İmara aykırı yapıların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kayıt altına alınmasını hedefleyen imar barışı başvurularında sona gelindi. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihinde sona ererken, başvurusu kabul olanların ‘Yapı Kayıt Belgesi’ bedelini 31 Aralık’a kadar ödemesi gerekiyor. Başvuruların bir yıl daha uzatılacağına dair çeşitli haberler çıksa da, bakanlık tarafından şu an için bu yönde bir açıklama yapılmış değil.
Türkiye’de 26 milyon konutun 13 milyonunu ilgilendiren ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan binaları kapsayan imar barışma şu ana kadar 5 milyon 880 bin kişi başvuruda bulunmuş ve 3 milyar 443 milyon TL gelir elde edilmiş durumda.
İmar barışı başvurularında mülk sahiplerinin dikkat etmesi gereken pek çok nokta var. Bunların yerine getirilmemesi halinde, e-devlet üzerinden doldurulan yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi durumunda, belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınarak yatırılan bedel iade edilmiyor. Bir diğer önemli konu ise, gayrimenkul ölçülerinin yanlış verilmesi sonucu başvuru iptal edilmişse, yanlış beyanda bulunan müracaat sahibi için bakanlığın suç duyurusunda bulunabilmesi.
İmar barışı kamuoyuna duyurulduğundan bu yana pek çok gayrimenkul ve mimarlık firması konuyla ilgili danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Uzmanlar bu tür firmalara başvuru yaparken temkinli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 hattından 24 saat boyunca imar barışı hakkında hizmet alınabildiğini de hatırlatalım.
Eva Gayrimenkul, imar barışı sürecinin 6 Haziran 2018 tarihinde başlamasıyla birlikte danışmanlık hizmeti vermeye başlayan firmalardan. Firmanın Proje Değerleme ve Danışmanlık Departmanı Kıdemli Müdürü ve SPK Lisanslı Değerleme Uzmanı Evren Tüfekçi, 5-8 kişilik gruplar oluşturarak gayrimenkullerin niteliğine göre hizmet verdiklerini söylüyor.
Tüfekçi, bugüne kadar imar barışında kaç müşteriye danışmanlık hizmetini verdiklerini ve ücretleri hakkında ise şu bilgiyi paylaşıyor: “Kurumsal müşterilerimizin yaklaşık 300 adet gayrimenkulünün imar barışına uygun olup olmadığını inceleyerek başvuru sürecinde bilgilendirmelerde bulunduk. Danışmanlık hizmet ücretlerimiz gayrimenkullerin tiplerine ve alan büyüklüklerine göre değişiyor. Müşterilerden aldığımız vekaletnamelerle imar barışına yönelik tüm süreçleri takip edebiliyoruz.”
İmar başvuru aşamasında öncelikli olarak gayrimenkul aykırılıklarının alansal ve şekilsel olarak tanımlanmış olması gerekiyor. Mülk sahipleri e-devlet üzerinden yapı kayıt sistemindeki yapı kayıt belgesi formunu doldurarak müracaatta bulunabileceği gibi ilgili kurum ve kuruluşlara da doğrudan başvurabiliyor. Yapı kayıt belgesi formu doldurulurken bazı bilgilere ihtiyaç var. Bilgiler girildikten sonra sistem tarafından yapı kayıt belgesi için harç hesaplaması yapılıyor.
Başvuruda en çok hata beyan edilen alanın tespiti ve bunun şematik olarak gösterilmesi sırasında yapılıyor. Bu süreçte kurumsal şirketlerden konu hakkında destek alınması, ölçümlerin lisanslı harita kadastro bürosu (LİHKAP) mühendisleri ya da özel harita mühendislik büroları tarafından yapılarak kayıt altına alınması tavsiye ediliyor. Eva Gayrimenkul’den Tüfekçi, yapı kayıt belgesi düzenlenemeyecek alanlara ilişkin başvuru tespitlerinin yapılması durumunda belgenin iptal edilerek, sağlanmış olan hakların geri alındığını söylüyor.
18.11.1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 3194 sayılı kanunun geçici 16. maddesi uyarınca adı geçen kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda,
İstanbul Tarihi Yarımada içinde 3194 sayılı kanunun geçici 16. maddesi uyarınca adı geçen kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda,
19.05.2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında kanunun 2. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş tarihi alanda,
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde,
Kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığı’nca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazine’ye ait taşınmazlar üzerinde.
Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Sarı, e-devlet üzerinden yayınlanan yapı kayıt formunun vatandaşın anlayabileceği kolaylıkta olduğunun altını çiziyor. Bu sebeple, başvuru sürecini fırsata çevirmek isteyen ve danışmanlık hizmeti adı altında ücret alarak vatandaşa hizmet verenlere çok fazla itibar edilmemesi gerektiğini savunuyor.
Sarı, mülk sahiplerine e-devlet şifrelerini paylaşmamalarını tavsiye ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başvuru ve çağrı merkezlerinden istenilen bilgiye kolayca ulaşılabildiğini belirtiyor. “İmar barışından faydalanmak için bazı vatandaşların yapılarına ekleme yaptıklarını ya da boş arsalara konteyner, prefabrik ve kaçak inşaat yaparak bunları yasallaşma gayretinde olduklarını görüyoruz” diyen Sarı, devletin denetim mekanizmalarının bu tarz girişimlere fırsat vermemesi gerektiğini vurguluyor.
1. E-devlet şifresi
2. Geçerli bir cep telefonu numarası
3. Geçerli bir e-posta adresi
4. Beyan edilecek yapının adresi
5. Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
6. Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı toplam alanları (metrekare)
7. Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
8. Arsanın emlak vergi birim değeri (TL/metrekare) (İlgili belediyeden alınabiliyor)
9. Yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan, yoksa beyan edilecek alan
10. Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
11. İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
12. Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf
1. TEGS30
2. HAMİM Mimarlık
3. Modern Mimarlık
4. Eva Gayrimenkul
5. Dipu Kentsel Dönüşüm
6. Tapueksperi.com
7. Lider Gayrimenkul Değerleme
8. İstanbul Gayrimenkul Değerleme
9. Enfa Mühendislik Hizmetleri
10. Lotus Gayrimenkul Danışmanlığı
11. Evsahipleribirliği.org
12. İmarveyapı.com
13. Renderatoylesi.com
Ayşegül Küçükkurt-Para
İmar barışı başvurularında son gün 31 Ekim