REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi ocak ayı sonuçları açıklandı. 2018 Ocak ayı itibariyle Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli’yi de emlak endeksine dahil eden REIDIN, endeks kapsamında incelenen il sayısını 81’e, ilçe sayısını 258’e, mahalle sayısını ise 1255’e çıkardı. Bu kapsam genişlemesi sayesinde REIDIN artık, Türkiye’nin tamamını kapsayacak şekilde endeks üretebilir hale geldi.
Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki REIDIN Emlak Endeksi’ne göre ise ocak ayında satılık konutlarda, bir önceki aya göre %0,85 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %11,74 oranında fiyat artışı kaydedildi. Ocak ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının %2,11 oranında arttığı Artvin, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu.
REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand endeks hakkında şunları söyledi: “REIDIN olarak ülke çapında yürüttüğümüz ayrıntılı veri çalışmaları sonucunda, emlak endeksimizin kapsamındaki il sayısını 81’e çıkardık ve kapsam dışında hiçbir ilimiz kalmadı. Böylece artık endekslerimiz, daha önce kapsam dışında kalan Hakkari, Şırnak, Bayburt, Muş, Tunceli gibi 13 ilimizdeki emlak verilerine de ışık tutar hale geldi. Ocak 2018 Emlak Endeksi değerleri ele alındığında; satış fiyatları için %0,85 oranında, kira değerleri içinse %0,26 oranında artış olduğu gözlemlenmektedir. Ocak ayı TÜFE değerinin ise %1,02 olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda, hem satış hem de kiradaki artış oranlarının reel anlamda pozitif getiri sağlamadığını söyleyebiliriz. Ülke genelindeki satış fiyat oranları incelendiğinde ise İstanbul ve Ankara’da reel anlamda artış gözlemlenmezken, İzmir reel olarak artış gösteren illerimiz arasındadır.”
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise; stok erime hızının adet bazında %3,1’e, metrekare bazında ise %2,8’e düştüğü ocak ayında, bir önceki aya göre %0,22, geçen yılın aynı dönemine göre ise %3,71 oranında fiyat artışı gerçekleşti. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise %78,90 oranında artış gerçekleşti. Yeni konut satışlarının %74’ünü bitmemiş konut stokları oluştururken, ocak ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %4’lük (son 6 aylık ortalama %4) kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı ve en çok 2+1 konutlar tercih edildi. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre ocak ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde %0,37 oranında, İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde %0,17 oranında fiyat artışı gözlendi. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 11,50 puan daha fazla artış kaydetti.
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, ocak ayında peşinat kullanım oranı %34, banka kredisi kullanım oranı %30 ve senet kullanım oranı %36 olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayında peşinat kullanım oranı aralık ayına göre 3 puan artarken, banka kredisi kullanım oranı 4 puan düştü ve senet kullanım oranı ise 1 puan arttı.
Ocak ayında satışı gerçekleştirilen konutların %26’sı bitmiş, %74’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık bir düşüş yaşandı. Ayrıca ocak ayında adet bazlı %3,1 oranında, metrekare bazlı ise %2,8 oranında stok erime hızı gözlemlendi. Aralık ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı %3,9, metrekare bazlı ise %3,8 oranında stok erime hızı gözlemlendi.
1+1 konutların satışının bir önceki aya göre, %0,06 oranında arttığı ocak ayında, 2+1 konut tipinde %0.27, 3+1 konut tipinde %0,27 oranında, 4+1 konut tipinde ise %0,13 oranında artış kaydedildi. 51-75 metrekare büyüklüğündeki konutlarda bir önceki aya göre %0,06 oranında artış yaşanan ocak ayında, 76-100 metrekare büyüklüğündeki konutlarda %0,29 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğündeki konutlarda %0,16, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0,22, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise %0,20 oranında artış görüldü.
Ocak ayında markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların %4’ü yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Son altı aylık ortalamanın %4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar ağustosta %6, eylülde %3, ekimde %5, kasımda %4, aralıkta ise %3 oranında gerçekleşmişti.
Ocak ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının %2,11 oranında arttığı Artvin, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem metrekare başına konut satış fiyatlarında herhangi bir değişim kaydedilmeyen Hakkari ise satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.
Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde, ocak ayında bir önceki aya göre %0,26 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %7,46 oranında artış gerçekleşti. Ocak ayında Ağrı’da metrekare başına konut kira değerleri %2 oranında arttı ve Ağrı kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise %-2 ile Uşak oldu
Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, ocak ayının en kısa amortisman süreleri Aydın, Van ve Şanlıurfa şehirlerinde ölçüldü. Ocak ayında, kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler de Aydın, Van ve Şanlıurfa oldu.
Konut satış fiyatları Ocak 2017’ye göre yaklaşık %12 arttı