Kentsel Dönüşüm çerçevesinde 2014 yılında 12.384 binanın yıkımı gerçekleşti. 2015 yılında 17.872 olan bu rakam 2016 yılında 19.600’e çıktı. Bunun da etkisiyle İstanbul’da her gün 350 ailenin taşındığını ifade eden TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, ‘Verilere baktığımızda her gün 50 konutun yıkıldığı ve her gün 350 ailenin yeni konuta geçtiği sonucuna ulaşıyoruz. Bir yılda 110.000 konutta ilk defa yaşam başlıyor. Sıfır eve geçişlerde en düşük oran toplamda yüzde 14’lük pay ise temmuz ve ağustos dönemlerinde yaşanıyor’ dedi.
Hakan Erilkun, bu geçişlerde kentsel dönüşümün büyük etkisi oldtaşıuğunun altını çizerek şunları söyledi: “Birinci derecede deprem kuşağında bulunan ve bu konuda acı deneyimlere sahip ülkemizde insanlar elbette ki güvenli binalarda oturmak istiyor. İşte bu nedenle köklü bölge ve binalarda oturan herkesin ilk hedefi kentsel dönüşümden faydalanmak. Hatta bu geçişle birlikte bir başka yeni konuta taşınmak. Devletin teşvikleri de elbette tercihi kolaylaştırıyor, yasal kolaylıkların yanı sıra 2017 yılında 860 TL olarak düzenlenen kira yardımı bunun bir parçası”
İstanbul’da taşınma oranının en yüksek olduğu bölgeleri Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar ve Başakşehir olarak belirten TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun ‘Bu bölgelere son bir yılda 38.000’i aşkın aile yerleşti. Yerleşimde özellikle dikkat çeken husus ise Suriyelilerin yerleşimleri. Zira 2015 sonunda 1787 Suriyelinin Avrupa Yakasındaki bu bölgelerde bulunduğunu görürken 2017 yılının ilk döneminde baktığımızda Suriyeli sayısının yüzde 500 artarak 15.000’e yaklaştığını görüyoruz ve bunların 1.250 adedinin ticari abonelikleri bulunuyor” dedi.
Ev almak ya da kiralamak ne kadar mutlu edici olsa da yeni evin taşınma ve yerleşme sorunları bir o kadar büyük oluyor. Dışarıdan çok basit görünen işlemler günler süren bir sıkıntı yaşatabiliyor. Öncelikle yeni ev arayışının çok titizlikle yapılması gerektiğinin altını çizen Hakan Erilkun şöyle devam etti:
“Evin konumundan yaşına, sosyal olanaklarından iç dizaynına kadar her yönüyle ihtiyaca yanıt verecek nitelikte bir olmasının belli bir süreci beraberinde getirdiğini söylüyor. Ortalama 2.000 TL kira bedeli olan bir ev için emlak firmasına ödeyeceğiniz bedel, yıllık kiranın yüzde 12’si olan 2.400 TL’dir. Kiralama sonrasındaki en büyük sıkıntı ise nakliye ve altyapı bağlantılarıdır. İstanbul’da, taşınacak eşyaların büyüklüğü ve paketlenmesinden semtler arasındaki mesafeye, taşınılacak binada asansörün bulunup bulunmadığı gibi pek çok parametreye göre değişkenlik gösterse de ortalama nakliye bedeli 2.000 TL’nin altına inmiyor.”
Nakliye sonrasındaki en önemli ihtiyaç ise altyapı (elektrik, su, doğalgaz vb) bağlantıları. Elektrik idaresine abonelik bedeli 197 TL olup, doğalgaz için Dağıtım Bedeli olarak 455 TL, Güvence Bedeli olarak 386 TL, Su aboneliğinde işlem bedeli olarak 220 TL, Teminat Bedeli olarak 175 TL alınıyor. 1.433 TL tutan bu masraf kalemleri neredeyse bir kira bedeli kadar harcamayı gerekli kılıyor ve çoğu zaman 5 iş gününe kadar vakit kaybı ile prosedürle uğraşmayı beraberinde getiriyor. İşte emlak sektörüne Gayrimenkul Çözüm Merkezi konseptiyle çok hızlı bir giriş yapan ve emlaka ilişkin tüm ihtiyaçlara tek kanaldan anında yanıt veren TGM Trend Gayrimenkul tüm bu işlemleri sizin adınıza tamamlayarak anahtarınızı hazır vaziyette teslim ediyor. TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun ‘Biz yıllardır süregelen klasik emlakçılık çizgisinin kalıplarını tamamen yıkarak hizmet veriyoruz. Emlakçılık sadece alım satım ve kiralama aracılık hizmetlerinden ibaret değildir. TGM Trend Gayrimenkul olarak Türkiye genelindeki 15 Temsilciliklerimizle müşterinin emlaktan sigortaya altyapı bağlantılarından fatura ödemesine varıncaya kadar tüm ihtiyacına anında yanıt verebilen benzersiz ve tek sistemin sahibiyiz’ diye konuştu.
Hakan Erilkun: İstanbul’da her gün 350 aile taşınıyor