Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri tarafından ilgiyle izlenen yeni ekonomik ve sektörel analizini yayımladı. “Sıra Artık Ekonomiye Gelmeli” başlıklı Nisan 2017 analizinde, uzun süredir siyasetin hakim olduğu gündemin, hızla ekonomiye dönmesi gerektiği vurgulandı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın “Bundan sonra gündemin bir numaralı maddesi ekonomi olacak” sözlerine atıf yapılan TMB raporunda, “Hem yabancı, hem de yerli sermayenin yatırımlarda frene bastığı, belirsizliklerin böylesi yüksek olduğu bir dönemde, ülkenin rekabet gücünü ve büyüme potansiyelini iyileştirmek, ekonomideki ivme kaybını telafi etmek üzere atılacak etkin adımlar hayati önem taşımaktadır” tespiti yapıldı.
Nisan 2017 Analizinde, “Canlanma sinyalleri veren küresel ekonominin önündeki en büyük risk unsurunun küresel siyaset olduğu belirtilmektedir. Uzun süreli durgunluk döneminin ardından, küresel ekonominin yeniden normal bir büyüme ve enflasyon trendine yerleşmesi en olası senaryo olarak değerlendirilmekte olsa da, birçok farklı jeopolitik risk unsurunun yakından takip edildiği bir sürece girilmiştir.” değerlendirmesi yapıldı.
Yurt dışı müteahhitlik sektöründe, 2017 yılının ilk çeyreği itibariyle 2016 yılına kıyasla bir miktar iyileşme sağlandığı kaydedilen analizde, “Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde yurt dışında 1.1 milyar ABD doları değerinde 17 yeni proje, 2017 yılının ilk çeyreğinde ise 2.9 milyar ABD doları tutarında 28 yeni proje üstlenilmiştir” denildi.
115 ülkede 342 milyar dolarlık iş: Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2017 ilk çeyrek sonuna kadar 115 ülkede üstlenilen 9000’e yakın projenin toplam bedeli 342 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin başladığı tarihten bu yana üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke Rusya (%19.6), Türkmenistan (%13.8), Libya (%8.4), Irak (%7.2) ve Kazakistan (%6.3) olmuştur.
3 ayda 2.9 milyar dolarlık sözleşme: 2017 yılının ilk çeyreğinde yurt dışında 2.9 milyar ABD Doları büyüklüğünde 28 yeni proje üstlenilmiş; bu performans 2016 yılının aynı döneminde 1.1 milyar ABD Doları olarak gerçekleşen proje bedelinin iki katından fazla olması nedeniyle yurt dışı müteahhitlik hizmetleri segmentine ilişkin toparlanma beklentilerini güçlendirmiştir.
İnşaat genel ekonomik performansın üzerinde: Sektöre ilişkin yatırım fırsatları ve finansman riskleri birlikte değerlendirildiğinde, inşaat sektöründeki büyümenin önümüzdeki dönemde genel ekonomik performansın üzerinde seyretmeyi sürdürmesi, ancak 2016 yılında yakalanan yüksek büyüme ivmesinin bir miktar yavaşlaması beklenmektedir.
Sektörde finansman riskleri: Ulaştırma Bakanlığı tarafından önümüzdeki dönem için planlanan projeler ile birlikte değerlendirildiğinde; küresel finansman koşullarının zorlaştığı ve risklerin arttığı bu dönemde kamu-özel ortaklığı projelerinde finansman riskleri öne çıkmaktadır. Sektöre ilişkin yeni yatırım fırsatları ve artan finansman riskleri birlikte değerlendirildiğinde, inşaat sektöründeki büyümenin önümüzdeki dönemde genel ekonomik performansın üzerinde seyretmeyi sürdürmesi, ancak 2016 yılında yakalanan yüksek büyüme ivmesinin bir miktar yavaşlaması beklenmektedir.
Konut satışı son teşviklerle arttı: Toplam konut satışlarında 2017 yılının Ocak ayında yıllık bazda %12.8 oranında artış, Şubat ayında yıllık bazda %0.23 oranında azalma gözlenmiş; Şubat ayında alınan tedbirlerin de etkisiyle toplam satışlar Mart ayında yıllık bazda %10 oranında artmıştır.
Normalleşmeyle 2016’dan daha olumlu bir yıl olacak: Rusya ile ilişkilerde kademeli normalleşme ile yeni pazarlardaki fırsatlar da değerlendirildiğinde, 2017 yılının, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin gelişimi açısından son 10 yıllık dönemde kazanılmış ivmenin maalesef kaybedildiği bir yıl olan 2016’dan daha olumlu bir dönem olacağı umulmaktadır.
İnşaat sektörü 2017’de ivme kazanacak