Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut ve iş yeri alımlarında KDV istisnasına ilişkin kanunun geçen ay yürürlüğe girdiğini, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanan KDV tebliğiyle de uygulamaya ilişkin detayların belirlendiğini açıkladı.
Buna göre, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve yurt dışında yerleşmiş gerçek kişiler ile kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de olmayan kurumların Türkiye’den alacakları konut veya iş yerleri KDV’den istisna olacak. Uygulamadan yararlanacaklar, satış bedelinin en az yarısını, satış işleminden önce döviz olarak ülkeye getirmek zorunda. Kalan kısmı da 1 yıl içinde yine döviz olarak getirilecek.
İstisna uygulamasından yararlananların, KDV’siz aldıkları konut ve iş yerlerini en az 1 yıl süreyle satmamaları şartı var. Uygulamadan yararlanacaklara satış yapacak inşaat sektöründe faaliyette bulunan mükelleflerin de satıştan önce tebliğde öngördüğü belgeleri istemeleri gerekiyor.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için sağlanan KDV indirimi ile devletin çifte kazanç sağlayacağını belirterek şunları kaydetti:
“Birincisi ana vatanlarında yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımıza getirisi yüksek bir yatırım imkanı sağlanacak, ikincisi ise gayrimenkul sektöründeki satış ivmesine hız kazandıracaktır. Fakat bunlardan daha da önemlisi ülkemize döviz girdisi sağlanacak. Söz konusu KDV indiriminin bir diğer faydası ise son zamanlarda artan ofis ve ticari projelerde sağlayacağı ivme olacaktır. Bilindiği gibi ekonominin ana kaynaklarından biri olan dövizin kalıcı yatırım olarak temin edilmesi çok önem arz etmektedir. Fiyat istikrarının sağlanabilmesi için uzun vadeli kalıcı yatırım olarak değerlendirdiğimiz ‘yurt dışına gayrimenkul satışı’nın bu kapsamda kullanılmasının çok doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz.”
Durbakayım, diğer taraftan benzer bir KDV istisnasının yurt içi yatırımcılara da sağlanmasının, teşvik edilmesi için uğraşılan tasarrufların artmasını sağlayacağı gibi ekonomiye de canlılık sağlayacağını vurguladı.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün de inşaat sektöründe, özellikle hükümet tarafından alınan tedbirler sayesinde, 2016 yılında yeniden hızlı büyüme eğilimi yakalandığını belirterek, “Konutta KDV istisnası getirilmesiyle inşaat ve gayrimenkul sektöründe yeni bir hareket sağlanacağı ve ülkeye döviz girişinin artacağını değerlendiriyoruz.” dedi.
2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,3 azalan yabancılara konut satışlarının, 2017 yılının ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 gerilediğini anımsatarak, “Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve yurt dışında yerleşmiş gerçek kişiler ile kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de olmayan kurumların yararlanabileceği KDV istisnası ile inşaat ve gayrimenkul sektöründe yeni bir hareket sağlanacağı ve ülkeye döviz girişinin artacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Gurbetçiye KDV istisnası sektörü uçuracak