Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, Türkiye’de metrekare fiyatı 6 bin liranın üzerinde evlerin satışında zorluk yaşandığının altını çizerek, “Artık sektörde yap-sat modeli yap-sabır modeline dönüşüyor. Faizler böyle gider, hükümet de yeni tedbirler almazsa sektör zorlanır” dedi. Akbal, ‘yap-sat’ modeli yerine ‘yap-sabret’ modeli yaşandığını vurguladı.
Hürriyet Gazetesi’nden Gülistan Alagöz’ün haberine göre, Mahmut Akbal, konut kredisi faizlerinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Akbal, “Faizler böyle gider, hükümet de yeni tedbirler almaz ise sektör biraz daha zorlanır. Koruyucu önlemleri devlet almak zorunda ve en düşük maliyetle sunması gerekiyor ki hareketlilik oluşsun. Yoksa 10 yıl gibi uzun vadeli satışlar hayal olur. Şu an bankalar konut kredisi vermeyi reddettiği için herkes kendine göre finansman modeli oluşturdu, satıyor. Çünkü vatandaş bankaya gidemiyor ki, 10 adam gidiyor 6’sı geri dönüyor. Ayrıca oranlar çok yüksek” şeklinde konuştu.
2017’de devletin sektöre katkı sağladığını ifade eden Akbal, “Bu sene o da yok. Sektörde eski kârlılık kalmadığı için, ürettiğinizin yüzde 15’ini satamadığınızda tıkanıyorsunuz. Devletin burada yolu açması lazım. Bunun da yolu ya krediyi ucuzlatmak ya da katkı da bulunmaktır. Torba Yasa’da çıkması muhtemel teşviklerle ilgili beklentilerimiz de bu yönde” dedi.
Kanal İstanbul için yıllardır yatırım yapanların kazançlı çıktığını belirten Akbal, “Bundan sonra uzun vadede bekleyenler kazanacak. 3’e, 5’e, 10’a hemen katlasın denecek bir dönemde değiliz. Yatırımcılar özellikle proje güzergahında arsa bakıyor. Resmi açıklama olmadan ‘acaba olur mu’ deniyordu, şimdi yatırımcı emin. Yabancı yatırımcıların da ciddi ilgisi var. Özellikle Körfez ülkelerinden. Son günlerde arsa için arayan, gelen yatırımcılar var” şeklinde konuştu. Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu güzergahında hayata geçirilecek çılgın proje ile bölgedeki ortalama metrekare arsa fiyatının bin dolar olduğunu ifade eden Akbal, 2 yılda yüzde 20-30 arası fiyat artışı yaşandığını da kaydetti.
Seha Yapı Yönetim Kurulu Üyesi ve 3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Saylık, Başakşehir Belediyesi’nin arsasında, Al Zamil, Seha Yapı, Adese, Fuzul Yapı şirketlerinin oluşturduğu ASAF İş Ortaklığı tarafından hayata geçirilen 3. İstanbul projesi hakkında bilgi verdi. Saylık, “İlk 2 etabın yüzde 70’ini sattık. Bu 579 konutun yüzde 70’ine yani yaklaşık 420 konuta tekabül ediyor. Bu da günde bir daire sattığımız anlamına geliyor ki zaten hedefimizde bu idi. Rezidans etabımızın satışı da sürüyor” dedi. Başakşehir bölgesinin 3. havalimanı, 3. köprü, Kanal İstanbul, şehir hastanesi gibi projelerde değerlendiğini belirten Akbal, “Başakşehir’den ev alanlar geleceği satın alıyor. Başakşehir ulaşım noktasında rahatladığında, stoklar çok çabuk erir. Çünkü bölge planlı büyüyor” şeklinde konuştu.
İnşaat sektöründe yap-sat modeli yap-sabır modeline dönüşüyor