“Emlak Konut ve Galatasaray’a Teknik Yapı da eklenirse çok iyi olur.” Teknik Yapı YKB Yardımcısı Umut Durbakayım, bu özel projenin heyecanına kendilerin kaptırdıklarını ifade etmeden geçemiyor.
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, gayrimenkul sektörünün eylül ekim aylarında ciddi bir atağa kalkacağını öngörüyor. Teknik Yapı olarak yıl sonuna kadar 5 yeni projeye başlayacaklarını anlatan Durbakayım, ancak bu süreçte yeni ‘sürpriz’ projelerin de ortaya çıkabileceğini söylüyor.
Bu arada şirkette ayrı bir heyecan yaratan başka bir proje daha var. Emlak Konut GYO’nun mülkiyeti Galatasaray’a ait Riva arazisi için bu hafta ihaleye çıkacağını hatırlatan Umut Durbakayım, “Riva, doğayla iç içe, çok güzel bir yer. Emlak Konut’un işin içinde olması büyük bir avantaj. Galatasaraylıyız. Galatasaray, Emlak Konut ve Riva’nın bir projede birleşmesi bizi daha da heveslendirdi. Bunların yanında Teknik Yapı da neden olmasın.” diyor.
İsmi gibi umudunu hiç kaybetmeyen Durbakayım Eylül ayında inşaat ve konut sektörünün şaha kalkacağını deklare ediyor. Referandum sonrasında gayrimenkul sektöründeki durumu değerlendiren Durbakayım;
“Referandum öncesi sektörde bir yavaşlama vardı. Fakat bu süreçte bizim sektör olarak şöyle önemli bir avantajımız oldu: Emlak Konut GYO’nun yarattığı kampanyalar ülke çapında gayrimenkul sektöründe sinerji yarattı. Satışlara hareket geldi ve referandum durgunluğundan etkilenmedik. Özellikle son 1 haftada piyasada iyi bir hareketlilik gözlemliyoruz. Siyasi istikrarla birlikte taşlar yerine oturmaya başladı. Eylül, ekim aylarında inşaat sektörünün bir hamle yapacağını düşünüyorum.” diye konuşuyor.
Ankara ve Trabzon’da da projeler hazırladıklarını işaret eden Durbakayım, 8 Haziran’da Deluxia Park’ı lanse edeceklerini hatırlatarak, “Onun haricinde Fikirtepe’de kentsel dönüşümden gelen 2 projemiz var. Ek olarak Kartal’da 2 tane daha kentsel dönüşüm projesine başlayacağız. Bu arada yeni yerlere de bakıyoruz. Geçen hafta Ankara’daydım, orada da bazı görüşmelerimiz oldu. Trabzon da gündemimizde. Başka sürprizler de olabilir.” diyor.
Emlak Konut’un Riva ihalesinde Galatasaray ile çalıştığını söyleyen Durbakayım, “Bu hafta ihale var. Biz de katılacağız. Riva’da güzel bir proje olacağına inanıyorum. Galatasaray, Emlak Konut, Riva birleşince biz de heveslendiriyoruz. ‘Bunların yanında neden bir de Teknik Yapı markası olmasın’ diyoruz. Proje için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bence Emlak Konut’la Galatasaray’ın yanında Teknik Yapı da olursa çok iyi olur.” diyerek ihaleye katılacaklarını açıklıyor.
Kendisinin Teknik Yapı’da ikinci kuşak olduğun ve haftasonları şantiyeleri gezerek büyüdüklerini söyleyen Durbakayım, yönetime girmesinin kolay olmayacağını en baştan beri bildiğini söylüyor. Bunun için YTÜ’yü bitirdiğini ve 19 yıldan beri şirkette tam zamanlı çalıştığını söylüyor.
Akşam Gazetesi’nden Şenay Köşdere’nin sorularına Durbakayım’ın verdiği diğer cevaplar şöyle:
Bu ara gündemde bir de demir var. Ne olacak bu demir konusu?
İnşaatta bazen demirde bazen çimentoda bazen de betonun ham maddesi alegrada sıkıntı olur. Ancak demire yüzde 30 zam gelmesinin inşaat maliyetine etkisi ancak yüzde 1-1.5 seviyesindedir. Herkes demire gelen zamdan bahsediyor ancak kimse çimentodaki indirimden söz etmiyor. Çimento fiyatları 10 TL civarında ucuzladı. Demir fiyatları bugün çıkar yarın iner. Ortada panik havası yaratacak bir durum yok.
Bağdat Caddesi’nde şu anda projeleriniz var mı?
4 projemiz var. Biri caddenin en büyük projelerinden biri olan Suadiye Sahil Sitesi.
Cadde şantiye görünümünde. Bölgenin en eskilerinden olarak, bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?
Kentsel dönüşümden dolayı cadde biraz sıkıntılı. Ancak duyumlarımıza göre bu sorunu çözmek için inşaatlara bazı kısıtlamalar gelecekmiş. Biz yıllardır, bu bölgenin en eski müteahhitlerinden biriyiz ve inşaatlarımızı hiç bu şekilde yapmadık. Çevreye hep saygılı olduk. Valilikten izin almadan hiç sokağı kapatmadık. Şimdi öyle değil, insanlar mağdur oluyor.
Genç kuşak olarak şirkete getirdiğiniz yenilikler var mı?
1998’de işe başladıktan sonra yaptığım en büyük değişiklik Türkiye’ye örnek daire kavramını getirmek oldu. Amerika’da bu uygulamayı görünce Türkiye’ye getirmek istedim. Betofiber teknolojisini de ilk biz getirdik. Tuzla’daki fabrikamızda üretim yapıyoruz. Bunun yüzde 70’ini de firmalara satıyoruz.
Fikirtepe’de işler nasıl gidiyor?
Fikirtepe’de ilk teslimi yaptık. Yaklaşık yüzde 10-15’i de yaşamaya başladı bile. Fikirtepe şu an son hızla gidiyor. Eylül ayı gibi birçok bölgesi oturmuş hale gelecek. Önümüzdeki yıllarda da diğer başlayan projelerin bitmesiyle Fikirtepe bugünün Maslak’ını geçecek diye düşünüyoruz.
Restoranda Et-inn nasıl gidiyor?
Anadolu Yakası’nın en büyük butik restoranını kurduk. İşler oturdu. Şu anda gayet iyi gidiyor. Hatta şubeleşmeyi düşünüyoruz. Bağdat Caddesi’nde bir yer düşünüyoruz. Ataşehir’de kendi projelerimizin içinde bir şube düşünüyoruz. Bir de Avrupa Yakası’nda şube planımız var.
Şenay Köşdere/Akşam
Teknik Yapı Emlak Konut GYO’nun Riva ihalesine girecek