Artaş Grubu ve Invest İnşaat girişimiyle inşa edilerek İstanbul’un kuzeyinde yer alan Cendere Vadisi’yle bütünleşerek atıl sanayi alanlarının dönüşümü ile bölgeyi kente yeniden kazandıran Vadistanbul projesi, iki design group’un tasarımıyla kent-doğa-insan etkileşimini sağlamayı başarıyor. Projede, kent-doğa ikilemini yansıtmak ve yapının içerisindeki bireye veya dışındaki yayaya bu tecrübeyi görsel olarak da sağlamak amacıyla Guardian Glass’ın yeni nesil cam ürünleri tercih edilmiş.
Cendere Vadisi ve akarsuyunu izleyen paralel cephelerde tercih edilen Guardian SunGuard® Extra Selective SNX 60/28, düşük yansıtma, nötr görünüm ve enerji kontrolü sağlıyor. Net avantajları içerisinde olağanüstü seçicilik özelliği ile ön plana çıkarak güvenli veya akustik uygulamalar için de uygun olan ürün, %60’lık ışık geçirgenliği ile doğal ışıktan optimal faydayı temin ederken, %28’lik toplam enerji geçirgenliği ile de güneş ısı kazancını maksimize ederek, daha konforlu ve sürdürülebilir bir iç ortam yaratıyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.
Standart olarak ExtraClear™ cam üzerinde mevcut bulunan Guardian SunGuard® SuperNeutral 51/28 ise çok amaçlı kaplamasıyla yapay ışık ihtiyacını en aza indiriyor ve üstün ısı yalıtımıyla birleştirilmiş mükemmel bir güneş kontrolü sunuyor. Hemen hemen tüm camlanmış cepheler için ideal çözümü sunan ürün, daha yüksek güvenlik ve konfor için lamine ve akustik lamine cam olarak mevcut bulunabiliyor ve temperlenebilir HT ve tempersiz ürünleri benzer performans ve tek tip görünüm sunuyor.
Özellikle ticari fonksiyonların, otel ve ofis fonksiyonlarıyla bir araya getirildiği Vadi Bulvaretabında şehre dönük cephelerde kullanılan Guardian SunGuard® SuperNeutral 40/23 ise enerji tasarrufu ve güneş kontrolü temin ederken, sunduğu çok yüksek doğal ışık geçirgenliği ile projede ön plana çıkıyor. Spandrel uyumu için çözüm niteliğindeki ürün, tüm camlanmış cepheler ve çatı camlamaları için ideal.
“Cam, biz mimarlara ciddi bir esneklik kazandırıyor…” diyen iki design group Kurucu Ortağı Y.Mimar Murat Kader, mahremiyeti ve aydınlanmayı aynı anda sunabilen black-out filtreler, seçici geçirgen filtreler ve hatta enerji tasarruflu yeni ürünler sunabilen camların, projelerindeki vazgeçilmezleri olduğunu şu sözlerle belirtiyor: “Cam malzemeyi, esneklik sağladığı ve tasarıma farklı bakabilmeyi mümkün kıldığı için tercih ediyoruz. Bir binanın temel kimliğini ve dinamizmini o yapının içine girmeden veya planını görmeden de anlayabiliyorsanız, emin olun bu camın açtığı bir pencereden görebildiğiniz içindir.”
Y.Mimar Murat Kader, Guardian Glass ürünlerinin Vadistanbul projesinde yarattığı etkiyi ise şu sözlerle tanımlıyor: “Vadistanbul projesi, yalın çizgileriyle süreklilik sağlayan kıvrımlı ve akışkan bir form sergiliyor. Doğa-şehir sınırlarında kalan proje, hem doğanın dinginliğine hem de şehrin dinamizmine yüzünü dönebilmeliydi. Cam malzeme seçimleri de bu yönde yapıldı. Ticari fonksiyonların otel ve ofis fonksiyonlarıyla harmanlandığı Vadistanbul 2. Etap, yani Vadi Bulvar etabının şehre dönük cephelerinde özellikle dinamizmi yakalayan cam ürünleri kullanılırken, ‘high-tech atıflı’ 13 katlı yüksek ofis yapılarında SunGuard® SuperNeutral 40/23 Guardian cam tercih edildi. Cendere Vadisi ve akarsuyunu izleyen paralel cephelerde ise, sözkonusu doğa ile etkileşimi yakalamak üzere SunGuard® Extra Selective SNX 60/28 ve SunGuard® SuperNeutral 51/28 ürünleri tercih edildi ve alçak katlı yapılar bu cephede konumlandı. Ticaret katında ve korkuluklarda ise görüş kalitesinin yüksekliği ön plana çıkarıldı ve Guardian’ın ExtraClear serisinden ürünler tercih edildi.”
Guardian Glass’tan Vadistanbul’a doğal bir dokunuş