HALK GYO’nun İstanbul Finans Merkezi kapsamındaki projesinde tamamlanma oranının yüzde 20’yi geçtiğini ifade eden Yetgin, 200 milyon doların üzerinde yatırım değeri bulunan proje ile ilgili bir ihracın da önümüzdeki yıl ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.
Finans Merkezi’nin benzersiz bir proje olduğunu, bu nedenle de elde tutulmasının daha iyi olacağını ifade eden Yetgin, buna karşın ciddi bir ofis stokları olduğunu ve doğru bir fiyatlamayla ihtiyaç olmayan kısmın satılabileceğini söyledi.
Reuters ile yaptığı söyleşide Halk GYO’nun önümüzdeki dönem projeleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Yetgin, şu anda en önemli projelerinin İstanbul Finans Merkezi olduğunu ifade ederek, “Finans Merkezi Türkiye’nin vizyon projelerinden. Proje inşaatı devam ediyor. Halk GYO’ya düşen kısımda tamamlanma oranı yüzde 20’yi geçti. Hedefimiz 2020 yılı içinde bitirip teslim etmek” dedi.
Halk GYO’nun Finans Merkezi kapsamındaki toplam yatırım tutarının bugünkü kurlarla 200 milyon doların üzerinde olduğunu belirten Yetgin, İFM projesi kapsamında bir ihracın söz konusu olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise, “İnşallah önümüzdeki yıl içinde bu tür enstrümanlar, belki yönetim uygun görürse projenin bir kısmı ile ilgili gayrimenkul sertifikası ihtimal dahilinde” dedi.
Halk GYO’nun İFM kapsamında 46 ve 34 katlı iki kule ile 8 katlı üç ticari bina yatırımı bulunuyor. Yetgin’in verdiği bilgiye göre, Halk GYO toplam 425,000 metrekare ile İFM’nin en büyük inşaat alanına sahip konumda bulunuyor.
Halk GYO’nun gayrimenkul yatırım ortaklığı sektöründe kira sertifikası ihracı gerçekleştiren ilk şirket olduğunu belirten Yetgin, ihtiyaca göre yeni ihraçları ve çeşitli enstrümanları değerlendirebileceklerini söyledi.
Halk GYO Aralık ayında 100 milyon liralık kira sertifikası ihraç etmişti.
Finans Merkezi’nin benzersiz bir proje olduğunu ve 2020’den sonra ciddi bir kira geliri üreteceğini belirten Yetgin, buna karşın Halk GYO’nun elinde ciddi bir ofis stoku oluştuğunu ve bununla ilgili farklı çözümlerin gündeme gelebileceğini ifade etti.
Yetgin, “Önümüzdeki yıl farklı farklı çözümler de olabilir. Ciddi bir ofis stokumuz var. Duruma göre, fizibilite meselesi, doğru fiyatı bulduktan sonra ihtiyaca uymayan kısım satılabilir de. Ama çok tercih edilebilen birşey bana göre değil. Olabilir ama unique bir proje. Elde kalması sanki daha uygun olur.” diye konuştu.
Bir diğer önemli projelerinin de Ekim ayı sonunda lansmana çıkmayı planladıkları Alsancak’taki karma proje olduğunu belirten Yetgin, “İzmir Alsancak’ta hayata geçireceğimiz karma projede ruhsatı almak üzereyiz. Emlak Konut’un ihale ettiği ve Tariş fabrikalarının olduğu dönüşüm içindeki bir lokasyonda arsa dahil 1 milyar TL’ye yakın bir yatırım olacak. Teknik Yapı ile yüzde 50-50 ortaklıkla yapacağız” dedi ve ekledi:
“Projeyi Ekim sonunda lanse etmek için yoğun şekilde çalışıyoruz. Ekim sonuna yetiştirip, sektörde başlatılan kampanyaya dahil etmek istiyoruz.”
Konut başta olmak üzere gayrimenkul sektörüne hareket getirmek ve yastık altındaki döviz ve altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile 31 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında geçerli olacak kampanya başlatılmıştı. Kampanya kapsamında satış fiyatı üzerinden yüzde 10 indirim, konut alımlarında peşinatın yüzde 20’den yüzde 10’a çekilmesi ve vadenin aylık yüzde 0.98 faiz olmak üzere 120 aya yayılması gibi avantajlar sunuluyor.
Alsancak projesinin konut ağırlıklı karma bir proje olacağını ifade eden Yetgin, “Otel ve kültürel alanların da olduğu karma bir proje. Ancak ağırlıkla konuttan oluşacak. Projede yaklaşık 1,000 konut bulunuyor” dedi.
Yetgin, proje dahilinde yer alacak otelle ilgili olarak da isim hakkı için ulusal ve uluslararası markalarla müzakereler yürüttüklerini söyledi.
İstanbul Finans Merkezi 2020’de tamamlanacak