Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında TMSF’ye devredilen şirketler içinde, kısa zamanda satılması gerekenleri hızla satacaklarını belirterek “Tarih vermiyorum ama 2017 başında olabilir” dedi. FETÖ soruşturması kapsamında TMSF’ye devredilen şirketler arasında, Dumankaya, Fi Yapı gibi inşaat sektöründen şirketler de yer alıyor.
AA Finans Masası’na konuk olan TMSF Başkanı Gül, fona devredilen 225 tane şirket bulunduğunu söyledi. FETÖ’ye bağlı olan şirketlerin fotoğrafının henüz çekilemediğini kaydeden Gül, bu işletmelerin gayrimenkullerinin mutlaka satılmasının söz konusu olmadığını, değer ifade eden unsurları bir paket halinde satılabileceğini aktardı. Gül, “Bu işletmelerin gayrimenkulleri olabilir. O gayrimenkuller tek tek satılabileceği gibi, işletme bünyesine de alınabilir” açıklamasında bulundu.
El konulan gayrimenkul şirketlerinden daire alan ve henüz dairesini teslim almamış hak sahiplerinin zaten kayıtlarda belli olacağını kaydeden Şakir Ercan Gül, “Bu hak sahibine o grubun imkanları çerçevesi içerisinde bize ne devredilmişse, ne varsa onları bir şekilde, hukuk içerisinde yerine getirmeye çalışacağız” diye konuştu. Hak sahibinin iddiasını ispat edememesi halinde yapılacak bir şey olmadığını belirten Gül, iddiasını ispat eden kişiler için ise ilgili şirketin mal varlığı içinde bu iddiayı karşılayacak kadar mal olmaması halinde yapılabilecek çok fazla bir şey olmadığını anlattı. Gül, böyle bir durumda kamu kaynağı kullanmayacaklarını vurguladı.
Bu şirketlerin sahiplerinin teröre finansman konusunda beraat edebilecekleri ihtimalini de değerlendiren Gül, böyle bir durumda bu kişilerin mülkiyet haklarına dokunulmayacak bir yapı düşünüldüğünü anlattı. Kanunda ‘eğer işletmeyi satsanız da bunun parasını nemalandırın. Mahkeme sonunda bu kişi beraat ediyorsa buna iade edin’ dendiğini belirten Gül, “Ama mahkum olursa o para kamunun olacak. Bir suç iddiası var ki kayyum atanmış. Ya kayyum, ya da TMSF idare edecek, 3’üncü bir seçenek yok” şeklinde konuştu.
TMSF’nin bu şirketlere herhangi bir kaynak aktarmayacağını, bu şirketlerle hukuku olanların da hukukunun korunacağını kaydeden TMSF Başkanı Gül, TMSF’de, paralel yapı ile irtibatlı kişileri pasifize ettiklerini, 12 kişiyi görevden uzaklaştırdıklarını söyledi. TMSF’nin artık kendisinin kayyum olduğunu kaydeden Gül, artık şirketlere kayyum değil, yönetim kurulu atadıklarını vurguladı. Bu yönetim kurulu üyelerinin önemli bir bölümünün TMSF personeli olduğunu anlatan Gül, ayrıca özel sektördeki mali müşavir ve avukatların da yönetim organına atandığını söyledi.
TMSF, FETÖ soruşturmasında devraldığı şirketleri 2017’de satacak