İzmir’de gayrimenkulün fiyatı, depreme dirençli olması ilk dikkat edilen özellikler olurken, sosyal yaşam alanları sunan site şeklindeki konutlar ve müstakil gayrimenkuller de talep ediliyor. Konunun uzmanları İzmir’den doğru gayrimenkulü almak için bilinmesi gerekenleri 8 başlıkla özetledi.
TUİK’in Ekim 2020- Mart 2021 tarihleri arasında yayınladığı konut satış istatistiklerinin ortalamasına göre İzmir’de konut satışları yüzde 50 civarında düştü. Bunun nedenleri olarak, deprem, sel baskınları sonrası ortaya çıkan alt yapı yetersizlikleri ve avantajlı kredi dönemi sonrasında İzmir’de gayrimenkul fiyatlarının yükseltilmesi oldu. İzmir’de konut fiyatları hala çok yüksek seviyelerde ve bu yüzden tüketiciler, aynı kalitedeki gayrimenkulü çok daha uygun fiyatlarla alabilecekleri bölgelere yöneldiler.
Seri ilan sitelerinde yayınlanan emlak ilanlarının önemli bir bölümü emlak endeks değerlerinin ötesinde. Yayınlanan gayrimenkullerin fiyatları, konusunda uzman olmayan kişiler tarafından diğer ilanlara bakarak suni olarak belirleniyor. Gayrimenkulün doğru fiyatını tespit edebilmek için finansal performans analizi ve gerçeğe uygun emlak endeks verileri edinmelisiniz. İlanlara yansımayan çok sayıda avantajlı gayrimenkuller vardır.
Bölgeye hakim bir gayrimenkul firmasıyla anlaşıp, aradığınız özellikleri net bir şekilde belirtin. Bu şekilde fiyatı köpürtülmemiş gayrimenkulleri bulacağınıza emin olabilirsiniz.
İzmir’de en riskli bölgeler, Bayraklı, Halkapınar, Karşıyaka, Alsancak, Bornova ve sahile kıyısı olan ilçelerdir. İzmir’de 17 aktif fay hattı olduğu için kent genelinde deprem riski üst seviyede. İzmir’de 17 yaş üstü 510 bin bina riskli olarak kabul ediliyor. Zemini güvensiz olan bölgelerden konut almadan önce binanın depreme dirençli olup olmadığı konusunda uzman raporu alınmalıdır. 2007 yılından önce yapılmış binalara özellikle dikkat edilmelidir. www.dask.gov.tr’den bölgenin deprem risk haritasına bakabilirsiniz.
Kuvvetli yağışlarda İzmir’in sular altında kalmasının nedeni kent genelinde yağmur suyu ayrıştırma hattının olmayışıdır. İzmir’in alt yapı skoru diğer 16 Büyükşehir’e göre oldukça düşük seviyelerdedir. Kanalizasyon altyapısı dahi olmayan çok sayıda ilçe vardır. Bunların başında Çeşme, Karaburun, Seferihisar ve Foça başta gelmektedir.
Ayrıca, bölgenin teknolojik alt yapısı da önemlidir. Fiber optik bağlantı, elektrik iletim hatlarının günceliği ilk dikkat edilmesi gereken hususlar olmalıdır. Önceki dönemle şimdi zaman arasında o bölgenin alt yapısında ne gibi değişimler olduğuna odaklanın.
İzmir’de trafikte bekleme süresi ortalama 45 dakikayı bulmakta ve bu süre her geçen yıl artmaktadır. Sahip olmak istediğiniz gayrimenkulün otomobille, bisikletle ve toplu taşım araçlarıyla ulaşım kabiliyetleri konusunda bilgi alın.
Sosyal yaşam alanlarını barındıran site şeklindeki konutlardan sahip olmak istiyorsanız, sitenin sunduğu yeşil alan oranı, otopark, güvenlik ve sitenin teknik alt yapı imkanlarını öğrenmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus site aidatıdır.
Çünkü İzmir’de site aidatları adeta kira öder gibi yüksek fiyatlara çekilmiştir. Sitenin sunduğu imkanlarla istenilen aidatları karşılaştırın.
İnşaat firmasından gayrimenkul alacaksanız, o firmanın itibarına, bilinirliğine, kamuoyunda çıkmış haberlerine ve tamamladığı işlere bakılmalıdır.
Görerek veya beğenerek asla gayrimenkul almayın. Teknik detaylara sahip olduktan sonra o bölgenin demografik yapısı, komşuluk ilişkileri hakkında ikna edici bilgiler edinin
İzmir’in tüm ilçelerinde müstakil konutlar bulabilirsiniz. Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Karaburun, Foça, Narlıdere, Seferihisar gibi sahile kıyısı olan ilçelerde çok sayıda alternatif müstakil gayrimenkul bulunmaktadır.
Pandemi sonrası villa fiyatları orantısız bir şekilde yükseltildiği için tüketiciler doğru fiyata ve alt yapıya odaklanmalıdır. Bu ilçelerin çoğunda kanalizasyon hatları yoktur. Atık sular, fosseptik çukurlarında toplanmakta, vidanjör çağırılarak atıklar çekilmektedir. Bu, hem maliyetli hem de zahmetlidir. Mümkünse altyapısı olan bölgelerden gayrimenkul alın.
Özellikle Çeşme’de gayrimenkul araştırınken ilanlara aldanılmamalıdır. Gayrimenkulünü fahiş fiyattan satmak için, bölgedeki emlakçılarla anlaşıp çoklu ilanlarla gayrimenkulün fiyatını yüksek gösteren birçok kimse vardır.
Çeşme’de aynı gayrimenkul, birden fazla emlak ofisi tarafından farklı bilgilerle ve farklı fiyatlarla ilanlarda yayınlanıyorsa bilin ki o gayrimenkul için fiyat köpürtülmesi yapılmaktadır.
Çeşme’de doğru fiyatlı ve kullanım avantajı olan gayrimenkulleri seri ilan sitelerinde bulamazsınız. Çeşme’den gayrimenkul almadan önce mutlaka konusunda uzman, ekonomik parametreleri, bölgede satılmış veya satılamamış gayrimenkul fiyatlarını bilen gayrimenkul şirketleriyle çalışmanızda fayda vardır.
Kredi ile gayrimenkul alacaksanız inşaat firmasının sunmuş olduğu kampanyanın gerçekliğine ve inşaatın kesin teslim tarihine odaklanın. Evi oturmak için alıyorsanız, kredi taksitleri gelirinizin yüzde 40’ını, yatırım için alıyorsanız ev kredisi taksitleri gelirinizin yüzde 30’unu geçmemesine özen gösterin. İzmir’de ilçelere göre amortisman süreli değişmektedir.
İzmir’de en uzak geri dönüşüm süresi 33 yılla Çeşme’dir. Evi alacağınız bölgenin amortisman süresiyle karşılaştırın. İzmir genelinde evlerin kira çarpanı gayrimenkul piyasası araştırması göre ortalama 22 yıldır
Karar verdiğiniz gayrimenkulle ilgili belediyedeki projeye uygunluğunu, yapı kayıt belgesini, tapu detaylarını, evin üzerinde ipotek ya da haciz kararı olup olmadığı konusunda eksper raporu çıkartın. Kredi kullanmayacaksanız bile değerleme firmalarından eksper raporu çıkarmalısınız. Asla elden nakit para ödemeyin ve gayrimenkulün fiyatını tapuda düşük göstermeyin.
Ev en çok hangi semtlerde aranıyor?