Dünyanın dört bir yanındaki asansör ve yürüyen merdivenlerin Avrupa ve dünya standartlarına uygunluğunu denetleyen Liftinstituut; inşaat, AVM ve konut firmalarını, asansör ve yürüyen merdivenlerin seçim, montaj ve yapım süreçleriyle ilgili uyardı.
Liftinstituut Solutions’ın Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, asansör ve yürüyen merdivenleri belgelendirmenin ötesinde geniş bir danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek “Trafik analizi, uygun ekipman seçimi, montaj, teknik destek ve sonrasında doğru ürün kullanımı, ürünün kontrolleri ve iş planı takibini sürekli olarak sürdürüyoruz. Bağımsız ve doğru uygulama anlayışıyla, asansör ve yürüyen merdivenlerin onlarca yıllık kullanım süresi boyunca servis hizmetlerini en doğru şekilde destekleme hizmeti sağlıyoruz” dedi.
80 yıldır asansör ve yürüyen merdivenlerin proje tasarımından imalatına, bakımından periyodik kontrol sürecine kadar tam kapsamlı denetim hizmeti sunan Liftinstituut, asansör ve yürüyen merdivenlerin nasıl planlanması gerektiği konusundaki temel kriterleri şu şekilde sıraladı:
– Bir ofis kulesi veya konut projesinde kullanılan asansörlerin hız, kapasite ve kumanda sistemi gereksinimleri farklılıklar gösterir ve seçim buna göre yapılmalıdır.
– AVM’lerde, asansörlerin yanı sıra yoğun taşıma ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için yürüyen merdiven ve yürüyen bantların da kullanılması gerekir.
– Metro istasyonlarındaki yürüyen merdiven ve bantların, özellikle AVM’lerdeki merdiven ve bantlara göre çok daha farklı olması gerekir.
– Restoranlarda ve otoparklarda kullanılan asansörlerin farklı özelliklerde olması gerekir.
– Ofis projeerinde projelerin kat sayısı, binaların popülasyonu, projelerdeki kiracı/malik sayısı, otoparktan ofislere geçiş yöntemi, restoran katlarının yerleri ve dinlenme alanlarının bulunduğu katlar; gerekli asansörlerin özelliklerini önemli ölçüde etkiler.
– Tüm parametreler doğru analiz edilip uygun asansörler seçilemediği takdirde; asansörü çağırdıktan sonra en fazla bekleme süresinin 40 saniye olması gerektiği halde 3 dakika, 5 dakika, hatta bazen 10 dakika bile bekleme durumları ortaya çıkabilir.
– Asansörü bekleme süresinin düşük olması projeyi ne kadar değerli yapıyorsa, bekleme süresinin fazla olması da projenin değerine, tercih edilirliğine bir o kadar zarar verir.
– Projenin ihtiyaç duyduğu, doğru özelliklere sahip düşey taşıma sistemleri tasarlanması gerekir. Bunun için doğru trafik analizi yapılmalı, projenin özellik ve ihtiyaçları doğru belirlenmeli ve analiz için elde edilen doğru veriler ile tarafsız şekilde hesaplama ve analiz yapılmalı.
– -Doğru düşey taşıma planlaması yapılmayan projelerde, ortaya çok fazla sorun çıkar. İnsanlar dakikalarca kapısının önünde asansörün gelmesi bekler, asansör gelir, yolcuyu alır, sonra birçok katta yolcu almak ve bırakmak için durur ve sonuçta yolcu bu duruş kalkışlarda hep beklemek zorunda kalır.
– Çok katlı bir ofis ve konutta oturan bir insanın, her yıl ortalama 3-5 günü asansör beklemek ile geçiyor.
– Doğru düşey planlamada; ekipman, malzeme ve eşyaların uygun şekilde ve zarar vermeden gitmesi gereken kata taşınması son derece önemli. Örneğin bir piyanonun parçalanmadan ve güvenli bir şekilde daireye taşınabilmesi için düşey planlamanın doğru yapılmasını büyük önem taşır.
– Yanlış planlama sonucunda ihtiyaçlar ile örtüşmeyen ürünler aşırı alan işgali, yüksek satın alma ve işletme giderlerine; aynı zamanda çok fazla bekleme süresi yüzünden kullanıcı memnuniyetsizliğine ve proje değerinde düşüşe sebep olur.
– Asansörlerde aşırı yükleme yüksek arıza sayısına, ürünlerin çalışmadığı sürelerin uzamasına ve artmasına, sık parça değişimi yüzünden de yüksek işletme maliyetlerine neden olur.
Liftinstituut’tan doğru asansör seçmenin püf noktaları