Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem tarafından imzalanan ‘Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü’ ile inşaat sektöründe çalışan ustaların eğitim programı hayata geçirilmiş oldu. 81 ilde düzenlenecek eğitimlerden ‘Geçici Ustalık Yetki Belgesi’ ile çalışan 384 bin usta faydalanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin nişanesi olacak şehirleri oluşturmanın gayreti içinde olduklarını belirterek Türkiye’de mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine ve hatta üstüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bu konuda mühendislik, planlama, mimarlık ve yapı müteahhitliği gibi alanlarda çalışanların, kayıt altına alınması ve yeterliklerinin belgelendirilmesinin önemine dikkat çekti.
İnşaat ustalarının eğitim alarak bu donanımla işgücü piyasasına çıkmalarının da bir diğer öncelikleri olduğunu kaydeden Bakan Sarı, bu protokolle uygulamanın uluslararası tanınırlığı olan ve özel programlarla desteklenen ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ sürecine dönüştüğünü vurguladı. Bu uygulama ile ustalarının eğitilmesini, yetkinliklerinin belgelendirilmesini, kayıt altına alınarak izlenmesini sağlayacaklarını anlatan Sarı, daha sonda da yapı ruhsatına inşaatlarda yetkinlik belgesine sahip ustaların çalışmasını ekleyeceklerine ve bu sayede, nitelikli yapıların güvenli çalışma ortamında, yetkin ustaların eliyle üretilmesini sağlamış olacaklarına dikkat çekti.
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın ustaların eğitimi için talep toplayacağını ve koordinasyonu sağlayacağını vurgulayan Güldemet Sarı, eğitimlerin ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendireceği uzmanlar tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ise; eğitime ilişkin organizasyon, SGK, eğitici giderleri gibi ihtiyaçları karşılayacağını anlatan Sarı, bu eğitim programı ile ustalara mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik teorik ve pratik eğitimler verileceğini ve daha sonra atölye eğitimiyle, ustaların uygulama yapma şansı elde edeceklerini kaydetti.
Mesleki Yeterlilik Belgesi için usta eğitimleri başladı