Konut sektörü, dar gelirliye ev yapmanın yollarını aarıyor. Geçen hafta Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan ile bir araya gelen 12 sektör temsiycisi, ucuz konut ürütmek için geliştirdiği formülleri paylaştı. Sabah’tan Seda Tabak’ın haberine göre, toplantıya Emlak Konut GYO, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Sur Yapı, Ege Yapı, Kuzu Grup, Sinpaş GYO, Torunlar GYO, Makro İnşaat, Cihan İnşaat, Akyapı ve DKY İnşaat’tan temsilciler katıldı.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul'da arazi kalmadığını bu sebeple de ucuz konut üretmenin mümkün olmadığını belirterek yeni alanlar oluşturulması gerektiğini söyledi. Silivri ve Çatalca tarafına doğru yeni cazibe merkezleri yaratmak gerektiğine dikkat çeken Durbakayım, öncelikle bu alanlardaki ulaşım altyapı sorunlarını çözmek gerektiğine de vurgu yaptı. “Aksi halde merkezde ucuz konut hayal" diyen Durbakayım, bu konuda baş rolü özel sektörün üstleneceği, devletin de destekleyeceği bir formülün hayata geçirilebileceğini kaydetti. Durbakayım, bu formülle yılda ortalama 50-60 bin sosyal konut üretmenin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, İstanbul'da konut talebinin yüzde 80'inin dar ve orta gelirli vatandaştan geldiğini belirterek, ulaşılabilir fiyata ev üretme formülünün özel sektör-kamu işbirliğinden geçtiğini söyledi. Dar ve orta gelirliden gelen yüksek talebe arsa maliyetleri yüzünden cevap veremediklerini anlatan Uyan, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ya da yerel yönetimlerin özel sektörle işbirliği yapması ve yeni alanlar belirlemesi gerektiğini vurguladı.
Hadımköy-Çatalca gibi yerlerde tarla vasfındaki arazilerin metrekaresinin 70-100 lira aralığında satıldığını belirter Uyan, terk alanlarla birlikte bu rakam 150 lirayı bulacağını Kaydetti. Bu alanların ihale edilmesi halinde 1100 liralık inşaat maliyetiyle birlikte metrekaresi 1350 TL’ye konut mal etmenin mümkün olduğunu ifade eden Uyan “Bu konutlar metrekaresi 2 bin 500 liraya satılsa +150 liralık bir kâr var. Bunun bir kısmını inşaatçı bir kısmını TOKİ alır" önerisinde bulundu.
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik de İstanbul'da azalan araziler nedeniyle böyle bir formül hayata geçirilirse bile 2 projeden sonra fiyatların yine orta ve üst seviyeye çıkacağını öne sürdü. Kamu İhale Kanunu’na göre, kamunun ihale rakamlarını yatırımcının önerdiği rakamların altına çekemeyeceğini vurgulayan Çelik, bu kökten değişim için kanunda düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Sektörün zirvesi TOKİ İle ‘ucuz konut zirvesi’ yaptı