Management Plus’ın düzenlediği 4. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi önemli fikirlere sahne oldu. Zirvenin sponsorları arasındaki Greenox Urban Residence’ın yapımcısı Aycan Feres İş Ortaklığı‘nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı da bir konuşma yaptı. “2017 Yılında Gayrimenkul Sektörünün Kentsel Dönüşüme Bakışı” isimli oturumda konuşan Tüfekçibaşı, “Kentsel Dönüşümde Yeşil Yapılanma” konusunu ele aldı.
Türkiye ve dünya açısından yeşil yapılanmanın önemine dikkat çeken Tüfekçibaşı, kentsel dönüşüm denen çalışmada yeniden betonlaşmaya itildiği için yeşil yapılanmanın gerekliliğine vurgu yaptı.
Dünyada birçok sorunun olduğunu söyleyen Tüfekçibaşı, “Her geçen yıl yerküre, denizler ve atmosfer ısınıyor. Buzullar eriyor. Küresel ısınma verilerine baktığımızda 2016 yılının son 80 yılın en sıcak yılı olduğunu gördük, hep birlikte yaşadık. Endüstride, ulaşımda, konutlarda fosil yakıtları azaltmazsak, ormanları yok etmekten vazgeçmezsek, denizleri kirletmeye son vermezsek, sera gazını azaltmamız mümkün olmayacak. Bilim insanları küresel ısınmanın gelecek dönemde 10 kat daha artacağı konusunda uyarıyor, hatta alarm veriyorlar.” diyerek tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
Dünyamızı yiyip bitiren binaları inşa eden yapı sektörünün daha inşaat aşamasında doğal kaynakların 3’de birini, kullanılabilir suyumuzun da yüzde 12’sini tükettiğini ileri süren Tüfekçibaşı, “Ayrıca dünya üzerindeki toplam katı atık miktarının da yüzde 40’ndan sorumlular. Konutlar, ticari binalar, sağlık binalarını kısaca betonla üretilen tüm inşaatları gerçekleştiren yapı sektörü temsilcileri çevre koruma örgütleri tarafından bu gidişata dur demeye çağrıldığında, yapılaşmayı bir disipline bağlayan, çevre dostu ekolojik yeşil binaların inşa edilmesi çözümü geliştirildi. Yatırım maliyetleri yüzde 10 mertebesinde daha yüksek olsa da, yeşil binalar teknoloji sayesinde daha az enerji ve su kaynakları kullanarak işletmede para tasarrufu sağlamakta, karbon salınımlarını düşürmekte, yaşayanlar, çalışanlar, işyerleri ve toplum için daha sağlıklı yaşam alanları oluşturmaktadır.” dedi.
Türkiye’nin 2016’da LEED yeşil sertifikası alan ilk 10 ülke içerisinde 8. sırada yer aldığını söyleyen Tüfekçibaşı, sertifikalı 772 projenin bulunduğuna dikkat çekti.
Greenox Residence’ın gelişimi hakkında da bilgi veren Tüfekçibaşı Çeliktepe’deki ada bazlı kentsel dönüşüm ile 13 binanın yıkıldığını ve Greenox’a yer açıldığını kaydetti.
Ahmet Tüfekçibaşı, “Mevcut durumda bir tek ağaç bile barındırmayan bölgenin yatayda ve dikeyde bitki örtüsü ile donatılarak, peyzajın konut alanı ile bütünleşmesi; park alanının yeniden düzenlenmesi ile tamamlanması öngörüldü. Bölgenin yeniden yapılanmasında önemli bir adım olan Greenox projemiz Kağıthane Belediyesi’nin destek verdiği önemli bir “yeşil dönüşüm” projesidir.” diyerek sözlerini noktaladı.
Greenox Urban Residence’tan yeşil yapılanma uyarısı