Dünyanın en uzun krete ve en büyük ön yüzü beton kaplama alanı”na sahip olan Ilısu Barajı büyük tartışmalar eşliğinde tamamlanarak hizmete giriyor. Dargeçit‘in 15 kilometre doğusunda, Şırnak Güçlükonak’ın 13 kilometre kuzeybatısında, Suriye sınırına 45 kilometre mesafedeki tarihi Ilısu kaplıcalarının kaynağında yapımı süren Ilısu Barajı ve HES’in hizmete girmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunacak Proje, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 5’lik kısmını karşılayacak.
AA’dan Osman Öksüz’ün haberine göre Ilısu Barajı, bölgenin can suyu olacak. Dicle Nehri üzerinde 10 yıl önce yapımına başlanan Ilısu Barajı ve HES‘in yapımında sona gelinirken projenin gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci sırada yer alacağı, yılda yaklaşık 1 milyar lira değerinde 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üreteceği kaydedildi. Baraj, bu açılardan ele alındığında Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra Türkiye’nin dördüncü büyük barajı olacak.
Projenin tamamlanması ile 4 bin kişiye istihdam sağlarken Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Barajı’nın tamamlanarak su tutulmaya başlanacağını ifade etti.
Ilısu Barajı’nın inşaatında şu an itibarıyla yüzde 85 seviyelerine gelindiğini kaydeden Eker, Dolu savak inşaatında ise yüzde 95 seviyelerine gelindiğini belirtti. Eker, barajın bitmesi durumunda Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlayacağını kaydederek, “Barajımız enerji maksatlıdır. Atatürk, Keban ve Karakaya’dan sonra kapasite olarak Türkiye’nin dördüncü büyük barajı olacak. Dicle Nehri üzerindeki en büyük barajımız olacak. Toplamda 11 milyar metreküp su depolayacak. Barajın gövde hacmi ise 24 milyon su depoluyor. Türkiye’de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 5 kısmını sağlamış olacak. Projemiz, bütün Türkiye’ye temiz enerji verecek. Yılda 4 bin 200 cigavat enerji üretecek. Kurulu gücümüz ise bin 200 megavat.” diye konuştu.
Ilısu Barajı 2017’de hizmete alınacak