Evi ve iş yeri kirada olanların 1 Ocak – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında geçerli olan 2 milyon ev ve iş yeri sahibinin elde ettiği gelir için beyanname verme süresi 1 Mart’ta başlamıştı. Son gün 25 Mart. Mükellefler, pazartesi günü saat 23.59’a kadar gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ‘Hazır beyan Sistemi’ne girerek hazırlanmış beyanları onaylayarak hızlı ve kolay bir şekilde beyanname verebilecek.
Kira gelirlerini beyan etmeyenlere, eksik ve yanlış beyan verenlere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanacak. ‘ben kirayı elden alıyorum’, ‘sözleşme yapmadım’, ‘kimse tespit edemez’ demeyin. evini veya iş yerini kiralayanların ne kadar gelir elde ettiği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, Ptt, sigorta gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda kolayca tespit edilebiliyor.
Kira gelirlerini süre bitimine kadar beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler 4400 liralık istisna tutarlardan da yararlanamıyor. beyanname verdikten sonra tahakkuk eden yani bildirilen verginin tamamının peşin veya iki taksitten ilkinin bu ayın sonuna kadar anlaşmalı bankalara, PTT şubelerine veya gib.gov.tr üzerinden ödenmesi gerekiyor. İkici taksitte son gün 31 temmuz. Yine söz konusu tutarı yatırmayanlar da cezai işlemlerle karşı karşıya kalabilirler.
Kiraya verdiğiniz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız ‘gerçek gider’le, evin satın alma bedelinin yüzde 5’ini kira gelirinizden düşebilirsiniz. Yüzde 5 indirim, bir ev için geçerli. İşyerleri yüzde 5 gider indiriminden yararlanamaz.
Anne, baba, büyükanne, büyükbaba, kardeş, çocuk ve torunların kullanımına tahsis edilen konut için emsal kira bedeli ödenmiyor. Kaynana bu sayılanların dışında. Amca, dayı, hala, teyze gibi kişiler evde bedelsiz oturursa vergi ödeniyor. Keza arkadaşlar da kira bedeli ödemek zorunda.
‘Götürü gider’ ve ‘gerçek gider’ olmak üzere 2 yöntemden biri seçilecek. Götürü gider hiçbir masrafınız olmasa bile kazançtan direkt yüzde 15 indirim yapmanızı sağlıyor. Bu yöntemi seçenler 2 yıl boyunca aynı yöntemi tercih ediyor. Gerçek giderde ise giderleriniz varsa vergi ödemesi bile çıkmayabilir.
Kiraya verdiğiniz evi, banka kredisi kullanarak satın aldıysanız, ‘ödediğiniz faizleri’, kira gelirinizden düşebilirsiniz. Bankaya yapılan ödemelerin toplamını değil, o ödemelerin içinde yer alan ‘faizleri’ gelirden indirebilirsiniz.
Evini kiraya veren, kendisi de kirada oturuyorsa, ‘gerçek gider’ yöntemini seçip, ödediği kirayı elde ettiği kiradan düşürerek ciddi bir indirim sağlayabilir.
İş yeri kira geliri 34 bin liranın üzerinde olanlar beyanname vermek zorunda. Ayrıca konut (istisna sonrası rakam) artı işyeri brüt kira geliri 34 bin liranın üzeri olanlar da beyanname verecek.
İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri mükellefler, okuma yazma bilmeyenler ile engelli ve hastalar ‘444 0 189’ numaralı Vergi İletişim Merkezi’nden yardım isteyebilecek.
Posta
Kira geliri olanlar dikkat! 25 Mart son gün… Ceza yemeyin