Yağışların azalması Bodrum’da tarihi bir köyün kalıntılarını yeniden gün ışığına çıkardı. 1991’de tamamlanan Mumcular Barajı’nda su düzeyi 8 metreye kadar inince baraj sularının altında kalan 3 asırlık Çömlekçi’nin eski yerleşim yeri ortaya çıktı.
DSİ tarafından tarımsal sulama ve kullanma suyu amaçlı olarak inşa edilen baraj 1 milyon 500 bin metrekare yüzölçümüne ve 82 metre derinliğe sahip bulunuyor. Barajdaki su miktarı 20 milyon metreküpten 2 milyon metreküpe kadar düşünce geçimini çömlekçilik ve kiremitçilikten kazanması nedeniyle Çömlekçi Köyü adı verilen eski yerleşim yerindeki kiremit fabrikası, 7 yel değirmeni, han ve su kemerleri görünür oldu.
Çırkan Dağı eteklerine taşınan Çömlekçi Mahallesi’nde oturan evli ve 3 çocuk, 7 torun sahibi 76 yaşındaki Celal Yalçın, şunları anlattı:”Çocukluğumuz buralarda geçti. O zaman baraj yoktu. Değirmenler eski baraj ve kiremit fabrikası vardı. Bodrum ve Milas’taki evlerin tamamında bu fabrikadan üretilen tuğla ve çatılarda kiremitler kullanıldı. Yıllar sonra anılar tekrar gözümüzde canlandı.”
Bu kalıntıların mutlaka envanter ve kayıt altına alınması gerektiğini belirten emekli arkeolog ve Bodrum Kent Konseyi Tarih Grubu Başkanı Ayşe Temiz ise böyle bir kaydın varlığına rastlamadığını belirterek, “Bölgede 50 yıldır çalışma yapıyorum. Buna rağmen ilk kez buna tanık oluyorum. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ve arkeologlar ile bölgede inceleme yaparak gün ışığına çıkan eserlerin kayda geçirilmesini, Bodrum Kent Müzesi’nde bilgileri ve fotoğrafları ile yer almasını sağlayacağız. Doğa eninde sonunda sahip olduğu değerleri yine insan ile buluşturuyor. Bu eserler bence paha biçilemez. Yörenin kültürünü geçmişini anlatan önemli bulgular.” şeklinde konuştu.
Yaşar Anter/DHA
Mumcular Barajı’nda sular çekilince ortaya köy çıktı