İstanbul’un 3. Havalimanı her konuda olduğu gibi istihdamda da dev rakamlarla ifade ediliyor. Bu anda yapılar araştırmalar, 100 bin kişiye ihtiyaç duyulduğu yönünde.
Karadeniz kıyısında, Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında yer alan, 77 milyon metrekarelik alanda inşaatı büyük bir hızla devam eden 3. Havalimanı’nın çevresini ve ekonomiyi nasıl etkileyeceği uzun süredir konuşuluyordu. Bu gündeme en son istihdam maddesi de eklendi.
Hürriyet’ten Burcu Özçelik Özer’in haberine göre Terkos Gölüne yakın 7700 ha’lık alanda Akpınar ve Yeniköy mahalleleri arasındaki yapılan havalimanının ilk etabı Ocak 2018’de hizmete girdiğinde 90 milyon, tam kapasite ile hizmet sunmaya başladığında ise 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Şu anda inşaat aşamasında ise 2 bini beyaz yakalı olmak üzere 21 bin 500 kişi çalışıyor. Gelecek yıl bu rakam 30 bine çıkacak.
Dünyanın en büyük havalimanı merkezlerinden birisini olması beklenen 3. Havalimanı’ndan gerçekleşen günlük 3 bin 500 iniş-kalkışla dünyanın 350 farklı destinasyonuna uçuş yapılacak.
İGA Havalimanı İşletmesi İK Direktörü Demet Gürsoy, şuanda mavi yaka çalışanların çok olduğuna dikkat çekerek hizmete girmeleri ile birlikte bu ağırlığın beyaz yaka lehine bozulacağını kaydetti. Gürsoy, “Personel sayısı arttıkça satın alma ekipleri, destek birimleri, idari işler, finans, gibi pek çok alanda çalışan istihdam edilecek.” diye konuştu.
İş alanının büyümesi ile havacılık deneyimli CV’lerin öne geçeceğine işaret eden Gürsoy, “2017’den itibaren havalimanı işletmesi için alımlar başlayacak. Terminal işletmeciliğinden bagaj sorumluluğuna, güvenlikten duty free’ye kadar her kademede alımlar olacak. Özellikle sivil havacılık konusunda deneyimi olanların ilgi göstermesi bekleniyor.” diye konuştu.
Projenin tamamlanması ile birlikte inşaattaki kadroların azalacağını ama asla kapanmayacağını söyleyen Gürsoy, “Teknik kadrolarda ve inşaatlarda çalışan mühendis arkadaşlarda fırsat vereceğiz. Biz Türk şirketiyiz. Duygusal bağ kuruyoruz. Ne görevler verebileceğimize dair alternatifler oluşturuyoruz” dedi.
Yerel istihdam sağlamanın kendileri için önemli olduğunu kaydeden Gürsoy, Arnavutköy, Eyüp, Yeniköy, Durusu, Tayakadın, İmrahor, Sultangazi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye’den 1607 istihdamı şimdiden sağladıklarını söyledi. Bölge halkı ve yerel yöneticiler ile sıkı irtibatlar kurulduğunu işaret eden Gürsoy, “Muhtarlara whatsapp grubu kurduk. Onlarla yazışarak mavi yakalı ihtiyacını yakın bölgelerden ve yerel yönetimler üzerinden tamamlıyoruz” diye konuştu.
İstanbul’un 3. Havalimanı’na 100 bin eleman aranıyor