Gayrimenkul sektörü, 2022’nin ilk aylarında toparlanma eğilimi gösterdi. PwC’nin Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarını değerlendirdiği raporunda, Marmara Bölgesi’nin büyük yol altyapı yatırımlarıyla değer kazandığı belirtildi. 10 kişiden 4’ünün 2022’de gayrimenkul yatırımlarından yüksek getiri beklediğine ve Rusya – Ukrayna gerilimi sebebiyle yabancı yatırımcıların yeni yatırım fırsatları aradığına dikkat çeken bir inşaat firması ise başta Kanal İstanbul olmak üzere İstanbul merkezli yatırımların Küçükçekmece civarındaki gayrimenkul hareketliliğini artırdığını ve yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini tespit etti.
Pandemiyle Türkiye’de bir durgunluk dönemine giren inşaat ve gayrimenkul sektörü, 2022’nin ilk aylarından itibaren toparlanma eğilimi göstermeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre, Şubat 2022’de toplam konut satışları ülke genelinde bir önceki yıla kıyasla %20,1 artış gösterirken, bu artıştaki en büyük pay %19,2’lik oranla İstanbul’un oldu. Küresel danışmanlık şirketi PwC’nin ülkemizin gayrimenkul yatırımlarını değerlendirdiği Türkiye’de Gelişen Gayrimenkul Yatırım Alanları başlıklı raporunda ise Marmara Bölgesi’ne yapılan altyapı yatırımlarının gayrimenkul sektörü için yüksek bir potansiyel oluşturduğuna dikkat çekildi.
Gelişmeleri değerlendiren Demaş İnşaat Satış Pazarlama Direktörü Emrah Çetemen, “İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi tamamlanan projelerin yanı sıra planlama aşamasında olan Kanal İstanbul gibi projeler, Marmara Bölgesi’ni yatırımcılar için cazip bir alana dönüştürüyor. Öte yandan Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim o ülkelerdeki yatırımcıların İstanbul’a olan ilgisini artırıyor. Biz de Demaş İnşaat olarak Kanal İstanbul için belirlenen sahaya oldukça yakın bir noktada ve şehrin kalbinde inşa ettiğimiz Kanal İkon isimli projemizle, hem nitelikli bir yatırım fırsatı, hem de yenilikçi bir yaşam alanı vaat ediyoruz” dedi.
PwC’nin gayrimenkul sektörünün Avrupa’daki görünümünü ele aldığı rapor ise katılımcıların %38’inin gayrimenkul yatırımlarından önceki yıllara kıyasla 2022’de daha çok getiri beklediğini ortaya koydu. Türkiye’nin kıtalararası bir köprü görevi gördüğünün ve bu konumunu iyi değerlendirdiğinin altını çizen Emrah Çetemen, “Pandemiyle ve jeopolitik risklerle dönüşen küresel tedarik zinciri, Türkiye’nin lojistikteki konumunu da güçlendiriyor. PwC’nin raporunda da vurgulandığı üzere bu potansiyel, DHL, CEVA, FedEx, UPS ve en son da Amazon gibi şirketlerce fark ediliyor. Yerli yatırımcıların yanı sıra başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere yabancı yatırımcıların da dikkatinden kaçmayan bu potansiyel sayesinde, gayrimenkul sektörü hızla güçleniyor. Demaş İnşaat olarak İstanbul’un batı yakasının en hareketli bölgelerinden biri olan ve Kanal İstanbul projesiyle daha da önem kazanacak Küçükçekmece’de imza attığımız Kanal İkon projemiz, bu potansiyeli değerlendirmek isteyenlere megakent İstanbul’un yeni merkezlerinden birinde değeri her geçen gün artan bir alternatif sunuyor” ifadelerini kullandı.
Deprem ve pandemi göçü, göçler de fiyatları tetikledi