Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, AA’nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Masası’na konuk oldu.
Geçen yıl 2016’ya göre hem yerliye hem de yabancıya yönelik konut satışlarının çok iyi geçtiğini aktaran Turan, TOKİ’nin de 2017’yi başarılarla geçirdiğini söyledi.
Turan, TOKİ’nin kurulduğu 1984’ten 2003 yılına kadar toplamda 43 bin konut ürettiğini kaydederek, “TOKİ’nin başbakanlığa bağlanması, Sayın cumhurbaşkanımızın başbakan olmasıyla başlayan süreçte 2003 yılından bugüne gelindiğinde 822 bin konut rakamına ulaştık.” diye konuştu.
Ergün Turan, 19 yılda 43 bin konut üreten TOKİ’nin son 13 yılda 822 bin üretim yaptığını, 2016’da 65 bin, 2017’de 60 bin konut ürettiklerini ve sattıklarını bildirdi.
Toplamda 19 yılda üretilen konutu bir yılda üretip sattıklarını aktaran Turan, toplu konut ürettikleri il ve ilçelerde 50 kata varan talep geldiğini bildirdi.
Turan, 2017’de gerçekleşen rekor satışlarda hükümetin sektöre yönelik teşviklerinin etkisinin olup olmadığına ilişkin, hükümetin, özellikle de Maliye Bakanlığı’nın gayrimenkul ve inşaat sektörüne yönelik pozitif ayrımcılıkta bulunduğunu, hem yatırımcılara hem de vatandaşlara çeşitli fırsatlar sunulduğunu anlattı.
Yabancılara satışta getirilen teşvik ve desteklerin de önemli olduğunu dile getiren Turan, çevresindeki tüm sıkıntılara rağmen Türkiye’nin ciddi satış rakamına ulaştığını vurguladı.
Turan, Türkiye’nin geleceğinde bu rakamların çok daha yukarılarda olacağını bildirdi.
Ergün Turan, bu yıla ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine, sürekli, “Sektörde balon var mı yok mu ?” şeklinde sorular sorulduğunu, sektörde balondan bahsedilemeyeceğini, ürettikleri her şeyi sattıklarını söyledi.
Turan, zaman zaman markalı konut projelerinin belli segmentlerinde aşırı arzdan dolayı sıkıntılar oluşabileceğini belirterek, “Ancak ben her zaman şuna inandım ve sektör de beni yanıltmadı; Sektörümüz çok güçlü, ayakları yere basan bir sektörümüz var. Kendisi o segmentlerde arz fazlası oluştuğunda şu ana kadar kendini regüle etmeyi başardı.” ifadelerini kullandı.
Kendilerinin de fazla üretimin olabileceği yerlerde konut arz fazlasının olmaması için arazi arzında tutucu davrandıklarını belirterek, “2018’de de inşallah sektörümüz hem hükümetimizin verdiği teşviklerin devamı hem de verecekleriyle birlikte bu yılı da 2017’den daha az olmamak kaydıyla geçirecektir. Bu yıl asgari 60-70 bin konut hedefi koyuyoruz. 2016 ve 2017’den az olmamak üzere bir konut hedefi koyduk.” dedi.
Turan, “Sektörde fiyat anlamında bir balon var mıdır?” sorusuna karşılık, belli segmentlerde arz fazlası fiyatlar olabileceğini söyledi.
Sektördeki tüm bileşenlerle görüştüklerini aktaran Turan, sıkıntı beklemediklerini, el birliğiyle problemleri aşacaklarını bildirdi.
Turan, arsa maliyetlerinin yüksekliğine ilişkin, sosyal konut ve uygun fiyatlı arsa arzının en zor olduğu vilayetin İstanbul olduğunu ifade ederek, “Arsa fiyatlarının yüksekliği ve sosyal konuttaki arz yetersizliğinin olduğu vilayet İstanbul’dur, bu bir gerçektir. Dünyanın bütün metropollerinde de bu durum böyledir.” diye konuştu.
Fiyatı belirleyen şeyin arz-talep olduğunu dile getiren Turan, sektöre dışarıdan çok sayıda yatırımcı girdiğini, bu kişilerin inşaat sektöründeki yatırımcılardan çok daha fazla para verebildiğini ancak şu anda bu yüksek fiyat verenlerin de regüle olduğunu anlattı.
Turan, bir kesim tarafından “TOKİ-beton” şeklinde haksız eleştiriler aldıklarını belirterek, “Nihayetinde o eleştiri yapan insanlar da bir betonarme evde yaşıyor. Nasıl onlar betonarme evde yaşayınca sorun olmuyorsa, sosyal konut yapılınca da o betonların kötü olduğu anlamına gelmez. Çağdaş inşaat teknolojisi böyle yürüyor. Zaman zaman belki burada eksiklerimiz, hatalarımız olmuş olabilir. Halbuki TOKİ hem geçmiş yıllarda hem de ciddi sosyal donatı alanları da üretiyor.” ifadelerini kullandı.
TOKİ’nin şu anda ilk defa büyük çaplı park projeleriyle ilgilendiğini aktaran Turan, şunları kaydetti:
“Şu anda İstanbul Kayabaşı’nda, tamamlandığında toplam 2 milyon metrekare olacak bir park yapıyoruz. Şu an 350 bin metrekaresini ihale ettik. Örnek bir park olacak. Tesis, bina ağırlıklı değil, ağaçlarla, yürüyüş yollarıyla daha ekolojik bir park inşa ediliyor. İnşallah bu sonbahar aylarında da açmış olacağız. Bunların da artık büyük çaplılarını yönetmek istiyoruz. Bunları, TOKİ Park olarak isimlendirdik. Birincisini bu yıl içinde açmış olacağız.
Büyükşehir belediye başkanımızla da görüşüyoruz. Çünkü bunlar bizim tek başına yapıp işleteceğimiz şeyler değil. Biz bunları büyükşehir belediyesine vereceğiz. Pendik’te bir arazi satın aldık ve orada çalışmalar yapıyoruz. 300 bin metrekare kesintisiz bir koru alanı inşa ediyoruz. Denize bakan bir koru olacak. İçerisinde bir sosyal tesisin olacağı, diğer bütün alanın ağaçlar ve yürüyüş yollarıyla çevrili olacağı bir koru alanın bu yıl içinde inşa etmiş olacağız.”
Turan, bu şekilde müjdeleyecekleri önemli 2-3 yer daha olduğunu belirterek, “İstanbul’da vatandaşlarımızın beklentisi olan, ‘TOKİ buralara ev yapmasa da şöyle yapsa’ diyeceği, Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı olan yerler var. Onları çalışıyor. Çok ses getirecek yerler. Onları daha sonra duyuracağız. İstanbul’da şu anda 4 tane büyük çaplı çalışmamız var.” diye konuştu.
Ergün Turan, İstanbul’da Silivri, Kayabaşı, Hoşdere ve Tuzla bölgesinde yeni projeler yapacaklarına dikkati çekenrek, “Bu zor da olsa, biz kamu birimiyiz. Amacımız sosyal konuta erişmek isteyen vatandaşlarımıza sosyal konut yapmak. İstanbul’da da bu hedeften vazgeçmiş değiliz. Biz bu yıl içerisinde Silivri’de mart ayının ortalarında bin 400’e yakın konuta başlamış olacağız. Bu yıl içerisinde de kuralarını çekerek, seneye de teslim etmiş olacağız.” diye konuştu.
Turan, Kayabaşı ve Hoşdere arasında bine yakın konuta bu yıl başlayacaklarını ve üretim aşamasında olan bine yakın konutu da satacaklarını dile getirerek, “Tuzla bölgesinde orta gelir ve dar gelir grubuna sosyal konut anlamında yapacağımız konutlar var. İstanbul’da bu yıl 3 bin 500-4 bin konut arz etmiş olacağız. Silivri’deki konutlarımız daha uygun. Silivri’nin çok güzel bir yerinde. Şehir merkezine yaklaştıkça fiyatlar biraz daha yükselecektir. Geçen yıl arz ettiğimiz 2 bine yakın konuta 42 bin müracaat geldi. Demek ki makul fiyatlarla satıyoruz.” bilgisini verdi.
Vatandaşın İstanbul’daki TOKİ konutlarının daha ucuza satılması yönünde beklentisi olduğuna işaret eden Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bunu daha ucuza sattığımızda, o bölgede oluşmuş fiyat var… Kayabaşı bölgesinde 250 bin liraya konut sattığımızı düşünelim. Halbuki o bölgede aynı evsaftaki daire 450-500 bin lira. Kurada kendisine konut çıkan vatandaşa sanki piyangodan para çıkmış gibi oluyor. Onu alan vatandaşımız satış yasak olmasına rağmen, kendi arasında el değiştirmeye başlıyor. Bizim amacımız vatandaşımızın yerleşme sorununu çözmek. Yoksa bizden her yerden konut alan vatandaşımız 10-20 bin lira kazanıyor zaten. Dolayısıyla mecburen orada daire fiyatlarını makul bir seviyede tutmak zorundayız. Yoksa orada da bir haksızlık meydana çıkmış zorunda olur.”
AA
TOKİ Başkanı Turan: İstanbul’da bu yıl 4 bin konut satacağız