Türkiye’nin her yerinde hem depreme dayanıklı hem de konforlu ve kalıcı yaşam ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Son dönemlerin gözde akımlarından tiny house’u tercih edenlerin sayısı da çoğalmaya başladı. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk Tiny House üreticisi Yako Groups Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, tiny house almadan önce dikkat edilmesi gereken 4 altın kuralı sıraladı…
Ölmez, tiny house sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 altın kuraldan bahsetti:
1- Tiny Houselar Karayolları trafik yönetmeliğine uygun ve yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olarak üretilmelidir. Bu standartları şu şekilde ifade edebiliriz; en boyutunun 2,55 metreyi, boy uzunluğunun maksimum 8,5 metreyi, yüksekliğinin yerden 4 m, ağırlığının ise 3 bin 500 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Aynı zamanda tiny house’ların O2 belgesine sahip, ruhsatları vardır. Satın alındıktan sonra e-devlet üzerinden “Araçlarım” sekmesinden tiny house’ unuzun plakasını görebilirsiniz.
2- Tiny House’ların konumlandırılacağı arazinin tipi oldukça önemlidir. Arazinin imarlı veya imarsız durumuna bakılmaksızın tiny house’unuzu konumlandırabilirsiniz. Çünku tiny house’lar bir yapı değil vasıta hüviyetindedir. Arazinin vasfı sit alanı niteliğinde ise kanunlar gereği konumlandıramazsınız. Ayrıca konumlandıracağınız arazinin kadastral bir yolunun olması çok önemlidir. Zira üretildikten sonra tiny house’ unuz bu yol üzerinden arazinize konumlandırılacaktır.
3- Tiny house satın alınırken öncelikle doğru üretici seçilmelidir. Üreticinin kurumsallık yapısı, daha önceki projeleri, üretim tesisi mutlaka incelenmelidir. Daha önce üretmiş olduğu referanslar talep edilmeli ve bu referanslarla görüşülmeli, mümkünse ziyaret edilmelidir.
4- Sonuncu kural ise Tiny house’ un konumlandırılacağı iklim koşullarıdır. Konumlanacağı lokasyonun 5 yıllık yağış-nem ortalaması ve 5 yıllık sıcaklık ortalaması inşa edilmeden önce kullanılacak yapı malzemesinin seçiminde büyük önem taşımaktadır. Tiny house’lar konumlanacak arazinin iklim koşullarına uygun malzemelerle üretilmelidir.
Konut, kurumsal yatırımcı için cazip hale getirilmeli