ihtişamı ve heybetiyle gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehrin tam merkezindedir. Yaklaşık 25-30metre yükseklikte bulunan bir tepe üzerinde olan kale, Gaziantep’in nadide yapıları arasındadır. Diğer görülmesi gereken yerleri ise şöyle sıralayabiliriz: Bakırcılar Çarşısı, Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanı, Hamam Müzesi, İslam Bilim Tarihi Müzesi, Karkamış Antik Kenti, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi.” diyerek sözlerini tamamladı.
Spor mekanları pandemiyle birlikte değişti