Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen 5. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nın açılışında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 19 yıl önce kent olarak çok büyük bir acı yaşadıklarını, kendisinin de kardeşini ve bazı yakınlarını kaybettiğini söyledi.
“O acıyı biz kendimiz ördük. Bu felaketi biz kendimiz hazırladık. Tek bir suçlu yok.” diyen Karaosmanoğlu, eskiye göre önemli ölçüde hafiflese de bugün hala kat çıkmak isteyen vatandaşların baskısı altında olduklarını kaydetti.
“İbretlik” olarak tanımladığı kendi başından geçen bir hatırasını anlatan Karaosmanoğlu, şunları dile getirdi:
“Kendi kasabam olan Yuvacık’ta ikinci dönem belediye başkanlığı yapıyordum. Eniştem o sıra bina yapıyor, ruhsatı 2 katlı. Arazinin altında su var. Ben de enişteme ‘Kazık çakılması gerekli, 2 kattan fazla sakın burada bir şey düşünme.’ dedim. Bir yurt dışı gezisindeyken eniştem binasının üzerine 3 ve 4. katların yapımına başladı. Yurt dışından döndüm geldim, zabıta ‘Başkanım üçüncü katı bitirdi, dördüncü katın kolonlarını dikiyor.’ dedi. Gittik, inşaatı durdurduk, mühürledik. Şu anda 87 yaşında olan annem akşamına beni çağırdı hemen gittim yanına. Öfkeli, kızgın bir şekilde ‘Oğlum sana emzirdiğim sütü haram ederim, kız kardeşini kıskanıyor musun? Niye mühürledin evini, niye yaptırmıyorsun?’ dedi. Annem imar kanununu bilmez. Anneme göre biz kardeşimi kıskandığımız için binayı mühürledik. Annem sütünü haram ediyor bana. Orada çok üzüldüm. Seçime bir yıl vardı ve ‘Asla buradan aday olmayacağım.’ diye kendime söz verdim. Karşıma çıkan en yakınım, en sevdiğim, karnında taşıyan annem.”
İnşaatı durdurduğunu ve bir daha belediye başkanı adayı olmadığını anlatan Karaosmanoğlu, “O kaçak bina kız kardeşime mezar oldu. Bir çocuğuyla beraber öldü depremde.” dedi.
Karaosmanoğlu, Marmara Depremi’nden Kocaeli olarak önemli bir ders aldıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:
“Belediye olarak da çok titiz davranıyoruz artık belde yönetimi yok. 20 yıl önce Kocaeli’de yapılan yapıların yüzde 70’i ruhsatsız ve plansızdı ama şimdi yüzde 99’u kontrolümüz altında. Asla müsaade etmiyoruz. Bilinçlendi yerel yönetimler artık.
Aklımızı ve tecrübemizi kullanarak yaşadığımız acıları azaltmamız gerektiğine inanıyorum. Büyük acı yaşadık, bu ibret alınmazsa gelecekte de yaşanır. Biz tedbirimizi alalım, o yaşadığımız acıların yüzde 1’ini yaşamayız. Biz bunu azalttık. Önemli mesafe aldık ama hala yeterli değil. Depremi yaşayan binalarımız var. Ağır hasarlı binalar yargı kararıyla orta hasarlıya dönüştürüldü. Hala bu binalar apartman, yurt… Bu gerçekleri görmezden gelmeyelim. Bunları halletmemiz gerektiğine inanıyorum.”
AA
Kocaeli’de yapıların yüzde 99’u kontrol altında