Bursa Büyükşehir Belediyesi Gemlik Kurşunlu Mahallesi’nde yapacağı sahil yolu için 9 milyon 75 bin TL’lik bir yatırım bütçesi çıkardı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Gemlik Kurşunlu Mahallesi kıyı bandında gerçekleştirilmesi planlanan “Kurşunlu Sahil Yolu Projesi” rekreatif amaçlı bir alan haline getirilecek. Proje kapsamında hazırlanmış olan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında söz konusu alan “Fuar, piknik ve eğlence alanı, park alanı, iskele ve kumsal/plaj alanı” olarak planlanan projenin hayata geçmesiyle bölge halkına ve ziyaretçilere denizle buluşma, balık tutma, bisiklet sürme gibi sosyal aktivite imkânları tanınacak.
Toplam 111 bin 832 metrekare olarak planlanan Gemlik İlçesi Kurşunlu Sahil Yolu Projesi yaklaşık 4 km’lik kıyı hattı boyunca uzanacak. Halen 59 bin 649 metrekaresi mevcut olan projeye 52 bin 183 metrekarelik dolgu alanı ilave edilecek. Bunun için yaklaşık 127.800 m³ (~230.000 ton) dolgu malzemesi kullanılacak.
Proje kapsamında mevcut sahil yolunun dolgu yapılmak suretiyle genişletilmesi ve kıyı hattı boyunca otopark, taşı yolu, servis yolu, yeşil alan, bisiklet yolu, yaya yolu, oturma-dinlenme ve seyir birimleri, ticari alanlar gibi rekreatif alanlar oluşturulacak. Proje kapsamında yer alan yaklaşık 20.601 m²’lik kımsal alanında herhangi bir dolgu veya imalat yapılmayacak.
Proje alanında yaklaşık;
İskele alanı ~629 m²
Kumsal/plaj alanı ~20.601 m²
Fuar, piknik, eğlence alanı ~37.513 m²
Park alanı ~44.534 m²,
Yol alanı ~8.555 m² olarak planlandı.
Projenin içinde 139 m²’lik İskele 1, 140 m²’lik İskele 2 (can iskelesi) ve 349 m²’lik İskele 3 olmak üzere 629 metrekare kullanım alanına sahip üç iskele bulunuyor. Bu iskeleler sahil yolu boyunca yöre halkı tarafıından balık tutma, sportif faaliyetler ve güneşlenme iskelesi olarak kullanılıyor.
Herhangi bir tekne bağlama durumu söz konusu olmalan iskeleler proje kapsamında da aynı amaca hizmet edecek. Bu iskelelerde düzenleme çalışmaları yapılacağı için projede yer aldı.
Projenin yaklaşık 24 ay içinde tamamlanması ve inşaat aşamasında 200 kişinin görev alması planlanıyor. İşletme aşamasında çalıştırılması düşünülen personel sayısı 50 kişi olarak tasarlandı.
115 km olan Bursa kıyı bandının Tirilye’den Bandırma sınırına kadar olan bölümü Bursa il merkezine oldukça uzak konumda olup yerleşim içermiyor. Mudanya-Tirilye arasında kalan bölgede kısmen yerleşim olsa da bu bölgede kıyı şeridinin dik ve yer yer falezli olduğu dikkat çekiyor.
Küçükdumlu-Narlı arası ise meskûn saha olup bu bölgede sahil şeridi oldukça dik ve engebelidir. Dolayısıyla yukarda bahsi geçen bölgelerdeki kıyı alanları kamusal kullanıma uygun değildir. Öte yandan, 115 km olan Bursa kıyı bandı incelendiğinde yaklaşık %10’unun Kurşunlu Mahallesi sınırları içinde kaldığı görülmektedir. Ayrıca 35 km’lik mesafeyle Bursa il merkezine en yakın kıyı yerleşimi Kurşunlu bölgesi olarak göze çarpıyor.
Mudanya-Güzelyalı arası, Kurşunlu Mahalle’sinin tamamı (Kumsaz dâhil) ve Gemlik Merkez Balıkçı Barınağı ile Küçükkumla Deresi arasındaki bölümlerin yerleşim alanı içerdikleri ve kıyı kesimlerinin kamu kullanımı için uygun olduğu görülmektedir. İl merkezine yakınlık, kıyı kesiminin kamu kullanımı için uygun olması ve kıyı bandının %10’unu oluşturması sebebiyle Kurşunlu bölgesi gerçekleştirilmesi planlanan proje için oldukça uygun bir alan oluşturmaktadır.
Gemlik bölgesinde yapılan dolgu sonrası kıyı boyunca oluşturulan anroşman yüksekliği doğal zeminden çok yüksek olduğu için bu bölümde sahil bandı yeterince kullanılamamaktadır. Bursa kıyı bandının yerleşime uygun olan Mudanya, Güzelyalı, Kurşunlu, Gemlik ve Küçükkumla gibi bölgeleri, Kıyı Kanunu’nun bir bölümünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden ve yasa son halini almadan önce planlanmış ve yapılaşmıştır. Bu sebeple sahil şeridi yok gibidir. Hem bölgede yaşayanların hem de Bursa halkının kıyıdan azami ölçüde yararlanmaları için kıyı boyunca sahil düzenlemesi kapsamında dolgu yapılması zorunlu olmuştur.
Gemlik-Mudanya karayolunun Kurşunlu bölümü kıyı boyunca yapılan dolgu alanları ile oluşturulmuştur. Bu sebeple bu kesimlerde yerleşim alanları ile deniz arasında karayolu bir ayırıcı unsur olmuştur. Bu durum kıyıdan azami ölçüde yararlanmayı olumsuz etkilemektedir. Gerçekleştirilmesi planlanan Kurşunlu Sahil Yolu projesi bahsedilen olumsuz etkiyi ortadan kaldıracak bir proje olacaktır.
Kurşunlu yöresinde nüfus, hem sanayi bölgesine ve il merkezine yakınlık hem de yazlık bölge olmasından kaynaklı oldukça fazladır. Yaz aylarında yörede yaklaşık 20.000-25.000 arasında
yazlıkçı nüfus ve 5.000 kadar bağımsız konut bulunmaktadır.
Kurşunlu sahil bandı boyunca kesintisiz olarak bisiklet ile gezinilebilecek ve yürüyüş yapılabilecek alanlar hemen hemen hiç yoktur. Kesintisiz yaya ve bisiklet yolu oluşturulması için karayolundan sonra deniz yönünde asgari 10 m’lik bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla, yol ile deniz arasında hiç boşluk bulunmayan bölümlerde dolgu yapılmak suretiyle alan oluşturulması, yol ile deniz arasında boşluk bulunan kesimlerde ise bu alanın kamusal kullanım için düzenlenmesi gerekmektedir.
Özellikle yaz aylarında talebin oldukça fazla olduğu yörede insanlara deniz kenarında bisiklet sürme, yürüyüş yapma gibi rekreatif amaçla kullanılacak alanlar sağlamak oldukça önemli
olacaktır. Söz konusu projenin hayata geçmesiyle tatilcilere ve bölge halkına dinlenip rahatlayabilecekleri bu tip rekreatif alanlar sağlanacaktır.
Proje alanında yapılacak olan rekreatif amaçlı kıyı düzenlemesi; Kurşunlu halkının ve ziyaretçilerin rekreatif faaliyetlerini yapabileceği minimum dolgu ile çeşitli odaklar yaratılarak kullanım çeşitliğinin de sağlandığı bir alan olarak düşünülerek tasarlanmıştır.
Planlanan fuar, piknik ve eğlence alanlarında temel olarak, var olan potansiyelini yeterince kullanamayan Kurşunlu sahil yolunun farklı kullanım ve odaklardan oluşan, kesintisiz yürüme ve bisiklet yolları, seyir terasları, açık çay bahçeleri, lokantalar, spor alanları, oyun alanları ile desteklenen bütünsel kurgu içinde tasarlanmasını amaç edinmiştir. Alan içerisinde düşünülen kullanımlar, gündelik kentsel yaşantının, yaya ve bisiklet sirkülasyonunun, sosyal ilişkiler ağının kesintisiz olarak sürekliliğini sağlamaktadır.
Fotoğraflar:Bursa Büyükşehir Belediyesi-Seyyah Çelebi
Emlaknews.com.tr
Gemlik Kurşunlu Sahil Yolu 9 milyon TL’ye yapılacak