Doğuş Holding ve Bilgili Holding’in ortaklaşa kurduğu Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş., hazırladığı yeni ÇED Raporu’nu ilgili makamlara sundu. 2015 yılında sunulan bir önceki rapor için TMMOB’a bağlı 2 odanın İstanbul şubeleri 215.7 ha’lık kısım için iptal davası açmış ve yürütmeyi durdurmuştu.
Yaklaşık 148 hektarlık bir alanı kaplayan Parkorman Tabiat Parkı, 2008 yılında ilan edildi. O günkü Orman ve Çevre Bakanlığı’ndan 29 yıllığına kiralanan park alanı için 2015 yılında 127 milyon 627 bin 410 TL’lik bir yatırım değeri öngörülmüştü. Bu bilgiler ışığında hazırlanan rapor da ÇŞB’ye sunulmuştu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ile Mimarlar Odası’nın İstanbul Şubeleri ÇED Raporu’nda belirsizlikler bulunduğu, alanın çok önemli bir yer olduğu ve ormana zarar vereceği gerekçesi ile Türk Milleti adına dava açmıştı.
İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nin 20.12.2016’da verdiği karar ile Bakanlığın “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi. Aradan geçen 10 aylık süreden sonra Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları, mahkemeden çıkan “Kontrollü Kullanım Bölgesi için ÇED uygulanması gerektiğine karar verilmiştir.” kararına dayanarak yeni bir rapor hazırladı ve Bakanlığa sundu. Bakanlık da 6 Kasım 2017 tarihi itibariyle yeni bir ÇED sürecini başlattı.
Tamamlanma süresi olarak Kasım 2020 tarihinin ön görüldüğü rapora göre Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. parka 250 milyon 182 bin 952 TL’lik bir yatırım gerçekleştirecek.
İstanbul Sarıyer Maslak Mevkii’nde yer alan Park Orman Tabiat Parkı Projesi, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nda F22d11a ve F22d11d numaralı paftalarda kayıtlı bulunuyor. Toplam yüzölçümü 148,12 ha olan arazinin;
63,23ha’lık kısmı hassas koruma bölgesi,
62,76ha’lık kısmı kullanım bölgesi ve
mahkeme kararına istinaden ÇED’e konu olan 21,57ha’lık kısmı da kontrollü kullanım bölgesinden oluşuyor.
İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nin verdiği karar göre bungalovların ağaç kesmeden bu alana yerleştirilmesinin mümkün gözükmediği, alanın eğimli olması nedeniyle yapılacak kazı çalışmalarında ağaç köklerinin boşta kalmasını önlemek, kazı toprağını uygun yere nakletmek ve oluşacak kazı alanlarını düzenlemek için yeni bir ÇED raporu hazırlama zorunluluğu ortaya çıkmıştı.
Zararı en aza indirgemek için iyileştirmelerin yapılabileceği uygulama ile projenin İstanbul ve İstanbul dışından gelebilecek yerli ve yabancı turistler için gerek rekreatif gerekse turizme konu olan bir çekim merkezi olması hedefleniyor. Alan içerisinde hiçbir suretle ve hiçbir amaçla yapılaşma yapılmayacağı taahhüt ediliyor.
Temalı park kapsamında kamping alanı, çocuk müzesi, kapalı otopark, tanıtım birimi, idari birimler, havuz alanı, kır kahvesi, yönetim merkezi, çok amaçlı salon, çocuk müzesi ve kapalı otoparktan oluşacak. Ayrıca piknik alanları, kafeteryalar, bilimsel eğitim alanları, keşif alanları, çok amaçlı aktivite alanı, tarımsal eğitim ve doğa deneyim alanı, Japon ve Osmanlı bahçeleri yer alacak.
Planlanan proje alanında bulunan ve kullanılmayan mevcut yapıların tamamı yıkılacak. Planlanan kamping alanı (bungalov) 5 tip bungalovdan oluşacak. Kamping alanının emsali 0,12 olduğundan toplam inşaat alanı 11 bin 101 metrekareyi, bina yüksekliği de 6,50 metreyi geçemeyecek. 53 bungalov yer alması planlanan projede 100 odada 200 yatak bulunacak. Ayrıca kamping alanında 2 idari bina, 6 kır kahvesi ve açık yüzme havuzu bulunacak.
Çocuk müzesine 26 bin 549 metrekarelik arsa alanı ayrılacak. 6 bin 402 metrekarelik alana oturacak müzenin 8 bin 128 metrekare emsali ve 14 bin 874 metrekare de inşaat alanı olacak. Bu alanda bilimsel eğitim alanları, çocuk oyun alanları, sergiler, derslik ve aktivite odaları yer alacak. Projedeki çok amaçlı salon 1.520 metrekare, 2 otopark 2 bin 701 metrekare olacak ve 515 araç park edilebilecek.
Kuzey ve güneyinde Maslak Mahallesi, batısında Ayazağa, doğusunda Sarıyer ilçesi, Darüşşafaka ve Pınar Mahalleleri bulunuyor. En yakın okul Özel Darüşşafaka Lisesi olup, proje alanının doğusunda ve 150 metre mesafede yer alıyor. Bölge, İstinye Devlet Hastanesi’ne yaklaşık 3,8 km mesafede yer alıyor.
Hüseyin Belibağlı-Emlaknews.com.tr
Park Orman Tabiat Parkı’ında 2. perde açıldı