Prof. Dr. Ayşenur Ökten (YTÜ), Özcan Biçer (İlke Planlama), Onur Soytürk (Kentsel Yenileme Merkezi) ve Bahar Yalçın (Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı)’nın sunumlarıyla gerçekleştirilen interaktif toplantıda, master plan olmadan, parsel bazlı yapılan kentsel dönüşüm ve inşaat çalışmalarının, bölgelerin kültürel ve sosyal kimliğinde meydana getirdiği değişiklikler ve bu değişikliklerin mülk sahipleri ve kiracılar üzerindeki etkileri tartışıldı. Ayşenur Ökten, ‘Kentsel dönüşüm çalışmaları planlanırken, bölge halklarının katılımı sağlanmadığı için, kamuya ve kentsel dönüşümü gerçekleştiren özel sektör firmalarına karşı tepkiler oluşuyor’ dedi.
Konu ile ilgili Özcan Biçer ise ‘Katılım sağlanmadan yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları fiyasko ile sonuçlanıyor, Sulukule Kentsel Dönüşüm çalışması bu durumun ibretlik bir örneği, bu kararları alan bürokratların, ortaya çıkan sonuçlardan sorumlu olmaması da süreci bugünkü duruma getiren etkenlerden’ dedi. Onur Soytürk ise, ‘Kentsel Dönüşüm çalışmalarının bir başka büyük sorunu da kanun ve yönetmeliklerde bulunan gri ifadeler. Bölgeye ve firmaya göre değişen uygulamalar. Artan yoğunluk, trafik sıkışması, yeşil alan yetersizliği gibi sorunlara neden oluyor. Şu an en riskli alanlar değil, en değerli alanlar dönüşüyor, kentsel dönüşümde öncelik riskli alanlara verilmeli, bu sebeple verilecek teşviklerle, bu alanların dönüşümünün hızlanması sağlanmalı.’ dedi. Bu konuda Bahar Yalçın ise ‘Getirilen kanun ve yönetmeliklerle yerel belediyelerin kentsel dönüşümde fazla söz hakkı kalmadı, düzensiz, açgözlü bir şekilde devam eden çalışmalar, bölgede yaşayan insanları bezdirmiş vaziyette, parsel bazlı dönüşüm sebebi ile projeler eş zamanlı olarak başlayamıyor, ayrıca insanlar kesilen ağaçlar ve getirilen ekstra yoğunluktan rahatsız oluyor.’ diyerek sözlerini tamamladı.
Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan GİSP Başkanı ve Şehir Plancısı Hakan Gümüş; ‘Ülkemizde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarının düzene girebilmesi için, kamunun düzenleyici olarak hak sahipleri ve müteahhit arasına girmesi gerekiyor. Master plan çerçevesinde bölge ve ada bazlı dönüşümü hayata geçirebilmemiz lazım. Kendimize de haksızlık etmeyelim, 50 yıllık heybetli bir problemi birkaç senede çözmeye çalışıyoruz. Bakanlığın yoğun çalışmaları sonucunda kentsel dönüşüm süreci sosyal açıdan da düzene girecektir’ diyerek sözlerini noktaladı.
Kentsel dönüşümün en çok sosyal boyutu atlanıyor