Kentsel dönüşüm konusunda Kadıköy’ü üst edinen GN İnşaat 2023’e kadar yıllık 1000 daireyi dönüştürerek yıllık 1.5 milyar liralık hacmi hedefliyor. Kentsel dönüşüm yasasının çıkması ile bu alanda hareketlilik olduğunu fark eden GN İnşaat, birikim ve tecrübesini bu alanda da değerlendiriyor.
Kentsel dönüşümün gideceği yönü vatandaşın belirlediğini ileri süren GN İnşaat / GNYAPI YKB Bülent Güney, “Bunların bir kısmı kat karşılığı yapılıyor ve bu da yoğunluğu yüzde 30 artırıyor. Bunu da bölgelerde yapılan kat karşılığı anlaşmalar yönlendiriyor. Gelişmekte olan bölgelerde bu iki katına çıkarken şehir merkezinde yüzde 30 civarında kalıyor.” diyerek geniş bir panorama çiziyor.
Bu alanda niş fikirleri olan Güney, olmazsa olmaz kriterleri arasında ilk madde olarak kat karşılığı değil, taahhüt karşılığı bina dönüşümünü öneriyor. Güney’e göre müteahhitte kendi işini yaparken konunun dışına çıkmamış olur. Kendini daire satışına endekslemez. Sürdürülebilir, nitelikli, müşteri tatminini sağlayan kriterlere dikkat ederek bina yapar.
İkinci madde olarak Güney’in önerisi; kentsel dönüşümü herkesin yapmaması. Bu iş ayağa inmeden, biraz iş yapabilme yeteneğine sahip olanın yapabileceği kriterden uzak tutulmalı. O zaman kalitenin geleceğini söyleyen Güney, “Belli bir skala olmalı ve iş yapabilen bir üste geçmeli. Minimum şartları sağlayan bir kontrol mekanizması olmalı, her yerde geçerli olmalı ve iş bitirme, sermaye yapısı gibi kriterleri barındırmalı. Bu işle devletin yerine yerel yönetimler uğraşmalı. Zira yapılaşmayla en çok yerel yönetimler ilgileniyor” diyor.
Planlamaya ayrı bir başlık açan Güney, “Şehir planlamasına da gidilmeli ve nereye ne yapılacağı öngörülmeli. Planlamalara uyulmalı. Parsel tevhidi ile ada bazlı işler yapılmalı. Bunların hukuki alt yapısı bulunmalı. Fikirtepe bu noktada önemli bir örnek oldu. Yaşananlar karşısında müteahhitlerin şevki kırıldı.” şeklinde konuşuyor.
Emlaknews.com.tr
GN İnşaat 2023’e kadar yılda 1000 konut dönüştürecek