Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid Hasayine, TİKA’nın Gazze’de yaptırdığı 20 bloktan oluşan konut projesinden yaklaşık 2 bin 250 kişinin yararlanacağını belirterek, “Bu konutlardan özellikle başta evleri tamamen yıkılmış savaş mağdurları, maddi durumu kötü, geliri olmayan ve engelli kişiler faydalanacak.” dedi.
Filistinli Bakan Hasaniye, TİKA’nın Filistin’de yürüttüğü faaliyetlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Hasaniye, Türkiye’nin Filistin’de birçok alanda onlarca projeyi hayata geçirdiğini belirterek, “Türkiye, Filistin’in her bölgesine yardım elini uzatıyor. TİKA, özellikle insani yardım ve altyapı gibi birçok alanda çok sayıda proje gerçekleştiriyor. Filistin halkı adına başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere Türk hükümeti ve halkına Filistin davası için uzattıkları bu yardım eli için sonsuz teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanlığının denetiminde, TİKA’nın Gazze’de yaptırdığı 20 bloktan oluşan konut projesinden yaklaşık 2 bin 250 kişinin yararlanacağını söyleyen Hasaniye, “Bu konutlardan özellikle başta evleri tamamen yıkılmış savaş mağdurları, maddi durumu kötü, geliri olmayan ve engelli kişiler faydalanacak.” açıklamasında bulundu.
Hasaniye, Gazze’de inşa edilen konutların dağıtımı konusunda İsrail’de çeşitli spekülasyonlar üretilmesine ilişkin, “Bu konutların yapılışından dağıtımına kadar bu işlerin denetimini yapmak üzere bakanlığımızca 7 kişiden oluşan özel bir komisyon kuruldu. Bu 7 kişi, sivillerden oluşuyor. Herhangi bir örgüte bağlı değiller. Kendi alanlarında ihtisas sahibi mühendislerden oluşuyor. Belirlediğimiz kişiler savaş mağdurları, geliri olmayan yoksul kişiler ve 2014’de evleri yıkılmış olanlar bu projeden yararlanacak. Bu konuda bizim şeffaflığımız ortadadır. Tamamen şeffaf bir şekilde isimleri belirledik ve bu konutların yapımı için çimento gibi bütün ham maddeler İsrail üzerinden geçirildi. Ailelerin seçimi şeffaf bir şekilde yapıldı ve bu isimlerin hiçbir örgütle bağlantısı olmadığını söyleyebilirim. Bakanlık tarafından oluşturulan komisyonun belirlediği kriterlere uygun ailelere bu konutlar dağıtıldı.” ifadelerini kullandı.
Bu konuda herhangi bir tereddütlerinin bulunmadığını, tamamen şeffaf bir şekilde çalışıldığını vurgulayan Hassani, “Bizim bakanlığımız da herhangi bir örgüte bağlı bir bakanlık değil. Tamamen sivil bir bakanlıktır. Yaptığımız işler tamamen ortadadır. Kimseye ya da herhangi bir örgüte destek vermiyoruz. Tamamen orada yaşayan halka hizmet için çalışıyoruz. İsrail tarafı da gün gibi açık ve ortada olan bu işlerimizi biliyor.” dedi.
Bakan Hasaniye, elektrik sıkıntısının olduğu Gazze Şeridi’ndeki okul ve kliniklere TİKA’nın güneş enerjisi panelleri kurma projesinin burada yaşayan halk için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Hasaniye, şöyle devam etti:
“TİKA’nın Gazze Şeridi’nde kurmuş olduğu güneş enerjisi panelleri birçok insanın hayatını kurtardı. Bu proje sayesinde ameliyathane salonlarında birçok insanın hayatını kurtarmış olduk. Gazze’de gün içinde 20-21 saat elektrik kesintisi var. TİKA’nın hazırladığı bu proje, sağlık alanının yanı sıra eğitim faaliyetlerinin devam etmesini sağladı. TİKA’ya ve çalışanlarına bu önemli proje için teşekkür ediyorum.” dedi.
Türkiye’nin özellikle sağlık alanında bölgede kurduğu hastanelerle Filistin halkına oldukça yardımcı olduğunu dile getiren Hasaniye, tamamlanması noktasında sona yaklaşılan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin sağlık kadrosunun da iki ülke arasında ortaklaşa yürütüleceğini aktardı.
Mufid Hasaniye, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin açılışı için kesin tarih veremeyeceğini ancak 2-3 ay gibi bir sürenin gündemde olduğunu ifade etti.
İsrail, 2006’dan beri abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde, insani yardım faaliyetleri yürüten uluslararası kurum ve kuruluşları engellemek için baskı yapıyor.
TİKA’nın Gazze Şeridi’ndeki çalışanı Muhammed Murteca da benzer suçlamalara maruz kalarak, 12 Şubat’ta İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmış, 37 gün süren gözaltı halinin ardından 21 Mart’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.
Murteca’nın, İsrail tarafından tutuklanmasını ve yürüttüğü insani faaliyetlerden dolayı yargılanmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Hasaniye, bölgede çalışan kuruluşların kendi çalışanlarını tanıdığını ve bu kişilerin isimlerinin İsrail’e bildirildiğini belirtti.
Hasaniye, “TİKA ya da diğer uluslararası kuruluşlar kendi çalışanının güvenlik soruşturmasını yapıyor. Bir sıkıntı çıktığında da o kuruluş çalışanını savunuyor. Murteca konusunda da TİKA, çalışanı için gerekenleri yapıyor diyebilirim.” değerlendirmesinde bulundu.
Filistin’de yürütülen çalışmalar dolayısıyla TİKA Başkanı Serdar Çam ve başkanlık çalışanlarına teşekkürlerini ileten Hasaniye, Çam ile yaptığı görüşmeler esnasında daha çok çalışma yapılacağı sözünün kendisine verdiğini kaydetti.
Filistin’in en büyük ve en modern eğitim ve araştırma hastanesi unvanına sahip 180 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yapımına 2011’de başlandı ve 2015’de hastane inşaatı tamamlandı. Tıbbi donanım çalışmaları büyük oranda tamamlanan hastanenin, 1 milyon 850 bin nüfuslu Gazze Şeridinin tamamına hizmet vermesi bekleniyor.
TİKA, Batı Şeria’nın 40 bin nüfuslu Tubas şehrinin ilk hastanesi olma özelliği taşıyan Tubas Türk Hastanesinin inşaatına 2012’de başlanmıştı. Tıbbi donanımının da sağlanmasıyla 2014’te hizmete giren 30 yataklı hastane, çevre şehirlerden de gelen hastalarla her yıl yaklaşık 40 bin kişiye hizmet veriyor. Acil servisine yılda yaklaşık 30 bin kişinin başvurduğu hastanede, yılda ortalama 6 bin 500 ameliyat yapılıyor.
TİKA, İsrail’in Gazze’ye 2014’te düzenlediği saldırı sonucu ortaya çıkan yıkım nedeniyle barınma ihtiyacını gidermek için 20 dönümlük bir arazi üzerine, 20 bloktan oluşan ve her blokta 16 daire bulunan bir proje hazırladı. Her biri 100 metrekare olarak planlanan 320 dairede, yaklaşık 2 bin 250 kişiye hizmet vermesi öngörülüyor.
Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile TİKA arasında imzalanan protokol kapsamında, konutların dağıtımından yararlanacak ailelerin listesinin ilgili bakanlık ve TİKA ile istişare halinde hazırlanması kararlaştırıldı. Protokole göre, evleri tamamen yıkılmış, özel sosyal durum belgesine sahip, ailedeki kişi sayısı beşten fazla, yetim, şehit ve dul ailelerine öncelik tanınacağı ve dağıtım hususunda ilgili bakanlığın gerekli yasal düzenlemeleri yapacağı açıkça hükme bağlandı.
AA
TİKA’dan Gazze’de 2 bin 250 kişiye konut