Polis ekipleri, günlük kiralanan evleri sıkı takibe aldı. İki ay izinde yapılan denetimlerde günübirlik kiralandığı tespit edilen 2 bin 802 evden 1020’si kayıt altına alınırken, 214’ü kapatıldı. Günübirlik kiralandığı tespit edilen 327 tesise ise 476 bin 485 TL idari para cezası uygulandı.
AA’nın haberine göre, günübirlik kiralanan evlere yönelik değişikliği öngören Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 22 Kasım’da çıkarılmasının ardından bu tür tesisleri mercek altına alan Emniyet yetkilileri vatandaşlara da önemli uyarılarda bulundu. Vatandaşlardan, doğrudan, saatlik, günlük veya haftalık gibi süre şartı aranmaksızın kazanç amacı güdülerek kiralama faaliyeti yapılan, sürekli oturma veya yerleşme amacı taşımayan tüm geçici nitelikteki kısa süreli kiralamalarda Geçici İkamet Yerleri ve Kimlik Bildirme Sistemi’ne dahil olarak kimlik bildiriminde bulunmaları istendi.
OHAL kapsamında 22 Kasım’da yürürlüğe giren 678 Sayılı KHK ile Kimlik Bildirme Kanunu’nun 2’nci maddesine ‘günübirlik kiralanan evler’ ibaresi eklenmiş, bu değişiklikle, kısa süreli kiralanan yerlerin kimlik bildiriminde bulunmaları hükme bağlanmıştı. Bu hükme uymayanlara mülki idare amirlerince 10 bin TL, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin TL idari para cezası kesiliyor.
Polis günlük kiralık evler kiralayanlara göz açtırmıyor