Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan tarihi Çorlu Askeri Hastanesi için yerinde inceleme kararı aldı. Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 82 dönümlük yeşil bir alanın içerisinde bulunan Çorlu Askeri Hastanesi, 13 Nisan 2016’da 1. derece tarihi eser olarak Koruma Kurulu’nca tescil edilmişti. Ancak, 31 Mayıs’ta binanın kullanımında söz hakkına sahip olan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı itiraz ederek tescilin kaldırılmasını istedi. Bu gelişme üzerine Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında hastane ve arazisi ile ilgili bir protokol yapıldığı ileri sürüldü. İddiaya göre, Askeri Hastane’nin yıkılması, mevcut arazinin bir kısmının daha küçük yeni bir hastane binası yapılması ve arazinin geri kalanın da konut yapılması planlanıyordu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yazılı cevaplanması istemiyle soru önergeleri verilerek hastanenin hangi amaçla tescilinin kaldırılması istendiği ve neden yıkılmak istendiği soruldu. Henüz önergelere bir cevap verilmedi. Hastane ile ilgili son karırı bugün Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu verecek. Kurul binayı yerinde inceleyip tescilin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. Bu arada 6 ay önce Koruma Kurulu’nda tescili onaylayan üyelerden 3’ü görevden alındı. Kurula 1 yeni üye atanırken iki üyenin ise yeri hâlâ boş.
21 Eylül 1940 yılından itibaren Asker Hastanesi olarak kullanılan bina, Ağustos 2016’da Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Çorlu Devlet Hastanesi Münür Alkan Binası olarak hizmet eden hastane, erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Avusturya Kübiği tarzında olan bina 150 metrelik bir cephesiyle Trakya’ da bulunan en görkemli devlet binalarından biri olarak kabul demiyor. Dönemin 5. Kolordu Komutanı Salih Omurtak Paşa’nın çabaları ile projesi hazırlattırılan bina, dönemine göre oldukça modern bir yapısı olarak dikkat çekiyor.
Tarihi Çorlu Askeri Hastanesi TOKİ’ye mi verilecek?