Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, riskli binaya kentsel dönüşüm kapsamında risk raporu almadan adres değişikliği yapanların, devletin kira yardımından yararlanamadığını söyledi. AA’nın haberine göre, Kolçak tüketicinin mağduriyet yaşamaması için, ev kiralama konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Yıkımı yapılacak riskli yapıda oturan hak sahiplerinin bazen evsiz kalma telaşıyla binasına risk raporu almadan ev kiraladığını ve hemen ikametgah adresini değiştirdiğini belirte Hatice Kolçak, bu işlem binaya risk raporu almadan önce yapıldığında devletin kira yardımından faydalanmanın mümkün olmadığını anlattı. Risk raporu ile beraber kira yardımı için istenen belgeler arasında ikametgah da bulunduğunu kaydeden Kolçak, “Tüketiciler mağduriyet yaşanmaması için ev kiralasalar dahi işlemleri bitirmeden ikametgahını taşımamalı” uyarısında bulundu. Binaya riskli raporu alır almaz yıkım işleminin gerçekleşmediğini hatırlatan Kolçak, taşınmak için vakit tanındığını ve bu nedenle tüketicilerin acele etmemesi gerektiğini dile getirdi.
Öte yandan ev kiralama işlemini hızlandıran tüketicilerin, aceleci tavırları ile kiralık ev fiyatlarının da yükselmesine neden olabildiğini vurgulayan Kolçak, bazı uyanık ev sahiplerinin kiracının ısrarını görünce fiyatı artırabildiklerini söyledi. Kolçak “Hepsi ayı olmamakla birlikte bu durumu fırsat bilen bazı ev sahipleri, fiyatları artırıyor maalesef” dedi.
Kentsel dönüşümde acele taşınan kira yardımı alamayabiliyor