Katar’ın Ankara Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi, Türkiye ve Katar‘ın stratejik ortak olduğunu belirterek, ilişkilerin artırılmasını istediklerini kaydetti. Türk şirketlerinin Katar’da önemli projeler üstlendiğinin altını çizen Shafi, yatırım yapmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu söyledi.
Komşularımız, hatta kendi insanlarımız olarak gördüğümüz kişiler tarafından düşmanca, sebepsiz ve çok adaletsiz bir ambargo ile karşı karşıya kaldık. Bunu aslında biz bir komplo olarak görüyoruz. Bu süreçte H.H. Emirimize karşı siber komplolar kurdular. Katar, bu hususta soruşturma başlattı ve ambargo uygulayan ülkelerden birinin bu siber suça karıştığını gösterdi.
Tüm dünya, teröre karşı uluslararası koalisyonun bir parçası olan Katar’ın terörle mücadeleye olan bağlılığının son derece farkındalar. Terörü destekleyen ülkelerin kim olduğunu son olaylar dünyaya göstermiştir. Ambargo açıklanır açıklanmaz Katar ekonomisi sağlam temelleri olduğundan dolayı bununla başa çıkmayı bildi. Ambargonun ilk saatlerinde Katar’a uygulanan ekonomik ambargoyu aşmak için Türkiye Katar ile bir hava köprüsü kurarak hızlıca dayanışmasını gösterdi.
THY Kargo’nun gıda yüklü uçakları Doha’ya gıda ulaştırdı. İzmir ve Hamad Limanı arasındaki Türkiye-Katar doğrudan hattı malların aksamadan ulaştırılması için işlemeye başladı. Transit antlaşmaları dolayısıyla Türk kamyonları İran ve Irak üzerinden malları taşımaya devam etti. Kara sınırımızın kapatılması sorununu hızlıca çözdük ve kara yoluyla gelen tüm malların deniz ve hava yoluyla ülkeye girmesini sağladık.
Haziran 2017’de Katar’a ambargo uygulanmaya başlanmasının ardından yaptığı ilk konuşmada, Altesleri E mirimiz kendi gıda ve ilacımızı üretmek, gelir kaynaklarımızı çeşitlendirmek, bölgedeki ve dünyadaki diğer ülkelerle ortak çıkar ve karşılıklı saygı temelinde ikili işbirliği ilişkilerimize yönelik ekonomik bağımsızlığımızı kazanmak için geliştirilecek girişimlere ve yatırımlara ekonomimizin açılacak olmasına vurgu yaptı.
Bir başka yardımcı şey, abluka başladıktan üç ay sonra, ülkenin büyük kargo gemileri alabilmesini sağlayan Hamad Limanı’nm faaliyete geçmesiydi. Katar’ın stratejik konumunu gösteren ABD desteğine ek olarak, Katar, gıda ve tüketim mallarının temin edilmesinin yanı sıra, Ortadoğu dışında özellikle Asya ve Avrupa kıtaları vç dünyanın çeşitli ülkeleri ile ekonomik ilişkilerini de artırmaya kararlı.
Türkiye, insani ilkelere bağlı durdu ve bizi destekledi ve böylece tüm dünyaya Katar devleti ile paylaştığı ikili bağların derinliğini ve gücünü kanıtladı. Abluka ülkelerinin bize karşı yaptıkları suçlamaları kategorik olarak reddetti. Hemen kuşatmanın sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Ayrıca Katar da ambargoya rağmen, ekonomik kriz sırasında eylemleriyle Türkiye ekonomisine destek verirken, başarısız darbe girişimini kınamak için hızlı davrandı ve seçilmiş hükümeti destekledi.
Katar, savaşlara yatırım yapan, çatışma yayan ve huzursuzluk yapan ülkelerin aksine sanat, kültür, edebiyat, spor ve sağlık alanlarına yatırım yapmaya devam ediyor. Türkiye, Katar’ın her düzeyde stratejik bir ortağıdır ve siyasi işbirliği zirvededir.
Ancak ikili işbirliğimize paralel ekonomik işbirliğimizi artırmak istiyoruz. Ticaret hacmi geçen yıl 2 milyar doları aştı. Türkiye’deki Katar yatırımlarının hacmi 22 milyar ila 23 milyar dolar arasında. Katarlı turist sayısı geçen yıl 130 bini aştı.
Katar’da yüzde 100 Türk sermayesiyle faaliyet gösteren Türk şirketlerinin sayısı 30. Ticaret, inşaat ve imalat alanlarında çalışan bu şirketlerin toplam sermayesi 5.7 milyar Katar Riyali.
Katar’daki adaletsiz kuşatmadan bu yana kurulan Türk şirketlerinin sayısı 44. Ayrıca Türk şirketleri Katar’da büyük ihaleler kazandı. Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum 4.4 milyar dolar değerindeki Doha Metrosu ihalesini aldı.
Bir Türk inşaat şirketi 2.082 milyar dolarlık Al Khor Otoyolu’nun inşaat sözleşmesini kazandı. Türk şirketlerinden biri, Al-Thamama bölgesindeki yeni stadyumun yapım sözleşmesini kazandı.
Katar ile Türkiye arasındaki ticaret dengesi, Türk tarafı lehine fazla verdi ve 2017’de 266 milyon dolara ulaştı. Ayrıca, Katar’daki Türk müteahhit firmalarınca yürütülen projelerin, özellikle 2022 Dünya Kupası’nın altyapı projeleriyle ilgili olanlar yaklaşık 11.6 milyar dolar değerinde. İki ülke arasında imzalanan anlaşmaları ikili ticaretin hacmini artırmak için başlatmayı umuyoruz.
Katar devleti, yatırım yapmak isteyen herkesi destekleyen açık ve rekabetçi bir piyasaya sahip. Katar’ın ekonomik faaliyetlerinde yabancı sermaye yatırımlarını düzenleyen bir yasa tasarısı çıkarmak için çalışmalar başladı. Bu, yabancıların ülkeye tamamen ve Katarlı bir ortağa ihtiyaç duymadan yatırım yapmalarını sağlayacak. Yabancı yatırımcıların, ekonominin tüm sektörlerine sermayenin yüzde 100’üne kadar yatırım yapmalarına izin verilecek.
Kanun tasarısı, yatırımcılara birçok teşvik ve avantaj sağlıyor. Küresel bir ticaret ve finans merkezi olan Katar Finans Merkezi, diğer teşviklerin yanı sıra Ortadoğu’ya ve Ortadoğu’dan genişleme fırsatları sunuyor. Özellikle Türk yatırımcılarla ilgili olarak, çeşitli anlaşmalar yoluyla düzenlenen ek olanakların bulunduğunu söyleyebiliriz.
İki hükümet arasında daha önce imzalanan Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması… Temel amaç iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini artırmak.
Son zamanlarda, iki ülke arasında Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşması yürürlüğe girdi. Katar’da Türk mal ve hizmetlerine tercihli muamele vermeyi amaçlayan Türkiye ile Katar arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Anlaşması imzalandı. Yürürlüğe girecek bu anlaşma, kısa ve uzun vadede ticari ilişkilerin güçlendirilmesini sağlayacaktır.
Katar Yatırım Otoritesi ile Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Aj ansı arasında kapsamlı bir işbirliği var. İki ülke arasındaki vizeyi kaldırma kararı aynı zamanda işadamlarının hareketini kolaylaştırmaya katkıda bulundu ve iki ülke arasındaki turizm, emlak ve yatırım sektörüne olumlu yansıdı.
Türk şirketleri için enerji, savunma, eğitim, emlak, inşaat ve medikal turizm gelecek vaat ediyor. Politikalarımızın Türk politikası ile uyumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yoktur.
Katar’da üretimin neredeyse %70’i petrol dışı sektörlerden gelmekte. Bu nedenle, Katar yatırımlarını çeşitlendirmeye ve dünya çapında ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edecektir.
% 2016 yılında 710 milyon dolara gerileyen ticaret hacmi, 2017’de 910 milyon dolara yükseldi. 2018’de ise Türkiye Katar’a olan ihracatını 1.1 milyar dolara çıkardı; Katar’ın Türkiye’ye ihracatı ise 335 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret hacmi 1.5 milyar dolara yaklaştı. Turizm gelirleriyle 2 milyar doları da aştı… Ambargoya maruz kalan Katar’ın ekonomik durumu mu? Katar MB Başkanı Şeyh Abdullah Bin Suud Al Sani’nin, 2017’de 13 milyar $ olan açık veren bütçenin. 2018’in ilk yarısında 2.6 milyar dolar fazla verip, 2018 genelinde fazlanın artarak devam ettiğini, ayrıca, MB rezervlerinin 2018 sonunda 50 milyar dolara yaklaştığını ifade etmesi, Katar ekonomisinin eski günlerine döndüğünü anlatıyor. Bu düzelme ve ticaret hacmindeki artış oranı, 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin 2020’de yakalanabileceğini gösteriyor.
Ferit Parlak-Yeşim Ardıç-Dünya
Katar Türk iş adamlarını 6 sektöre yatırıma davet ediyor