Antalya Manavgat Çayı üzerine yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesine yönelik hazırlanan “ÇED olumlu” raporunun Antalya 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrası gözler Danıştay 14. Dairesi’ne çevrildi.
Projeye yönelik açılan davanın avukatı Münip Ermiş, “Bu dava Türkiye açısından çok önemli. Çünkü ilk kez ÇED olumlu raporu iptal ediliyor. Şimdi Danıştay’ın kararını bekleyeceğiz. Daha önce bu kurumdan çok tartışmalı kararlar çıktı. Umarım bu kararlara bir yenisi eklenmez” diye konuştu.
İptal kararı sonrası yeni bir bilgiye ulaştıklarını da kaydeden Ermiş, “Daha dava süreci tamamlanmadan bölgede kamulaştırma kararları alınmış. Oradaki çiftçinin tarlasına ‘Buraya HES yapılacak’ deyip el koymuşlar. Çünkü çıkacak karardan o kadar eminlermiş. Ama bekledikleri gibi olmadı tabi” dedi.
Kamulaştırma sürecini yakından takip ettiklerini vurgulayan Ermiş, şöyle devam etti: “İlgili kurumlar resmen yangından mal kaçırır gibi işlem yapmış. Biz kamulaştırma kararının iptali için suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü proje iptal edildiği için bu işlemin hiçbir yasal tarafı kalmadı.”
“Bu karar raporun içeriği açısından da emsal değeri taşıyor. Yani rapordaki aynı verilere ulaşılması halinde başka HES projeleri de iptal edilebilir. Burada Antalya 2. İdare Mahkemesi de son derece cesur bir karar aldı. Daha öncede çevre adına, kamu adına buna benzer kararlar almışlardı. Umarım bu tavır devam eder.”
Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı ile mutlu olduklarını kaydeden İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, “Biz bu davayı kamu adına kazandık. Ancak daha dava bitmeden projenin hayata geçmesi için resmi çalışmalar başlamış. Türkiye’de maalesef hukuk ihlalleri oluyor. Umarım bu olayda da bu tür ihlaller yaşanmaz” diye konuştu.
Dünyaca ünlü Altınbeşik Mağarası’nın da bulunduğu bölgeyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda HES inşaatının 3,5 yıl süreceği belirtilerek saatte 2,4 kilogram toz meydana geleceği vurgulanmıştı. Aynı raporda şu ifadeler yer almıştı: “HES projesinin Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Altınbeşik Milli Parkı’na yakınlığı sebebiyle mevcut ekosisteme tehdit teşkil ettiği, projenin gerçekleşmesi halinde ekosistemde ve mikroklimada değişmelerin olmasının ve bu özel koruma alanlarının etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu, ÇED raporunda rastlanan eksiklikler nedeniyle Sinanhoca Regülatör ve HES projesinin yörenin biyoçeşitliliği ve ekolojik yapısı üzerinde meydana getireceği olumsuz etkilerin kabul edilebilir düzeyde olduğu sonucunun çıkarılamadığı, regülatörden bırakılacak can suyu miktarının belirlenmesinde hangi bilimsel ölçütlerin kullanıldığının belirgin olmadığı sonuç ve kanaati belirtilmiştir.”
Hürriyet
Manavgat’ta dava süreci tamamlanmadan kamulaştırma