2020’yi ‘küresel marka olmak’ için stratejik yıl ilan eden Holding’in Yönetim Kurulu Üyeleri Haluk Kalyoncu ve Mehmet Kalyoncu; grubun altyapı, enerji ve gayrimenkulde yeni bir yatırım hamlesi başlatacağını söyledi.
Türkiye’nin vizyon projeleri olarak adlandırılan çok sayıda mega yapıda imzası bulunan Kalyon Holding, küresel bir şirket olma yolunda emin adımlarla yürüyor. Yurtiçi ve yurtdışında yatırımlarını hız kesmeden devam ettiren holdingin bugüne kadar tamamladığı projeler arasında, Ankara tank bakım fabrikaları, İstanbul’un su sorununu çözen Ömerli Çamlıca İsale Hattı, İstanbul Metrobüs projesi, KKTC’ye su temini projesi, Avrupa’nın en büyüğü olan Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve son olarak İstanbul Havalimanı yer alıyor.
Dev projelerde elde edilen başarıyla dikkatleri üzerine çeken grup, şimdi dünyanın farklı ülkelerinden de birçok yatırım daveti alıyor. Hedeflerini daha da yükselten ve dünya şampiyonlar ligine göz diken Kalyon Holding, küresel vizyon çerçevesinde ilk adım olarak Romanya’nın başkenti Bükreş’te bir ofis açtı ve 2020’yi de ‘Küresel Marka Yılı’ ilan etti.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Haluk Kalyoncu ve Mehmet Kalyoncu’nun paylaştığı bilgilere göre; grup, özellikle altyapı, enerji ve gayrimenkul alanlarında yeni bir yatırım hamlesine hazırlanıyor.
Mehmet Kalyoncu, İstanbul merkezli olmanın, küreselleşmek için büyük avantaj sağladığını söyledi. “Üç saatte 60’ın üzerinde başkente ulaşabiliyorsunuz” diyen Kalyoncu, “Bir yanda Türkiye’deki dev yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Diğer yandan da Kalyon Holding’i bir dünya şirketi haline getirmek için çalışıyoruz.
Bu kapsamda da attığımız ciddi adımlar var. Ekonomik büyüklük olarak, hedef coğrafyalarda da Türkiye’de geldiğimiz noktaya ulaşmak istiyoruz” dedi.
Dünyanın farklı coğrafyalarında ihalelere girdiklerini vurgulayan Mehmet Kalyoncu, şöyle dedi: “Amerika kıtasından Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyada yeni havalimanı projeleri üzerinde çalışıyoruz. Peru, Katar, Arnavutluk, Hollanda gibi ülkelerde teklif ve ihale süreçlerimiz oldu ve olmaya da devam ediyor.
Türk firmaları altyapı geliştirmede o kadar iyi ki her gittiğimiz yerde başka bir Türk firmasıyla karşılaşıyor, rekabet ediyoruz. Şu ana kadar gördüğümüz en sakin yer Güney Amerika oldu. Peru’da Chinchero Havalimanı ihalesine girdik. Orada teklif veren tek Türk firması bizdik.
Türkiye’deki projelerimiz dünyada ciddi anlamda önümüzü açıyor, devlet başkanı, başbakan ve bakan seviyesinde görüşme davetleri alıyoruz, bu da bizim için gurur verici.”
Enerji de Kalyon Holding’in 2020 gündemi için öne çıkan başlıklardan. Enerji işlerinin başında bulunan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Kalyoncu, yenilenebilir enerji konusundaki yatırım planlarına dikkat çekti. “Dünyada yenilenebilir enerjide en geniş portföye sahip gruplardan biri olmayı hedefliyoruz” diyen Kalyoncu, şöyle devam etti: “Ankara Başkent OSB’de hayata geçirdiğimiz yerli güneş enerjisi fotovoltaik panel üretim fabrikasını Haziran 2020’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açmayı planlıyoruz.
Bu fabrika için Türkiye’ye teknoloji transferi yapıyoruz. 10 gün önce Yönetim Kurulu Başkanımız Cemal Kalyoncu bir heyetle beraber Çin’e gitti. Çin’in en büyük devlet şirketlerinden Çin Elektronik Teknolojisi Grubu (CETC) ile bir anlaşma imzaladık. 6 ay içerisinde CTEC firması bu fabrikanın kurulumuyla ilgili bize teknoloji transferini getirecek. Bu tesis Avrupa’nın ilk entegre hücre-ingot-vafor’dan başlayarak entegre güneş paneli üretim fabrikası olacak.”
Konya-Karapınar’da 18 kilometrekarelik bir alanda kuracakları güneş enerjisi santralinin de 2020’de yatırımına başlayacaklarını söyleyen Haluk Kalyoncu; “Bu santral tamamlandığında, 1 milyondan fazla hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak. Her iki proje için toplam 1.5 milyar dolarlık yatırım planladık.
Bu panellerle, 1000 MW’lık Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santralı kurulacak. Böylece ülke ekonomisini, yıllık 150 milyon dolarlık bir enerji ithalatından korumuş olacağız” dedi. 1.000 megavat rüzgâr enerjisi santral (RES) yatırımının da sürdüğünü belirten Kalyoncu, “Bu yatırımlarla 2 bin civarında yüksek nitelikli mühendis ve teknisyen istihdamı yapacağız” diye konuştu.
Balkan coğrafyasında da metrobüs projeleri üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Mehmet Kalyoncu, “Romanya, Sırbistan, Arnavutluk ve şimdi de Üsküp’te bir metrobüs projesi üstünde çalışıyoruz. Katar, Kuveyt ve Güney Amerika aktif bir şekilde proje geliştirdiğimiz ülkeler arasında” ifadelerini kullandı. Kalyoncu, TANAP’ın Romanya ayağıyla ilgili ihaleye Tosyalı Holding’le birlikte teklif verdiklerini söyledi.
Havalimanı metrosuyla ilgili de konuşan Mehmet Kalyoncu, “Metro, AYGM tarafından yapılıyor. Çalışmaların durması gibi bir şey söz konusu değil. Hatta günlük ilerlemede 65 metre ile dünya rekoru kırdı. 2020’nin son çeyreğinde Kağıthane’den havalimanına giden kısım açılacak. 2021’de de Gayrettepe’den İstanbul Havalimanı’na giden bölüm hizmette olacak” dedi.
Gaziantep’te bölgenin ilk vakıf üniversitesi olarak hizmet veren Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin büyük bir boşluğu doldurduğunu belirten Haluk Kalyoncu, şöyle konuştu: “Şu an, 400 bin metrekare kampüs alanı ve 10 bin metrekare yeşil alana sahip olan üniversitede 8 bin öğrencimize ev sahipliği yapıyor.
Biz burayı sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Kreş parası diyeceğimiz bir fiyata gençlerimize faydalı olmaya çalışıyoruz. Bursluluk oranımız yüzde 40, her yerden öğrencimiz var. Taban puanları bakımından vakıf üniversiteleri arasında hukuk fakültemiz ilk 7’ye, psikoloji bölümümüz ise ilk 5’e girdi.”
Bilal Emin Turan-Posta
Kalyon Holding’i tanıyanlar, dev yatırımlara çağırıyor