Bu yıl 5.’incisi düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı, gayrimenkul sektörünün liderlerini bir araya getirdi. Sektördeki gelişmelerin ve sorunların masaya yatırıldığı konferansta uzmanların ve sektör temsilcileri, görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.
İstanbul İnşaatçılar Derneği(İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İNDER’in 50. yılı olan 2017’yi kentsel dönüşüm yılı olarak ilan ettiklerini söyledi.
Konutla ilgili her konunun Türkiye’de 80 milyon insanı ilgilendirdiğini ifade eden Durbakayım, “Ana ihtiyaçlarımızdan olmaz ise olmazlardan barınma ihtiyacımızı karşılayan sektörümüz, yarattığı istihdam hacmi ve 250 civarında iş kolunun hayat damarı olmasından dolayı üstlendiği misyonun bilincindedir” dedi.
Geçtiğimiz günlerde çıkan Torba Kanunda sektörü ilgilendiren çok önemli bir kanun maddesu bulunduğuna dikkat çeken Durbakayım, “Tüketici kanunundaki cayma cezası oranının yüzde 2’den yüzde 8’e çıkması ve geri ödeme süresinin 90 günden 180 güne çıkması sektörümüzde olabilecek haksızlıkları önleyeceğinden çok isabetli bir karar olmuştur” diye konuştu.
Türkiye’deki yıllık konut ihtiyacının 900 bin adet civarında olduğunu hatırlatan Durbakayım buna karşılık tezgaha ne koyarsan satılır döneminin de bittiğini vurguladı. Konut sektöründe bir balon söz konusu olmadığının da altını çizen Nazmi Durbatayım, dövizdeki hareketlerin ise konut fiyatlarına yüzde100 bir etkisinin olmadığını söyledi. Döviz bir ödeme aracı olduğunu, kullanıldığı andaki TL karşılığının vatandaşı ilgilendirdiğini anlatan Durbakayım, toplam konut fiyatının ancak yüzde 7,5’luk bir kısmının dövizden etkilendiğini vurguladı.
Son günlerde Bağdat Caddesi’nde konut fiyatlarının düştüğüne dair çıkan haber ve söylentilerin asılsız olduğunu kaydeden Durbakayım, Fikirtepe’de de sorunların büyük ölçüde çözüldüğünü anlattı.
Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ da inşaat sektörünün ekonominin en önemli çarklarının başında geldiğini belirterek “İnşaat ve buna bağlı sektörler hızla gelişiyor ve dönüşüyor. Bu dönüşüm sırasında da ihtiyaçlar değişiyor, yeni kurallar belirleniyor. Her sektörde yaşanan değişim ve dönüşümler inşaat sektöründe de yaşanıyor. Sektördeki en büyük değişim ise kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Nüfusun artmasıyla birlikte insanların en önemli ihtiyaçlarının başında gelen barınma ihtiyacını karşılamak gerektiğine vurgu yapan Dağ, Kentsel dönüşümün arzın ve talebin yönettiği bir kavram özelliği bulunduğuna dikkat çekti. Bundan önceki yerel yönetimlerin alt yapı ve master planlarının çok donanımlı ve planlı olmamasından dolayı dönüşümde sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Dağ, “Kentsel dönüşüm dâhilinde veya yeni yerleşim alanlarında alt yapı ve master planlarının doğru kurgulanması gerekiyor. Bu alanlarda okul, sağlık kurumları, alışveriş merkezleri, yolların planlanırken çok uzun süreli planlaması ve kurgulanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Sektördeki değişime de dikkat çeken Dağ, artık genç ve eğitim gören nüfusun akıllı yaşam alanlarına, ileri yaş grubunun ise barınma ve özel hizmete ihtiyaç duyduğunu anlatan Dağ, şöyle devam etti:
“Günümüzde geleneksel iş yapış şekillerinin değişmesiyle birlikte ev ve ofis konsepti birleştirilerek home-ofisler oluşturuluyor. Yeni nesil ve akıllı binalar başta olmak üzere, verimlilik artışı sağlayan binalara dönük talep daha hızlı artıyor. Konut, ofis ve perakende mağazacılığında metrekarelerin küçülme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Karma projeler, konut, ofis, eğlence ve spor merkezlerini bir araya getirerek yeni yerleşim alanları hızla gelişiyor.”
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, 2016 yılı sektör açısından inişli çıkışlı bir yıl olduğunu belirterek “Yaşanan her türlü olumsuz tablo ve güçlüklere rağmen konut satışlarının hız kesmeden devam ettiğini gördük. Aslına bakacak olursak 2016 yılının sektör açısından olumsuz bir yıl olmadığını söyleyebiliriz’’ dedi.
Yurtdışı pazarlardaki faaliyetler de göz önünde bulundurulduğunda Türk inşaat sektörünün son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunun gözlemlendiğini anlatan Babacan, “Yurt içinde yabancıların mülk edinimini kolaylaştıran yasal düzenlemeler, kentsel dönüşüm süreci ve büyük konut projeleri gibi faktörler de sektördeki yatırımları olumlu etkilemiştir. Son yıllarda gayrimenkul sektöründe belirgin ölçüde artış kaydeden özellikle Ortadoğu kaynaklı doğrudan yatırımların 2017’de de sürmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Son dönemde görülen dolardaki yükselişin konut fiyatlarında mecburi bir artışyaratacağına dikkat çeken Babacan ancak bu yabancı yatırımcıyı olumsuz etkilemeyeceğini öne sürdü.
Sektör temsilcileri İnşaat ve Konut Konferansı’nda buluştu