İlk vakanın 11 Martta görüldüğü ülkemizde salgına karşı alınan tedbirler kapsamında ekonominin en az hasarla ilerleyebilmesi için pek çok tedbir devreye alındı. Bu kapsamda kamu bankaları öncülüğünde elini taşın altına koyan bankalar başta kredi erteleme ve yapılandırma kampanyalarının yanında yeni firnanman ihtiyacı olan esnafa ve bireysel tüketicilere uygun şartlarla kredi kullandırmaya devam ediyor.
Bankaların finansal yönden desteklenmesi için ve kredi yönetmeliğinin tüketici lehine düzenlemesi için süreç boyunca kurumlar birçok işlem gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bankalara daha düşük maliyetle likidite sağlanması ve tüketici kredilerinin ödemelerinde kolaylıklar yapılması ve yeni kredi taleplerinde kredi musluklarının açık tutularak corona salgınını ekonomik açıdan en az hasarla atlatılması için düzenlemeler geliştirdi.
Küresel çapta risk iştahının azalması, güvenli liman talebinin artması, merkez bankalarının gelişmeci adımları, gelişmekte olan ülkelerle Türkiye ekonomi üstünde baskı oluşturdu. Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) 600 puanın üzerine çıkması ile lira üzerinde büyük baskı oluştu.
Yaklaşık 10 aydır bankaların kredi faizlerinde kesintisiz şekilde aşağı yönlü ivme sergilenirken coronavirus ve kur baskısı ile faiz oranları Mart ayında bazı bankalarda artış yönüne döndü.
Fakat kredi faizlerindeki kısa süreli artış TCMB’nin Nisan para politikası faizlerindeki beklenti üstünde gerçekleştirdiği düşüş ve BDDK’nın bankalara yönelik swap işlem limitlerini arttırmasıyla yeniden aşağı yöne döndü.
Son bir haftada beş bankanın konut kredisi faizlerinin inmesi ile konutta en uygun faiz oranı sıfır evlerde %0.79, ikinci el evlerde ise %0.89 olarak uygulanmaya başladı.
Kredi taleplerinde kredi muslukları açıldı mı?