Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün arşivlerinde yapılan bir araştırma, Nilhan Osmanloğlu‘nun iddia ettiği gibi Suada’nın dedesine ait olmadığını ortaya çıkardı. Kayıtlara göre, mülkiyetinin kime ait olduğuna yönelik tartışmalara konu olan Galatasaray Adası (Suada), Galatasaray Spor Kulubü’ne ait gözüküyor. Buna ek olarak yasal uygulamada “10 yıllık zaman aşımı” süresi bulunduğundan Türkiye’de adaya yönelik herhangi bir hukuku girişimde bulunulması mümkün görünmüyor.
AA’nın haberine göre Nilhan Osmanoğlu’nun Galatasaray Adası’nda hak sahibi olduğunu ileri sürmesine Galatasaray Spor Kulübü yönetimi itiraz etmişti. Arşivlere göre Galatasaray Adası’na yönelik ilk tapu kaydı, 1880 yılında mimarbaşı Serkiz Efendi’ye ait görünüyor. Ada, Serkiz Efendi’nin vefatından sonra 1909 tarihinde Hükümet-i Seniyye-i Osmaniyye adına tescil ediliyor.
Bu sürecin ardından 1941 yılında açılan bir dava sonucunda bir aile, Serkiz kalfanın varisi olduklarını ispat etmesi üzerine adaya sahip oluyor. 1948’de yapılan kadastro çalışmalarında da adanın tescili bu ailenin üzerine yapılıyor. Kayıtlara göre, daha sonra malikler hisselerini peyderpey Galatasaray Spor Kulübü’ne satıyor ve adaya yönelik son kayıtlar da bu işlemleri içeriyor.
Osmanlı Devleti’nin sona ermesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti tapu mevzuatına yönelik birçok yeni uygulama başlatılırken, bunların en önemlilerinden birini “Tapulama” veya “Kadastro kanunu” olarak adlandırılan tasfiye kanunu oluşturuyor.
Galatasaray Adası’na yönelik de maliklerin hisselerini Galatasaray Spor Kulübü’ne satışlarından bu yana herhangi bir itiraz gerçekleşmediği ve adanın spor kulübü adına kayıtlı olmasında hata görülmediği için burada hak iddia etmeye yönelik tüm iç hukuk yolları kapalı görünüyor.
Burcu Çalık/AA
Tapu kayıtları Suada Galatasaray’ın diyor