Hazine’nin ekonomiye katkı sağlayan ve parsellerini toplam yüzölçümü 82 milyon metrekareyi buldu. 235 yatırımcı, yatırım teşvik mevzuatı çerçevesinde söz konusu taşınmazlar üzerinde 2 milyar 568 milyon 828 bin lira tutarında yatırım gerçekleştirdi ve bu sayede toplam 12 bin 937 kişi istihdam edildi.
Gerçekleşen yaklaşık 2,6 milyar liralık yatırımın 863 milyon lirası tarım ve hayvancılık, 847 milyon lirası turizm, 519 milyon lirası eğitim, 340 milyon lirası da diğer yatırımlardan oluştu. Bu yıl ise toplam 18 milyon metrekare yüzölçümlü 267 adet Hazine taşınmazı yatırım teşvik mevzuatı kapsamında yatırımcıların kullanımına sunulmak üzere ilana çıkarıldı.
Sanayi yatırımlarının Hazine taşınmazlarıyla desteklenmesi çerçevesinde de bu yıl küçük sanayi sitesi yapılmak üzere kurulan kooperatiflere 59 adet (315 bin metrekare), organize sanayi bölgelerine (OSB) 75 adet (6,5 milyon metrekare) taşınmaz, harca esas değer üzerinden satıldı.
Kalkınmada öncelikli illerde ise 214 adet (16 milyon metrekare) taşınmaz, OSB tüzel kişiliklerine bedelsiz devredildi.
Enerji yatırımlarını desteklemek amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisans alan şirketlerce hayata geçirilen 28 proje kapsamında 719 taşınmazın kamulaştırma işlemi gerçekleştirildi.
Diğer taraftan, turizm sektöründeki yatırımları desteklemek amacıyla kasım itibarıyla toplam 689 adet (44 milyon metrekare) taşınmaz üzerinde 463 yatırımcı lehine irtifak hakkı tesis edildi.
Sağlık hizmetleri için ihtiyaç duyulan 372 adet (5 milyon metrekare) taşınmaz da Sağlık Bakanlığına tahsis edildi.
Şehir Hastaneleri Projesi kapsamında 2014-2017 döneminde 17 şehirde 8 milyon metrekare yüzölçümlü 30 Hazine taşınmazı üzerinde yatırımcı şirketler lehine irtifak hakkı sağlandı.
Kalitenin artırılması ve ihtiyaçların karşılanması amacıyla da Milli Eğitim Bakanlığına, devlet üniversitelerine, Kredi ve Yurtlar Kurumuna bin 400 (9 milyon metrekare) taşınmaz tahsis edildi.
Tekli eğitime geçişi sağlamak için ihtiyaç duyulan 25 bin derslikten bininin Hâzineye ait taşınmazların yüklenicilere devri karşılığında arsa karşılığı inşaat yöntemiyle yaptırılmasına ilişkin çalışmalar tamamlandı.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihtiyaç duyulan 150 (656 bin metrekare) taşınmazın Hâzineye ait taşınmazlarla değişimi yapıldı. Böylece 530 milyon liralık taşınmaz bütçeden kaynak kullanmaksızın kamu idarelerine tahsis edildi.
Kamu hizmetleri için ihtiyaç duyulan 59 (231 bin metrekare) taşınmaz da vergi borcuna mahsuben satın alınırken böylece hem kamu hizmetlerinin karşılanması hem de 133 milyon lira vergi alacağının tahsili sağlandı.
5,5 milyon metrekare alan Orman Genel Müdürlüğü’ne orman ve ağaçlandırma amaçlı kullanılmak üzere 6 bin 881 adet (5,5 milyon metrakare) alan tahsis edildi.
TOKİ’ye konut sorununun çözümü ve çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi amacıyla 16 milyon metrekare arsa ve arazi devredilirken kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında 3 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmazın, belediyelere harca esas değer üzerinden devri gerçekleştirildi.
Son Saat
Hazine arazilerinden 82 milyon metrekare yatırıma dönüştü