Kuzey Kıbrıs hiç de alışık olmadığı yeni bir belediyecilik anlayışı ve hizmetleri ile tanışıyor. Ülkenin en büyük 6 belediyesinden biri olan Yeniboğaziçi Belediyesi‘nin Başkanı Katip Demir, 8 yıl aradan sonra ikinci kez oturduğu başkalık koltuğunda, Kuzey Kıbrıs için oldukça iddialı sayılabilecek projelere imza atıyor.
Başkan Demir, Türkiye şartlarında pek çoğumuzun çok da olağanüstü bulmayacağı, ama Kuzey Kıbrıslılar için adeta devrim sayılabilecek projelerini bir bir hayata geçiriyor. Üstelik, doğuştan Kıbrıslı olmayan, 1975’dan beri Kıbrıs’ta yaşayan Demir, bu konuda oldukça muhafazakar diyebileceğimiz Kıbrıslıların desteğini de tam manasıyla arkasına almış görünüyor.
Aslen Trabzonlu olan Katip Demir, Kuzey Kıbrıs’a 1975’de ailesi ile birlikte Almanya’dan göç etmiş. 2002’de Yeniboğaziçi Belediye Başkanlığı’nı kazandığında bu durum bütün belde ve hatta Kuzey Kıbrıs için tam bir sürpriz olmuş. Demir, hem bir göçmen hem de hiçbir siyasi partiye aday olmayan, bağımsız bir belediye başkanının o güne kadar ülkede hiç görülmediğini belirtiyor.
İlk dönem başkanlığı sırasında yine birçok yeniliğe ve hizmete imza atmasına rağmen 2006 seçimlerini 80 oy gibi küçük bir farkla kaybetmesini yine bir ‘sürpriz’ olarak tanımlayan Demir, “Ama laz inadım tuttu bir kere… 8 yıl aradan sonra, hem de yüzde 43 oyla bir kez daha başkan oldum” dedi.
İlk başkanlığı döneminde borçsuz devrettiği Yeniboğaziçi Belediyesi’ni 2014’te kendi deyimiyle ‘taş üzerinde taş kalmamış halde’ ve 30 milyon TL borçla devralan Başkan Demir, 2 yıl içinde borcun yüzde 95’ini ödeyerek üzerine beldeye 16 milyon TL’lik yatırım yapmış. Türkiye’den gelen gazetecilere, 16 milyon TL’lik yatırım ‘görünen yüzü’nü gezdiren Başkan Katip Demir ile ilk durağımız, 2. Selim Park Kompleksi oluyor.
Parkı, Kıbrıs’ta ilk kez yeşil alanları, çocuk parkları, bölgede faaliyet gösteren kadın derneklerinin ürettikleri ev yapımı ürünleri sattıkları dükkanları, kafeleriyle halkın sosyalleşme alanı olarak tasarlandığını anlatan Demir, kardeş belediyeleri olan İzmit Belediye’sinin de katkısıyla park kompleksinin yakın zamanda bir lunaparka da kavuşacağını ifade etti.
Bu çapta bir lunaparkın da Kuzey Kıbrıs’ta ilk olacağını kaydeden Demir, 2. Selim Park Kompleksi’nin lunapark hariç 5 milyon TL civarında bir yatırımla hayata geçirildiğini açıkladı. Beldesinde en çok da kadınların desteğini almış gibi görünen Demir, parkta 6 kadın derneğinin işlettiği 22 dükkan bulunduğunu da söyledi.
Benzer bir yatırımı da Yıldırım da hayata geçiren Yeniboğaziçi Belediyesi, Yıldırım Çocuk Parkı ve Aile Çay Bahçesi’nde de yine kadınların desteğini arkasına almış. Bu projenin aslında, beldedeki bir kadın derneğinin girişimleri ile başladığını anlatan Demir, belediyenin desteği ile tamamlanan parkta yine kadınların e yapımı ürünleri ve çay bahçesi ile bölge halkına hizmet verdiğini belirtti. İki park projesi için Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan 380 bin TL destek aldıklarını açıklayan Demir, önümüzdeki dönemde 8 park alanında da çalışmaların devam ettiğini söyledi. Şu ana kadar 16 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Demir, 4 yılda toplam yatırım tutarının 60 milyon TL’ye ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Başkan Katip Demir ile ikici ve üçüncü durağımız ise bize hem hüznü, hem gururu hem de utancı bir arada yaşattı. Atlılar ve Muratağa şehitliklerini yenileyip, savaş döneminde toplu mezarlık halinde yapılan şehitliği her aile için ayrı birer kabir haline getirmeyi hedefleyen Belediye işe Atlılar Şehitliği’nden başlamış. Bebeklerden yaşlılara kadar 89 kadın ve erkeğin yattığı şehitlikte işe DNA testi ile kimlik tespiti yaptırmakla başlayan Demir, 6 kişinin kimlik tespitlerinin şimdiden tamamlandığını, şehitliğe ise şimdiye kadar 830 bin TL yatırım yaptıklarını belirtiyor.
Türkiye’den belediyeye gelen mali desteklerle yapılan şehitliğin, 15 Temmuz’daki darbe girişimim ardından mali sıkıntılar nedeniyle yarım kaldığını anlattı. Başkan Demir’in şehitliği tamamlamak için ihtiyaç duyduğu miktar ise yaklaşık 700 bin TL, yani İstanbul şartlarına ortalama bir daire fiyatının yarısı kadar. Ama Başkan Demir Kuzey Kıbrıs şartlarında, Yeniboğaziçi Belediyesi gibi bir belediye için bu rakamın oldukça önemli bir miktar olduğunu belirterek, Türkiye’deki şirketlerden projeyi tamamlamak için destek beklediklerini ifade etti.
Kuzey Kıbrıs’ta belediyelerin yeşil alanlar dışında imara müdahale yetkisi bulunmadığı, imar yetkisinin İçişleri Bakanlığı ve kaymakamlıklarda bulunduğu bilgisini veren Başkan Demir, bunun da çok başlılığa ve bürokrasiye neden olduğunu söyledi. Şu anda 3 belediye birlikte yeni bir master plan hazırlığında olduklarını anlatan Demir, “Hazırlayacağız ama bu plan hükümetten geçer mi bilemem. Çünkü ilk başkanlık dönemimde çok uğraşmıştık ama bunu becerememiştik” diye konuştu.
Kuzey Kıbrıs’ta 28 belediye bulunduğunu ve bütün belediyelerin bütçesini Türkiye tarafından sağlanan desteklerin oluşturduğunu kaydeden Katip Demir, belediyelerin en büyük sorunlarından ikisinin yüksek istihdam yükü ve düşük tahsilat oranı olduğunu anlattı. İkinci kez belediye başkanı olduğu dönemde Yeniboğaziçi Belediyesi’nin üzerindeki istidam yükünü hafifletmekle işe başladığını dile getiren Başkan Demir, Belediye hizmetleri ile ilgili tahsilat oranlarını yüzde 10’dan yüzde 75’e kadar çıkardıklarını vurguladı.
Yeniboğaziçi’nin aslında 9 kilometrelik kumsalı ile tam bir turizm cenneti olduğuna da dikkat çeken Demir, turizmciler tarafından henüz keşfedilmemiş olan bakir ilçede bürokratik engellerin turizm yatırımlarının önüne geçtiğini söyledi. Hükümet tarafından sit alanı ilan edilen yerlerin olduğunu, bu engellerle de büyüyecek ekonominin önüne geçildiğini belirten Demir, ekonomik kaybın ve vergi gelirini kaybının büyük olduğun belirtti.
Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a deniz altından su getirmek için hayata geçirdiği projeyi tamamladığını ve böylece ülkenin tatlı suya kavuştuğunu hatırlatan Başkan Katip Demir, ancak bu suyun halka henüz tam randımanla dağıtılamadığını söyledi. Ülkede hala su şebekesi bulunmayan bölgeler olduğunu belirten Demir, birçok bölgede de şebekenin eksi ve yıpranmış olduğuna dikkat çekti. Bu sorunların ortadan kalkması için yapılacak özelleştirme ihalesini beklediklerini anlatan Demir, ihaleyi alan şirketin projeye 665 milyon TL yatırım yapacağını kaydetti.
Öte yandan Yeniboğaziçi’nin Kasım 2013’de Cittaslow yani sakin şehir seçildiğini kaydeden Demir, Kuzey Kıbrıs’ta Cittaslow seçilmek isteyen bölgelerin sertifika almak için de Yeniboğaziçi Belediyesi’ne başvurması gerektiğini anlattı.
Kuzey Kıbrıs’ta belediyeciliğin yeni adı Katip Demir