Paris İklim Zirvesi, ülkelere sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomiler konusunda önemli yaptırımlar yüklüyor. Enerji, sanayi ve ulaşım sektörleri başta olmak üzere iş dünyası bu yeni dönemde birçok açıdan etki altında. Zirve etkileri ise yapı sektöründe kısa vadede yankısını bulacak. Sıfıra Yakın Enerjili Binaların öneminin artacağına değinen Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, zirve sonrasında yeşil bina kavramının son yıllarda trend olan sıfır ve sıfıra yakın enerjili bina kavramı üzerinde şekil alacağını ifade etti. Bu tip binaların yapımında önemli rolün inşaat malzeme üreticilerine düştüğünü vurgulayan Hinginar, ‘Çevre dostu inşa çevre dostu inşaat malzemesiyle olur.’ dedi.
Avrupa Birliği uyum sürecinde sıfıra yakın enerjili binaların önem taşıdığına değinen Hinginar, AB’nin 2018 sonuna kadar bütün kamu binalarında ve bu tarihten iki yıl sonra ise bütün yeni binalarda sıfır enerjili binalara geçmeyi hedeflediğine dikkat çekti. Sıfıra yakın enerjili binalarda iki önemli bileşenden biri enerji verimliliği iken, diğerinin de yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı olduğunu söyleyen Hinginar, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarında en önemli önceliğin çevreye olan etkiyi azaltmak olduğunun altını çizdi. Hinginar, son derece teknolojik ve çevre dostu bir ürün, ana hammaddesinin doğada tükenme sorunu olmayan ve çokça bulunan silisli kum yani kuvarsit olan gazbetonun, tüm dünyada modern dünyanın duvar örgü malzemesi olarak bilindiğini vurguladı.
İkame ürünlerle kıyaslandığında gazbetonun ısıtma ve soğutmada yüzde 50’ye varan enerji verimliliği sağladığını ekleyen Hinginar, gazbetonlu duvarın üstüne Gazbeton Isı Yalıtım Levhası kullanılarak bu oran çok daha yukarılara çıkmakta ve böylece konutun tükettiği karbon emisyon oranı yüzde 50’lerin üzerinde azaltılmakta olduğunu açıkladı. Ürün kalitesinin yanı sıra ‘Sürdürülebilir Yapılaşma’ konusundaki sorumluluk bilincini de ortaya koymaya çalıştıklarını belirten Hinginar, Alman İnşaat ve Çevre Birliği IBU tarafından onaylanan ‘Çevresel Ürün Deklarasyonu’ ile üyelerin 2011 yılında Türkiye’de ürünlerine çevre etiketi alan ilk kuruluşlardan olduklarını anlattı.
Paris İklim Zirvesi, Türk yapı sektörünü de etkiliyor