Timur Gayrimenkul’un markası olarak 2009 yılında tescil edilen Nef, o günden bu yana 16 konut projesi geliştirdi ve 4000 insan ile anlaşmaya vardı. 2017 ve 2018’de yılında 4 milyar 480 milyon liralık yatırım yapmayı planlayan marka, finansman modeli gereği her zaman kasasında 400 milyon liradan az olmamak şartı ile nakit tutuyor.
Bu kadar kısa sürede geldikleri noktanın kendisini de şaşırttığını dile getiren Nef Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Yapanın sen olduğunu düşünmeden çalışılması gerek. Bunlar takım işi. Hiçbir insan tek başına yapamaz. Gurura kapılmamak gerek. Zira gurur kibrin küçük kardeşidir” diyerek değerlendirme toplantısındaki konuşmasına başladı.
İnşaat sektöründe verilerin şeffaflığının denetlenmesini isteyen Timur, vatandaşın ve yatırımcı adına denetimi basın mensuplarının yapması gerektiğini kaydetti. Verilen bilgilerin teyit edilmesini isteyen Timur, “Konut sektörü tabiî ki çok şeffaf değil. Sorgulanması gerek. Bunu da halk adına vatandaş yapar. Sorgulandıkça daha dürüst olunur ve bu kavramın geliştirilmesi gerekir. Herkes hata yapar ama denetlenince hatalar düzelir. Basın mensupları lütfen her yerden verileri istesin ve karşılaştırsın. Biz uluslararası farklı kuruluşlara sürekli denetimler yaptırıyoruz ve vatandaşa en doğru bilançoyu sunmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Ellerindeki verilerin dünyaca ünlü JCR gibi firmalar tarafından denetlendiği kaydeden Timur, “İlk 90 günde ne kadar konut sattık bunun hesabını ve çapraz kontrolünü biz bile yapmıyoruz. Fakat bu tür kuruluşlar çok yönlü çaprazlama yaparak sonuca gidiyorlar. Örneğin bu zamana kadar ilk 90 gündü ürünlerimizin % 77’sinin satıldığını ben bile düşünmedim.” diyerek denetimin önemini vurguladı.
Daima para kazanmaktan öte kaygıları olan ve tüm şirketlerin aslında Nef Vakfı’nın iştiraki olduğunu hatırlatan Timur, Türkiye’nin ateş çemberinden geçtiği 15 Temmuz dönemine atıfta bulunarak devam etti.
Timur, “Sensiz bırakmaktır. Savaşta bile ülkenden gitmemek gerekir. Çocukken yenen dayak unutulur ama korkarak kaçılan olay asla unutulmaz. Savaşta ülkesini yalnız bırakanlar gittikleri yerde ömür boyu rahat edemez. Bu düşünce beynini kemirir durur.” diyerek ülkeye sahip çıkılması anlamında son derece önemli bir mesaj verdi.
Değerlendirme toplantısında ilginç verilere değinen Timur, “Nef’te şu anda satacak ürün kalmadı. Yılın ilk 2 ayında 420 milyon liralık büyük daire satıldı. Şimdiye dek cironun yüzde 70’i 1+1 ve 2+1’den yapılırken son bir yıllık rakamlarda küçük dairelerin satışı yer almıyor. Geçen yıl Sancaktepe’de de sadece 50 milyon liralık 1+1 daire satılmıştı. Konutların ortalama fiyatı 2010’dan bu yana 263 bin liradan 764 bin liraya çıktı.” dedi.
Bunu son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Timur, “Piyasa şartlarına göre ihtiyaca göre hareket etmemiz ve iyi yaptığımız 1+1 üretimine devam etmemiz gerekirdi. Ama sürdürülebilir olmak için yatırımcıya, oturumcuya ve farklı bölgelere alternatifler sunmak lazım. Bu iş 50 yıl sonra kalıcı marka olma hikayesi. Bir bölgeye yatırım yapan kesimin değil, herkesin firması olmak ve tüm risklere göre planlama yaparak ilerlemek lazım. 1+1 ve 2+1 satmak tabi daha kolay ama olgun bir marka olarak her türlü konut tipi üretmek gerek.” diye sergiledikleri olumlu gelişmenin detaylarını anlattı.
Nef’in finansman modelleri hakkında detaylı açıklamalar yapan Timur, “Vatandaşın finansman modelini bilmeye hakkı var. Biz öz kaynak, kredi finansmanı ve türev enstrümanlar kullanıyoruz. Yani Türkiye’de müşterinin finansmanı diye bir şey var. Ayrıca en kötü senaryosuna göre planlama yapıyoruz. Stratejik ortaklıklar yapıyoruz, yakında en yenisini duyuracağız. O da ayrı bir finansman yönetimi olacak.” dedi.
Önceden 300 daire yaparken öz kaynak ile projeleri finanse ettiklerini belirten Timur, “Şimdi rakamlar çok büyüdü ama Türkiye’de bankalarda şahsi kefalet ile kredi çekildiğinden ben her şeye kefil oluyorum.” diye konuştu.
Son dönemde gayrimenkul sektörünü gündem maddesi olan sertifikayı kendilerinin de geliştireceğini söyleyen Timur, “Mutlaka düşünüyoruz. Türkiye ve Nef için çok önemli ve doğru bir model. Eksiği muhakkak vardır ama Türk insanının şirketlere ortak olmaları, ülkelerin ve şirketlerin sürdürülebilirliği açısından çok önemli. Halkımız borsayı sevmiyor, çünkü oyun olarak biliyor, bende anlamam. Devlet ekonomi yönetiminde hata yaparsa şirketlerin değeri düşer ve bu durum vatandaşa yansır. O zaman siyasetçi oy alamaz. Onun için verimlilik ve veri şeffaflığı için halka açılma enstrümanları geliştirilmeli.” diyerek piyasalara dikkat çekti.
Merter’de geçen yıl hizmete giren Novu’dan yüzde 65 doluluk beklenirken % 95’e ulaşıldı. Bu ürünün Nef Vakfı’nın vakfiyesi olması planlanıyor ve yapsatçılıktan öte kira geliri sağlayan işler tercih ediliyor.
Merter’e ilaveten 4 yıl önce Haliç Kongre Merkezi’nin üst kısmında arsası satın alınan Novu Sütlüce geliştiriliyor. Yatırım değeri 120 milyon TL olan projenin 550 yataklı olması ve Eylül 2018’de açılması planlanıyor.
37 bin metrekare arsaya toplam 550 milyon TL yatırım yapılacak. 1+1, 2+1 ve 3+1 olacak. Metro durağının çıkışında olacağı için Nef’in konsepti olan küçük daire ihtiyacını karşılayacak.
Yüzde 65’i deniz gören ve imarlı 70 bin metrekare arsa üzerine İstanbul’a damga vuran bir proje geliştirilecek. Eski bir Tuğla fabrikası ve çayırı var.Yatırım değeri 1.2 milyar lira. Hasılat paylaşımı ile yapılıyor. Ruhsatı yakında alınacak.
4.5 yıldır arsa toplanıyor. 2018 projesi. 280 bin metrekarelik imarlı arsada 18 uygulaması yapılacak. Yatırım değeri 1 milyar 800 milyon lira.
Nef Yalıkavak
110 bin metrekare arsada 530 milyon liralık yatırım değeri var. İnşaatı devam ediyor.
Bodrum’da yapılacak 2. Proje. 50 bin metrekarelik arsaya 45 villa yapılacak. Yatırım değeri 280 milyon lira olacak.
Nef, kentsel dönüşüme ağırlık veriyor. Üsküdar, Ümraniye, GOP ve Beykoz’da arazi geliştirme ve danışmanlık ofisleri var.
Emlaknews.com.tr/Hüseyin Belibağlı
Nef 2 yılda 4 milyar 480 milyon liralık yatırım yapacak